Tuesday, November 3, 2009

haji Hassan bin khatib Mat Sin
Tarikh 4 Okt 2008

Kepada;

Pak Cik Ibrahim Bin Haji Hassan
Haji Amin Nurdin bin Haji Abdul Rahman
Haji Mohd Zubir bin Haji Abdul Rahman
Haji Mohd Yassin bin Haji Sulaiman
Brigadiar General Mohd Razif bin Haji Idris


Assalamualaikum wm wb

Selamat hari raya Maaf Zahir dan Batin

Per; Perbincangan saliturrahim keluarga Allah yarham Tok Haji Hassan

Pada; 30 Oktober 2008
Tempat; (akan ditentukan kemudian)
Tarikh ; 10.00 pagi


Agenda;
taklimat mengenai pampasan tanah Hj Hassan
berita keluarga semasa.
perancangan akan datang.
hal-hal lain.


Wassalam.


(Amam)

`-=

QWERTYUIOP[]\

ASDFGHJKL;'

~!@#$%^&*()_+
ZXCVBNM,./
qwertyuiop{}
asdfghjkl:"
zxcvbnm<>?


1A ! @ # $ % ^ & * ( ) _+
1B ` s 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 - =

QA Q WE R T Y U I O P { }
QB q w e r t y u i o p [ ] \

AA A S D F G H J K L : "
AB A a s d f g h j k l ; '

ZB Z X C V B N M <> ?
ZA z x c v b n , . /

mA
Untuk keluarga Haji Hassan sahaja
ALFATIHAH KELUARGA 
HAJI HASAN
SILATUR RAHIM KELUARGA


TUJUAN

1. MENGERATKAN SILATURRAHIM
2. MEMBANGUNKAN HARTA PESAKA
3. PENGURUSAN HARTA PESAKA
4. PROGRAM - PROGRAM SEMASA
5. MELANTIK JAWATANKUASA
6. MENGADAKAN MESYUARAT DAN PERTEMUAN TAHUNAN ATAU DWI TAHUNAN

PENYERTAAN

SEMUA ANAK MENANTU CUCU CICIT PIAT DAN PIOT

Haji HassanHaji H assan bin Haji Khatib Mat Sin (Yassin), seorang yang terkenal dengan gelaran ” Tuan” . Beliau dari keluarga yang berpelajaran;. terdiri dari seramai tiga orang adik beradik, iaitu Haji Othman bin Haji Khatib Mat Sin (Yassin) seorang pegawai hutan dan Saadiah binti Haji Khatib Mat Sin (Yassin) ( Pah Chu). Haji Othman meninggalkan isteri bernama Pah dan anak seramai orang, antaranya Haji Yusuf bin Haji Othman (Pak Chop) (Imam masjid Manong), Wan Timah (Fatimah binti Haji Othman dan Wan Duyah binti Haji Othman,. Saadiah binti Haji Khatib Mat Sin (Pah Chu) pula meninggalkan seramai orang anak antaranya Wan Yon (Yon bin Yeop Pek (Yeob bin ) dan Yahya bin (Pak Ya) (Pegawai hutan)
Tidak ramai yang mengetahui latarbelakang keluarga Haji Hasan. Ada yang mengatakan beliau adalah dari keturunan bangsa Arab kerana kebiasaannya orang yang dari keturunan ”khatib” adalah berasal dari Arab. Keluarga ”khatib” ramai di Singapura.

Tok Orang Semat jati. Abang nya (Haji Othman) orang kerja forest. Tok seorang Notice saber” di Kuala Kangsar. Keluarga Tok orang yang berpelajaran. Tok diipanggil orang ” tuan”.

Ada seorang ulamak yang terkenal namanya ialah Khaidir Khatib , Beliau berasal dari Padang, Sumatera, Indonesia. Ini berkemungkinan ada kaitannya dengan keturunan dari suku kaum Kerinci dan Haji Hassan juga pernah disebut sebagai berketurunan dari suku kaum Kerinci. Ini bermakna Haji Hassan juga sama saperti Tuan Haji Khaidir Khatib adalah berhijrah dari Indonesia ke Tanah Melayu pada ketika itu dan diIndonesia, ramai ulamak-ulamak nya berhijrah keTanah Melayu pada ketika itu membuka sekolah Arab, berkahwin dengan rakyat Tanah Melayu. Sebahagian daripada mereka membuka perniagaan, membuka ladang pertanian, kebun getah, kelapa serta menjalankan perniagaan kraftangan, menjahit, kedai emas, logam, pertukangan dan sebagainya. Peraka adalah salah sebuah negeri yang paling ramai dikunjungi orang-orang dari Indonesia dan diantara kumpulan etnik yang berhijarah dari Indonesia dan masih ramai menetap diPerak dan menjadi warga negara Malaysia iaitu; Jawa, Banjar, Bugis, Kerinci, Mendeling, Kampar, Rawa, Boyan (Bowean) dan Minang.

Haji Hassan bekerja sebagai Notis Surveyer (Pengantar Notis) di Pejabat tanah Kuala Kangsar. (kajian selanjutnya boleh dijalankan diArkib Negara). Beliau berkahwin empat isteri dan memiliki tanah seluas lebih tujuh puluh ekar disekitar jajahan Kuala Kangsar dan Sauk. Beliau melantik penduduk tempatan untuk menjaga tanahnya dan sehingga sekarang masih ada tanah nya yang diusahakan oleh anak cucu kepada penjaga tanah beliau dengan percuma.
Haji Hassan meninggal dunia dalam tahun 1949 dan dikebumikan ditanah perkuburan Kg Semat, berhampiran dengan masjid kampong tersebut. Beliau meninggalkan seramai lebih dua puluh orang anak ( lelaki dan perempuan) dan kebanyakan anak-anaknya bekerja sendiri, berkhidmat didalam tentera dan guru (semasa selepas kematiannya). Beliau tidak menggalakkan anak-anaknya bekerja dengan tentera British dan beliau adalah seorang yang menentang penjajah Inggeris pada ketika itu. Haji Hassan senantiasa diburu oleh Inggeris, dan beliau juga pernah didatangi oleh ketua pengganas komunis Melayu dan mengajak beliau menyertai perjuangan komunis didalam hutan.

” Shamsiah Pakih pakai baju kebaya putih datang kerumah mengajak Tok masuk komunis Tok tak mahu. Pada masa itu siapa yang tidak mahu masuk kominis akan di bunuh. Orang Bekor banyak terlibat dan berdosa kerana bersubahat dengan kominis dan membunuh orang melayu yang tidak mahu masuk kominis. ” (Akhirnya mereka juga mati dibunuh komunis dalam perang Bekor- Penulis)
” ................dibekor Ada telaga yang di panggil telaga lubang raya tempat memancong orang yang tak mahu masuk kominis.”
”Tok ngah juga hampir hendak dimasukkan kedalam lubang.
Salah seorang penduduk Semat yang mati dalam lubang raya ialah yeob tali” ,
Haji Hassan sungguh mengambil berat pendidikan anak-anaknya dan kesemua anak-anaknya mendapat didikan sehingga darjah enam sekolah Melayu dan sebahagiannya layak untuk menjadi guru. Disebabkan Tanah Melayu dilanda perang dunia kedua, Jepun dan komunis datang menawan dan berperang dengan tentera British, maka anak-anak Haji Hassan tidak dapat melanjutkan kelajaran mereka keperingkat yang lebih tinggi. Beberapa orang anak haji hassan sempat melanjutkan pengajian mereka di sekolah Arab alMasyhor, Pulau Pinang, Sekolah Pondok Tok Kenali di Kelantan, Sekolah Arab di Ulu Piol Manong, Sekolah Arab Kota Lama Kanan, berguru dengan Tuan Guru Sheikh Bajunid, dan Ehya alSyarif Gunung Semanggol. Seorang anaknya menyambung pengajiannya di Universiti Islam di Sumatera, Indonesia, dan seorang anaknya melanjutkan pengajian diMesir akan tetapi tidak sempat menamatkan pengajiannya kerana berlakunya peperangan dunia .
Anak-anak Haji Hassan semuanya kuat dan rajin bekerja samaada sebagai petani, penternak lembu dan kambing, guru (ustaz), pegawai polis, tentera, kakitangan hospital dan peniaga. Pak Cik Ibrahim berjaya dalam kerjayanya daripada tentera biasa telah dinaikkan pangkat sehingga ke pangkat ”Mejar” (Pangkat yang tertinggi dalam angkatan tentera bagi pegawai bukan bertauliah jangka pendik)
Haji Hassan adalah seorang peneroka Kampong Semat dan Manong dan hampir sebilangan besar penduduk asal kampong Semat, Suak Petai dan Ulu Piul Manong adalah berasal dari satu keluarga dengan Haji Hassan. Beliau lebih dikenali sebagai seorang ulamak dan beliau juga telah membuka kelas pengajian agama dirumahnya dan semua anak-anak dan keluarga beliau berkumpul setiap hari dirumahnya, sembahyang berjamaah dan mendengar ceramah nya.
Haji Hassan seorang yang mengambil berat pendidikan anak-anaknya. Semasa tok lari keBukit Candan beliau membawa anak-anak perempuannya bersamanya dengan tujuan untuk mengajar sembahyang. Opah tinggal dimanong Tok berulang alik daripada manong ka Bukit Candan dengan berbasikal (sejauh 16 Batu)(24 KM) . Di Bukit Candan kami tinggal di sebuah pondok berhampiran dengan masjid Ubudiah . Ada kubu(r) untuk tempat berlindung. Pindah ke Bukit Candan ada madrasah di tepi sungai ada pondok tempat Wan Cek, Yan Esah dan (allah yarhamah ) Wan Cu Timah ( Ibu kepada Prof Dr Mohd Tarmizi bin Ramli)

Malam malam tok keluar dan beritahu tidur di masjid, istana jika ada orang bertanya
Dimana dia tidur tidak ada orang tahu. Kayuh basikal dari manong ke bukit candan. Masih Terdengar dengar bunyi suara penat Tok mengayuh basikal .Jalan elok. Keliling nya hutan lah. Tok Pakai topi sangai(diperbuat daripada mengkuang) supaya orang tak kenal. Buku 555 telah hilang (banyak maklumat penting ditulis didalam buku tersebut ) Tok memberi buku 555 kepada anak-anak nya.

Hasil daripada kegigihan beliau membekalkan anak-anaknya dengan ilmu pengetahuan dan tanah untuk mencari rezeki , akhirnya keluarga Haji Hassan telah berjaya memberi didikan kepada cucu-cucu beliau dalam pelbagai bidang. Cucu Haji Hassan bukan sahaja diantara pelajar yang julung kali berjaya melanjutkan pelajaran ke Maktab tentera diraja Sungai Besi, Kuala Lumpur, dan Universiti Malaya pada ketika itu (sekitar tahun 1960 an) ramai diantara cucu cicitnya yang telah berjaya melanjutkan pelajaran di Sekolah Tuanku Abdul Rahman Ipoh, Sekolah Izzuddin Shah, Ipoh, Sekolah Menenngah Clifford Kuala Kangsar, Sekolah Menengah Teknik, dan berkelulusan Pusat pengajian Tinggi Awam, Maktab Perguruan, memegang jawatan tinggi dalam Angkatan Tentera. Sebilangan Cucu-cucu Haji Hassan telah berjaya menyambong pengajian mereka diperingkat Masters dan PhD diAmerika, United Kingdom ,
Antara Cucunya yang berjaya ialah Prof Ahmad Tarmizi bin Ramli (Profesor Universiti Teknologi Malaysia Skudai Johor), Dato’ Haji Hassan Nawawi bin Haji Abdul Rahman ( sekarang Yang diPertua Majlis Daerah kajang Selangor) , rakyat Malaysia pertama berbasikal (bersama adiknya Riduan bin Haji Abdul Rahman) mengelilingi dunia . Datuk Brig. General Mohd Razif bin Haji Idris, Angkatan Tentera Malaysia Sungai Besi, Mejor Zuber bin Haji Abdul Rahman, Staff Nurse Hajjah Aziah binti Haji Abdul Rahman (telah bersara) , Haji Mohd Yassin bin Haji Sulaiman ( Timbalan Pengetua Maktab perguruan Islam, Bangi, Selangor), Kapt Tentera Udara diraja Malaysia (B) Mahyuddin bin Haji Abdul Rahman , Haji Md Zaki bin Abd Manan Pengarah Institut Latihan Islam Malaysia Bangi, Diauddin Bin Haji Abdul Manan ( Ketua Pegawai Tadbir (Agama) Jabatan Agama Islam Perak) , Hajjah Maisarah binti haji Yeob Zazi ( Pegawai Kastam diraja), Dr Ija binti Haji Ibrahim dan Dr Ahmad Qisti (Abang) bin Ramli
Sehingga tahun 2004 ramai cucu-cucu Haji Hassan yang telah bersara dan menetap di Kuala Lumpur. Semua ahli keluarga merasa berbangga dengan kejayaan cucu cucu Haji Hassan ini walaupun mereka tidak dapat sama-sama hadir meraikan dimajlis konvokesyen mereka dan melihat sendiri hari yang paling bersejarah itu. Semangat berlumba-lumba untuk mencapai kejayaan terus membara didalam hati kecil keluarga Haji Hassan disamping masing-masing mendoakan semua keluarga berjaya didunia dan akhirat.
Kejayaan cucu dikalangan keluarga Haji Hassan ini telah disambung oleh cicit-cicit beliau didalam pelbagai bidang termasuk didalam bidang perubatan , ICT, sains dan teknologi, agama dan lain-lain. Walaupun mereka tidak dapat mengenali dengan dekat antara satu sama lain akan tetapi pertalian keluarga masih ujud dan usaha-usaha sedang dan telah dibuat bagi mengadakan perjumpaan semua ahli keluarga Haji Hassan dari masa kesemasa.


Haji Hassan adalah seorang yang berpandangan jauh. Walaupun penduduk Kampong Semat dan Manong (sama sapertimana kebanyakan kampong seluruh Tanah Melayu) pada ketika itu belum tahu menggunakan jamban curah (tandas) dan paip, akan tetapi Haji Hassan telah pun menyediakan kemudahan -kemudahan tersebut dirumahnya. Fikiran kreatif dan bijak ini juga dimiliki bebarapa orang anak dan cucunya hingga sekarang.
” Perigi di gali disebelah atas bukit, pili dipasang dari telaga (perigi), saluran paip diperbuat daripada besi paip atau buluh dan air mengalir kerumah melalui paip pili terus masuk kerumah . Abang Leman buat juga tetapi lain dari fikiran Tok perigi tapi perigi di bawah. Pak cik Deris ada mengikut Tok . Orang yang berfikiran kehadapan. Fikiran Tok tajam.”
Haji Hassan pernah menceritakan kepada anak-anaknya tentang ”ramalannya” bahawa satu masa kelak orang boleh melihat wayang gambar dalam rumah” (Talivisyen-penulis). Kehebatan Haji Hassan dan anak-anak beliau (walupun tidak berkelulusan Univesiti diakui sendiri oleh salah seorang cucu Haji Hassan yang paling tua ;
”Allah telah mengurniakan kelebihan kepada keluarga Haji Hassan . Walaupun ibu bapa kita tidak berkelulusan ” U” mereka adalah orang yang bijak. Cuma masa dan keadaan pada masa itu tidak memberi peluang untuk mereka belajar keperingkat yang lebih tinggi”.
” Keluarga kita memang berpotensi tinggi didalam bidang ”tasauf” akan tetapi keluarga kita tidak berpotensi dalam bidang perniagaan”
Salah seorang anak Haji Hassan pernah mencabar anak saudaranya yang cerdik akan tetapi telah tidak menggunakan kepandaian nya untuk melakukan sesuatu yang terbaik bagi kepentingan keluarga Haji Hassan.
”.................kome semua nya cerdik tetapi bodoh...................” ( sambil ketawa dan menyedari bahawa anak saudaranya itu faham maksud percakapannya itu) Anak saudaranya (cucu Haji Hassan ) senyum tanda setuju dan faham apa yang dimaksudkan oleh bapa saudaranya itu .
Walaupun ramai anak-anak haji Hassan telah meninggal dunia akan tetapi jika peringkat cucu dan cicit haji Hassan ingin melihat iras rupa Haji Hassan (datuk nenek mereka) maka mereka bolehlah melihat gambar yang dilukis oleh anak lelaki Haji Hassan dengan lukisan tangannya dan telah (di ambil gambar lukisan tersebut) (Lukisan Gambar Haji Hassan adalah hasil lukisan Mohd Daud bin Haji Hassan (allah yarham) yang telah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Larut Tin Taiping. (Meninggal dunia pada ) . Cucu cicit Haji Hassan juga boleh melihat gambar Haji Danial bin Haji Hassan (allah yarham yang telah meninggal pada dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kg Ulu Piol Manong) kerana iras muka Haji Hassan ada persamaan dengan anaknya haji Danial (ayah aji).
Gambar Tok lukisan ayah alang hitam putih dilukis dengan cara menggunakan nombor dan garisan atas gambar asal Tok ”
”....... ayah aji ada rupa tok”
Tok ngah juga hampir hendak dimasukkan kedalam lubang
yeob tali ,

Didalam peperangan Bekor ini suatu peristiwa yang menyayat hati telah berlaku dikalangan keluarga Haji Hassan. Seorang dari anak lelakinya bernama Ahmad Mustafa (hasil perkahwinan Haji Hassan dan Hajah Maimunah), telah terbunuh dalam keadaan yang amat menyedihkan. Beliau seorang yang kononnya memiliki ilmu kebal telah beberapa kali cuba dibunuh oleh orang Cina tetapi gagal. Akhirnya menurut cerita sesetengah orang bahawa berkemungkinan ada orang Melayu yang belot telah memberitahu kepada orang-orang Cina bahawa Ahmad Mustafa hanya boleh dibunuh dengan menggunakan buluh runcing dan di tikam melalui mulutnya sahaja. Apabila rahsia ini terbongkar maka orang Cina telah berjaya membunuh Ahmad Mustafa dan semoga Allah semadikan rohnya bersama orang yang mujahid, pejuang jihad yang suci di Syurga jannatun Naim.
Ahmad Mustafa adalah adik bongsu kepada Haji Danial dan Hajjah Azizah dan mereka tiga beradik dari seorang ibu (isteri yang kedua) adalah terkenal dipekan Manong . Ahmad Mustafa meninggalkan seorang isteri Wan Cu Am (?) ( tetapi maklumat mengenainya masih belum diperolehi) dan seorang anak yatim bernama Latifah). Ahmad Mustafa adalah adik bongsu kepada Haji Danial dan Hajjah Azizah dan mereka tiga beradik dari seorang ibu (isteri yang kedua) adalah terkenal dipekan Manong .
Salah satu punca berlakunya peperangan di Bekor ini ialah apabila beberapa orang Orang Melayu dibunuh oleh Cina dipekan Manong. Salah seorang mangsa pembunuhan tersebut ialah En Ahmad Mustafa bin Haji Hassan .
Mayat beliau dikandar , berhenti ditelaga beliau minta minum
Semasa Che Amat hampir mati beliau minta tolong bayarkan hutangnya Kuburnya ada disemat tapi tidak siapa tahu dimana kuburnya. Jenazahnya di mandi di madrasah Semat, Beliau tikam dari belakang telinga.
Orang melayu mati dipekan Manong. Yeob zamin juga mati dibunuh dipekan Manong ( anaknya bisan Yan Esah Guar). Yeob Zamin dibunuh berhampiran dengan masjid Manong.
Orang Melayu marah mendengar orang Melayu dibunuh oleh orang Ccina

Encik Ahmad Mustafa terkenal sebagai seorang ”pejuang dan pendekar Melayu” dan senantiasa memakai selepang dibadan sebagai pakaian hulubalang. Menurut sesetengah pendapat mendakwa beliau seorang yang mengamalkan ilmu pertahan diri ”ilmu kebal” dan badannya sukar dimamah senjata dan semasa kematiannya beliau dikatakan telah ditikam dibahagian mulutnya oleh senjata tajam atau buluh.
” Senjata tajam menembusi pipi hingga kemulutnya dan dalam perjalanan pulang kerumah (disorong oleh rakan-rakan beliau) ia sempat meminta air minuman kerana terlalu dahaga dan kemudia ia menghembuskan nafasnya yang terakhir) ( Sama-sama kita mendoakan rohnya supaya dicucuri rahmat dan Allah temnpatkan nya bersama orang-orang yang soleh..... Amin)

Tah (Hajah Maimunah ) amat susah hati apabila mendengar berita berlakunya perang Bekor kerana keluarganya adalah orang bekor. Emak bapanya orang Bekor. Apabila mendengar perang tersebut ia mengajak Wan Cik pergi ke Bekor untuk menziarhi keluarganya yang cedera luka dan ditimpa kemalangan tersebut.

Seminggu saelepas pergaduhan Bekor kampong ini menjadi sunyi sepi, takut dan mangsa yang cedera dihantar ka Manong. Orang kampong Bekor berpindah dan berkhemah di pekan Manong
Pergi keBekor ikut pulau semat dengan sampan.
Yeob Mee berkhemah diManong .


Pada masa berlakunya perang Bekor banyak pergaduhan berlaku disana sini. Masa itu kebanyakan tempat diisytiharkan sebagai Kawasan hitam. Cina dari Di Sungai Siput datang menyerang kampong Bekor. Kanak-kanak membawa getah sekerap (getah yang telah kering selepas ditoreh atau dipotong sebelum dijual.) untuk digunakan bagi membakar rumah orang Melayu. Mereka menyerang pada waktu subuh. Cina Sungai Siput datang ikut Sayong berjalan kaki. Peralatan yang digunakan dalam peperangan Bekor ini ialah peralatan saperti buluh, getah sekerap dan lembing. Semasa berlakunya perang Bekor orang lelaki berada kesurau . Orang perempuan sahaja yang tinggal dirumah masing-masing. Cina sungguh marah kepada seorang hulubalang Melayu yang bernama Kulub Alang. Seolah-olah mereka datang menyerang Kampong Bekor adalah semata-mata untuk mencari Kulub Alang . Apabila sahaja mereka berjaya membunuh Kulub Alang semua Cina menjerit dengan begita gembira dan kedengaran jeritan suara mereka itu hingga ke Kampong Semat dan Manong.
”Kulub Alang sudah C ” ) (Si dalam bahasa Cina bermakna mati)
Cina memang mencari Kulup Alang ,Kulop Alang hulubalang Melayu ,
kulop alang sudah c ditikam jenazahnya dengan lembing, mati ditepi jalan

Semasa berlakunya perang Bekor Haji Hassan masih hidup lagi. Bahkan masa anaknya (Ahmad Mustafa) mati dibunuh pun Haji Hassan masih ada lagi. Apabila berlaku pembunuhan orang Cina keatas orang Melayu dipekan Manong maka En Ahmad Mustafa telah pergi menyerang kongsi Cina di kampong Semat. Akibat daripada pembunuhan dan serangan inilah maka berlaku nya perang Bekor.
Tok masih ada lagi masa Encik Amat mati
Tok masih ada semasa berlaku serang kongsi cina
En Amat menyerang kongsi cina disemat
Semasa berlakukanya peristiwa perang Bekor orang Melayu masa itu tinggal di Kampong Semat, lebih kurang dua batu dari Pekan Manong. Orang Cina memang berulang alik kayuh basikal dari Manong ke Semat , bahkan ada sebahagian orang Cina tinggal di kongsi mereka di Semat. Mereka membeli buah-buahan yang dijual disitu oleh orang Melayu. Apabila orang Melayu menyerang kongsi mereka maka orang Cina marah.

”ramai orang melayu dibunuh, diseksa, ditikam , dengan benet. Mayat dijumpa di dalam semak lalang.”

Dalam masa perang Bekor seramai 72 orang Melayu mati dibunuh oleh orang Cina. Sebelum orang Melayu mati dibunuh ada dikalangan mereka yang lari ke tebing sungai bergayut kepada dahan yang menjulur ke sungai. Ada sebahagian mereka terjun daripada atas rumah kebawah dan mereka ditikam oleh Cina yang menunggu mereka dengan benet dibawah rumah. Setengah mereka mendukung anak mereka sambil bergantung dihujung dahan dan mereka terpaksa melepaskan anak mereka jatuh ke dalam sungai apabila tangan mereka kebas dan tidak lagi mampu untuk mendukung anak-anak mereka.. pada masa itu banyak kayu ara berkulai kearah tepi tebing Sungai Perak.
Perang Bekor berlaku waktu subuh. Perempuan bergayut dan menunggu
sehingga subuh. Merka bergayut dikayu ara. Sebahagian dari mereka lari
dicelah buluh dan dirojah kemunis dengan buluh dan lembing.

Mayat orang Cina yang mati telah dibawa oleh orang Cina yang lain balik ke Sungai Siput
Che amat memakaiSelepang merah seorang hulubalangAda yang berkaki tempang di

Ayah aji abang dia tidak pula terlibat
Orang sakit hati kepada keluarga haji hassan
Dia turun dengan bang azan
Masa komunis


Haji hassan

Shamsiah pakih pakai baju kebaya putih datang kerumah mengajakj tok masuk komunis tok tak mahu. Pada itu siapa yang tidak mahu masuk kominis akan di bunuh. Orang bekor banyak terlibat dan berdosa kerana bersubahat dengan kominis dan membunh orang melayu yang tidak mahu masuk kominis.dibekor Ada telaga yang di panggil telaga lubang raya tempat memancong orang yang tak mahu masuk kominis
lari kecandan

haji hassan saeorang yang mengambil berat pendidikan anak-anaknya. Semasa tok lari kebukit candan beliau membawa ank-anknya bersamanya dengan tujuan untuk mengajar sembahyang. Opah tinggal dimanong . tok berulang alik daripada manong ka bukit candan dengan berbasikal
di bukit candan kami tinggal di sebuah pon dok berhampiran dengan masjid ubudiah . ada kubu untuk tempat berlindung. Pindah ke bukit candan ada madrasah di tepi sungai ada pondok tempat wan cek yan esah dan wan cu timah

Malam malam tok keluar dan beritahu tidur di masjid, istana jika ada orang bertanya
Dimana dia tidur tidak ada orang tahu, Ada kubor
Tok berat pendidikan anak-ank
Kayuh basikal dari manong ke bukit candan. Terdengar bunyisuara penat mengayuh
Jalan elok. Pakai topi sangai supaya orang tak kenal


Buku 555 hilang ditulis maklumat
dan buku 555 diberi kepada anaknya
Orang semat jati
Abang nya orang kerja forest.

Tok seorang Notice saber dikuala kangsar
Keluarga orang yang berpelajaran

Dipanggil tuan


Seorang yang ber pandangan jauh
Jamban curah


Perigi atas bukit pili


Dari telaga disediakan besi paip atau buluh dan air mengalir kerumah diadakan paip pili terus masuk kerumah .
Abang leman buat juga tetapi lain dari fikiran tok perigi tapi perigi di bawah
Pak cik deris ada mengikut tok . Orang yang berfikiran kehadapan
Fikiran tok tajam,

Ramalan satu masa kelak orang boleh melihat gambar dalam rumah Talivisyen

Gambar lukisan ayah alang hitam putih dilkis dengan cara menggunakan nombor dan garisan ayah aji ada rupa tok
Tok ngah juga hampir hendak dimasukkan kedalm lubang
yeob tali ,
ramai orang melayu dibunuh, diseksa, ditikam , dengan benet. Mayat dijumpai di dalam semak lalang.
( Temuramah dengan Hajjah Halimah binti Haji Hassan di Taman Tun Dr Ismail pada Februari 2008.)
Yeob talibDate
January 31February 15, 1942
Location
Singapore, Straits Settlements
Result
Decisive Japanese Victory, Japanese occupation of Singapore
Combatants
Malaya Command:Indian III Corps8th Division18th DivisionMalay RegimentStraits Settlements Volunteer Force
Twenty-Fifth ArmyImperial Guards5th Division18th Division3rd Air DivisionImperial Navy
Commanders
Arthur Percival
Tomoyuki Yamashita
Strength
85,000
36,000
Casualties
2,000 killed5,000 wounded80,000 captured[1]
1,713 killed2,772 wounded[2]

[show]
vde
Pacific campaigns 1940-42
French IndochinaThailandMalayaPearl HarborHong KongPhilippinesGuamWakeDutch East IndiesNew Guinea – Singapore – AustraliaIndian OceanDoolittle RaidSolomonsCoral SeaMidway

[show]
vde
South-East Asia campaign
French IndochinaMalayaThailandPrince of Wales & RepulseBurma – Singapore – AndamansChristmas I.Indian Ocean RaidAir Raids 1944-452nd French IndochinaMalacca Strait

[show]
Battle of Singapore
Sarimbun BeachKranjiBukit TimahPasir Panjang
The Battle of Singapore was fought in the South-East Asian theatre of World War II when the Empire of Japan invaded the Allied stronghold of Singapore. The fighting in Singapore lasted from February 7, 1942 to February 15, 1942.
It resulted in the fall of Singapore — the major British military base in South East Asia — to the Japanese, and the largest surrender of British-led military personnel in history. About 80,000 Indian, Australian and British troops became prisoners of war, joining 50,000 taken by the Japanese in the Malayan campaign.Britain's then-Prime Minister Winston Churchill called the ignominious fall of Singapore to the Japanese the 'worst disaster' and 'largest capitulation' in British history.
The predominantly ethnic Chinese people of Singapore had long provided material support to China in its war with Japan. This was one of the motivations for the Japanese invasion of Singapore and the later suffering and atrocities inflicted by the Japanese occupation.
Main article: Battle of Malaya
The Japanese Twenty-Fifth Army invaded Malaya from Indochina, moving into northern Malaya and Thailand by amphibious assault on December 8, 1941. This was virtually simultaneous with the Japanese attack on Pearl Harbor, which was meant to deter the United States from intervening in Southeast Asia. Japanese troops in Thailand coerced the Thai government to let the Japanese use Thai military bases for the invasion of other nations in Southeast Asia and then proceeded overland across the Thai-Malayan border to attack Malaya. At this time, the Japanese began conducting strategic bombing of sites all over Singapore, and air raids were conducted on Singapore from this point onwards, although anti-aircraft fire kept most of the Japanese bombers from totally devastating the island as long as ammunition was available.
The Japanese Army was resisted in northern Malaya by III Corps of the Indian Army and several British Army battalions. Although the 25th Army was outnumbered by Allied forces in Malaya and Singapore, Japanese commanders concentrated their forces. The Japanese were superior in close air support, armour, coordination, tactics and experience. Although the Imperial Japanese Army Air Force had fewer aircraft, their superior fighters, especially the Mitsubishi A6M Zero, helped the Japanese to gain air superiority. The Allies had no tanks, which put them at a severe disadvantage.
The battleships HMS Prince of Wales and HMS Repulse and four destroyers - Force Z, reached Malaya before the Japanese began their air assaults. This force was thought to be "unsinkable" and a deterrent to the Japanese. Japanese aircraft sank the capital ships, leaving the east coast of Malaya exposed and allowing the Japanese to continue their amphibious landings.


View of the blown up causeway, with the visible gap in the middle, delaying Japanese landfall for over a week to February 8.
Japanese forces quickly isolated, surrounded, and forced the surrender of Indian units defending the coast. They advanced down the Malayan peninsula overwhelming the defences, despite numerical inferiority. The Japanese also used bicycle infantry and light tanks, which allowed swift movement of their forces through the jungle.
Although more Allied units, including some from the Australian 8th Division, joined the campaign, the Japanese prevented the Allied forces from regrouping, overran cities, and advanced towards Singapore. The city was an anchor for the operations of the American-British-Dutch-Australian Command (ABDACOM), the first Allied joint command of World War II.
On January 31 the last Allied forces left Malaya and Allied engineers blew up the causeway linking Johore and Singapore. Japanese infiltrators — many disguised as Singaporean civilians — crossed the Straits of Johor in inflatable boats soon afterwards.
[edit] Preparations


Singapore in early February 1942; the disposition of Allied ground forces is in red. The main north-south transport corridor, formed by Woodlands Road and the railway, connecting the city centre (in the south east) and The Causeway (central north), is the black line running through the centre of the island. Sarimbun is at the north west corner of the island; Bukit Timah is located close to the centre on the transport corridor; Pasir Panjang is between the city centre and the south west corner of the island and; the "Jurong Line" is the bracket-like shape in red, just west of Woodlands Road.
The Allied commander, Lieutenant-General Arthur Percival had 85,000 soldiers, the equivalent, on paper, of just over four divisions. There were about 70,000 front-line troops in 38 infantry battalions — 17 Indian, 13 British, 6 Australian and 2 Malayan — and 3 machine-gun battalions. The newly-arrived British 18th Infantry Division under Major-General Merton Beckwith-Smith was at full strength, but lacked experience and appropriate training; most of the other units were under strength as a result of the mainland campaign. The local battalions had no experience and in some cases no training.[3]
Percival gave Major-General Gordon Bennett's two brigades from the Australian 8th Division responsibility for the western side of Singapore, including the prime invasion points in the north-west of the island. This was mostly mangrove swamp and jungle, broken by rivers and creeks. In the heart of the "Western Area" was RAF Tengah, Singapore's largest airfield at the time. The Australian 22nd Brigade was assigned a 10 mile (16 kilometre) wide sector in the west, and the 27th Brigade had responsibility for a 4,000 yard (3,650 m) zone just west of the Causeway. The infantry positions were reinforced by the recently-arrived Australian 2/4th Machine-Gun Battalion. Also under Bennett's command was the 44th Indian Brigade.
The Indian III Corps under Lieutenant-General Sir Lewis Heath, including the Indian 11th Infantry Division, (Major-General B. W. Key), the British 18th Division and the 15th Indian Brigade, was assigned the north-eastern sector, known as the "Northern Area". This included the naval base at Sembawang. The "Southern Area", including the main urban areas in the south-east, was commanded by Major-General Frank Keith Simmons. His forces comprised about 18 battalions, including the Malayan 1st Infantry Brigade, the Straits Settlements Volunteer Force Brigade and Indian 12th Infantry Brigade.


Brewster Buffalo fighters based at Sembawang Airfield
From aerial reconnaissance, scouts, infiltrators and high ground across the straits such as the Sultan of Johore's palace, the Japanese commander, General Tomoyuki Yamashita and his staff gained excellent knowledge of the Allied positions. From February 3 the Allies were shelled by Japanese artillery. Air cover was provided by only one squadron, RAF 232 Squadron, based at Kallang airfield. This was because Tengah, Seletar and Sembawang were in range of Japanese artillery at Johore Bahru. Kallang Airfield was the only operational airstrip left—the remaining squadrons were withdrawn from Singapore by January.
This fighter force performed considerably well, but was outnumbered and often outmatched by the Japanese A6M Zero—it suffered severe losses, both in the air and on the ground during February. The only reliable aircraft left was the Hawker Hurricane, but only ten were left in Singapore when the Japanese invaded.


One of Singapore's 15 inch coastal defence guns elevated for firing.
Japanese air attacks on Singapore intensified over the next five days. Air and artillery bombardment intensified, severely disrupting communications between Allied units and their commanders and affecting preparations for the defence of the island.
Singapore's famous large-calibre coastal guns—which included one battery of three 15-inch (381 mm) guns and one with two 15-inch (381 mm) guns—were supplied mostly with armour-piercing (AP) shells and few high explosive (HE) shells. AP shells were designed to penetrate the hulls of warships and were ineffective against infantry, rendering the guns relatively ineffective. It is commonly said that the guns could not fire on the Japanese forces because they faced south, but this is not so. Although placed to defend against enemy ships instead of the straits, most of the guns could turn northwards and they did fire at the invaders. Military analysts later estimated that if the guns had been well supplied with HE shells the Japanese attackers would have suffered heavy casualties, but the invasion would not have been prevented[citation needed].
Yamashita had just over 30,000 men, from three divisions: the Imperial Guards Division under Lieutenant-General Takuma Nishimura, the 5th Division under Lieutenant-General Takuro Matsui and the 18th Division under Lieutenant-General Renya Mutaguchi. The elite Imperial Guards units included a light tank brigade.
[edit] The Japanese landings


The Japanese landings on Singapore Island
Main article: Battle of Sarimbun Beach
Blowing up the causeway had delayed the Japanese attack for over a week. At 8.30pm on February 8, Australian machine gunners opened fire on vessels carrying a first wave of 4,000 troops from the 5th and 18th Divisions towards Singapore island. The Japanese assaulted Sarimbun Beach, in the sector controlled by the Australian 22nd Brigade under Brigadier Harold Taylor.
Fierce fighting raged all day, but eventually the increasing Japanese numbers — and the superiority of their artillery, aircraft and military intelligence — began to take their toll. In the northwest of the island they exploited gaps in the thinly spread Allied lines such as rivers and creeks. By midnight the two Australian brigades had lost communications with each other and the 22nd Brigade was forced to retreat. At 1am further Japanese troops were landed in the northwest of the island and the last Australian reserves went in. Towards dawn on February 9 elements of the 22nd Brigade were overrun or surrounded, and the 2/18th Australian Infantry Battalion had lost more than half of its personnel.
[edit] Air battles


Firefighters battle the results of a Japanese air raid on February 8, 1942.


Malay civilians passing by a Hawker Hurricane fighter shot down on February 8, along East Coast Road.
From December 8, Singapore was subject to aerial bombing by long-range Japanese aircraft, such as the Mitsubishi G3M ("Nell") and the Mitsubishi G4M ("Betty"), based in Japanese-occupied Indochina.
During December, 51 Hurricane MkII fighters were sent in crates to Singapore, with 24 pilots, the nuclei of five squadrons. They arrived on 3 January, 1942, by which stage the Buffalo squadrons, had been overwhelmed. No. 232 Squadron was formed and No. 488 Squadron RNZAF, a Buffalo squadron, converted to Hurricanes. 232 Sqn became operational on 20 January and destroyed three Ki-43s that day,[4] for the loss of three Hurricanes. However, like the Buffalos before them, the Hurricanes began to suffer severe losses in intense dogfights.
During the period 27-30 January, another 48 Hurricanes (Mk IIA) arrived with No. 226 Group (four squadrons) on the aircraft carrier HMS Indomitable, from which they flew to airfields code-named P1 and P2, near Palembang, Sumatra in the Dutch East Indies.
The staggered arrival of the Hurricanes, along with inadequate early warning systems, meant that Japanese air raids were able to destroy a large proportion of the Hurricanes on the ground in Sumatra and Singapore.
On the morning of February 8, a number of aerial dogfights took place over Sarimbun Beach and other western areas. In the first encounter, the last ten Hurricanes of 232 Sqn were scrambled from Kallang Airfield to intercept a Japanese formation of about 84 planes, flying from Johore to provide air cover for their invasion force. In two sorties the Hurricanes shot down six Japanese planes for the loss of one of their own — they flew back to Kallang halfway through the battle, hurriedly re-fuelled, then returned to it.[5]
Air battles went on over the island for the rest of the day, and by nightfall it was clear that with the few machines Percival had left Kallang could no longer be used as a base. With Percival's assent the remaining Hurricanes were withdrawn to Palembang, Sumatra, and Kallang became merely an advanced landing ground. No allied aircraft were seen again over Singapore, and the Japanese had full control of the skies.[6]
[edit] The second day
Percival maintained a belief that further landings would occur in the northeast and did not reinforce the 22nd Brigade. During February 9 Japanese landings shifted to the southwest, where they encountered the Indian 44th Brigade. Allied units were forced to retreat further east. Bennett decided to form a secondary defensive line, known as the "Jurong Line", around Bulim, east of Tengah Airfield and just north of Jurong.
Brigadier Duncan Maxwell's Australian 27th Brigade, to the north, did not face Japanese assaults until the Imperial Guards landed at 10pm on February 9. This operation went very badly for the Japanese, who suffered severe casualties from Australian mortars and machine guns, and from burning oil which had been sluiced into the water. A small number of Guards reached the shore and maintained a tenuous beachhead.
Command and control problems caused further cracks in the Allied defence. Maxwell was aware that the 22nd Brigade was under increasing pressure, but was unable to contact Taylor and was wary of encirclement. In spite of his brigade's success — and in contravention of orders from Bennett — Maxwell ordered it to withdraw from Kranji in the central north. The Allies thereby lost control of the beaches adjoining the west side of The Causeway.
[edit] The Japanese breakthrough


Japanese forces at Bukit Timah
The opening at Kranji made it possible for Imperial Guards armoured units to land unopposed there. Tanks with flotation equipment attached were towed across the strait and advanced rapidly south, along Woodlands Road. This allowed Yamashita to outflank the 22nd Brigade on the Jurong Line, as well as bypassing the Indian 11th Division at the naval base. However, the Imperial Guards failed to seize an opportunity to advance into the city centre itself.
On the evening of February 10, General Archibald Wavell ordered the transfer of all remaining Allied air force personnel to the Dutch East Indies. By this time the last airfield at Kallang was so pitted with bomb craters that it was no longer usable.
On the evening of February 10, British Prime Minister Winston Churchill, cabled Wavell, saying:I think you ought to realise the way we view the situation in Singapore. It was reported to Cabinet by the C.I.G.S. [Chief of the Imperial General Staff, General Alan Brooke] that Percival has over 100,000 [sic] men, of whom 33,000 are British and 17,000 Australian. It is doubtful whether the Japanese have as many in the whole Malay Peninsula… In these circumstances the defenders must greatly outnumber Japanese forces who have crossed the straits, and in a well-contested battle they should destroy them. There must at this stage be no thought of saving the troops or sparing the population. The battle must be fought to the bitter end at all costs. The 18th Division has a chance to make its name in history. Commanders and senior officers should die with their troops. The honour of the British Empire and of the British Army is at stake. I rely on you to show no mercy to weakness in any form. With the Russians fighting as they are and the Americans so stubborn at Luzon, the whole reputation of our country and our race is involved. It is expected that every unit will be brought into close contact with the enemy and fight it out…[7]

Wavell subsequently told Percival that the ground forces were to fight on to the end, and that there should not be a general surrender in Singapore.
On February 11, knowing that Japanese supplies were running perilously low, Yamashita decided to bluff and he called on Percival to "give up this meaningless and desperate resistance". By this stage the fighting strength of the 22nd Brigade — which had borne the brunt of the Japanese attacks — had been reduced to a few hundred men. The Japanese had captured the Bukit Timah area, including most of the allied ammunition and fuel and giving them control of the main water supplies.


Malayan infantry in the Battle of Pasir Panjang.
The next day the allied lines stabilised around a small area in the south-east of the island and fought off determined Japanese assaults. Other units, including the Malayan 1st Infantry Brigade, had joined in. A Malayan platoon, led by Lt Adnan bin Saidi, held the Japanese for two days at the Battle of Pasir Panjang. His unit defended Bukit Chandu, an area which included a major allied ammunition store. Adnan was executed by the Japanese after his unit was overrun.
On February 13, with the Allies still losing ground, senior officers advised Percival to surrender in the interests of minimising civilian casualties. Percival refused, but unsuccessfully sought authority to surrender from his superiors.
That same day military police executed a convicted British traitor, Captain Patrick Heenan, who had been an Air Liaison Officer with the Indian Army.[8] Japanese military intelligence had recruited Heenan before the war, and he had used a radio to assist them in targeting Allied airfields in northern Malaya. He had been arrested on December 10 and court-martialled in January. Heenan was shot at Keppel Harbour, on the south side of Singapore, and his body was thrown into the sea.
The following day the remaining Allied units fought on; civilian casualties mounted as one million people crowded into the area still held by the Allies, and bombing and artillery fire intensified. Civilian authorities began to fear that the water supply would give out.
[edit] Alexandra Hospital massacre
At about 1pm on February 14 Japanese soldiers approached the Alexandra Barracks Hospital. No resistance was offered by anyone in the building, but the Japanese attacked and killed the medical staff and some patients, including an allied corporal who was lying on an operating table. The following day about 200 male staff members and patients, many of them walking wounded, were ordered to walk about 400 metres to an industrial area. Anyone who fell on the way was bayoneted. The men were forced into a series of small, badly ventilated rooms and were imprisoned overnight without water. Some died during the night as a result of their treatment. The remainder were bayoneted the following morning.[9]
[edit] The fall of Singapore


Lt Gen Yamashita (seated, centre) thumps the table with his fist to emphasize his terms — unconditional surrender. Lt Gen Percival sits between his officers, his clenched hand to his mouth.


Surrendering troops of the Suffolk Regiment held at gunpoint by Japanese infantry.
By the morning of Chinese New Year, February 15, the Japanese had broken through the last line of defence and the Allies were running out of food and some kinds of ammunition. The anti-aircraft guns had also run out of ammunition and were unable to repel any further Japanese air attacks which threatened to cause heavy casualties in the city centre.
At 9:30 a.m, Percival held a conference at Fort Canning with his senior commanders. Percival posed two alternatives. Either launch an immediate counter-attack to regain the reservoirs and the military food depots in the Bukit Timah region and drive the enemy's artillery off its commanding heights outside the town, or capitulate. All present agreed that no counter-attack was possible. Percival opted for surrender..
A deputation was selected to go to the Japanese Headquarters. It consisted of a senior Staff Officer, the Colonial Secretary and an interpreter. They set off in a motor car bearing a Union Jack and a white flag of truce towards the enemy lines to discuss a cessation of hostilities. They returned with orders that Percival himself proceed with Staff Officers to the Ford Motor Factory, where General Yamashita would lay down the terms of surrender. A further requirement was that the Japanese Rising Sun Flag be hoisted over the tallest building in Singapore, the Cathay Building, as soon as possible to maximise the psychological impact of the official surrender. Percival formally surrendered shortly after 5.15pm.
The terms of the surrender included:
The unconditional surrender of all military forces (Army, Navy and Air Force) in Singapore Area.
Hostilities to cease at 8:30 p.m. that evening.
All troops to remain in position until further orders.
All weapons, military equipment, ships, planes and secret documents to be handed over intact.
To prevent looting, etc., during the temporary withdrawal of all armed forces in Singapore, a force of 100 British armed men to take over until relieved by the Japanese.
Earlier that day Percival had issued orders to destroy before 4 p.m. all secret and technical equipment, ciphers, codes, secret documents and heavy guns. Yamashita accepted his assurance that no ships or planes remained in Singapore. According to Tokyo's Domei News Agency Yamashita also accepted full responsibility for the lives of British and Australian troops, as well as British civilians remaining in Singapore.
Bennett, along with some of his staff officers, caused controversy when he handed command of the 8th Division to a brigadier and commandeered a small boat.[10] They eventually made their way back to Australia.
The Japanese Occupation of Singapore had begun. The city was renamed Syonan-to (Japanese: 昭南島 Shōnan-tō, literally Light-of-the-South Island). The Japanese sought vengeance against the Chinese and to eliminate anyone who held anti-Japanese sentiment. The Imperial authorities were suspicious of the Chinese because of the Second Sino-Japanese War, and killed many in the Sook Ching Massacre. The other races of Singapore, such as the Malays and the Indians were not spared. The residents would suffer great hardships under Japanese rule over the following three and a half years.


Victorious Japanese troops marching through Fullerton Square.
Many of the British and Australian soldiers taken prisoner remained in Singapore's Changi Prison. Thousands of others were shipped on prisoner transports known as "hell ships" to other parts of Asia, including Japan, to be used as forced labour on projects such as the Siam-Burma Death Railway and Sandakan airfield in North Borneo. Many of those aboard the ships perished.
The Japanese were highly successful in recruiting Indian soldiers taken prisoner. From a total of about 40,000 Indian personnel in Singapore in February 1942, about 30,000 joined the pro-Japanese "Indian National Army", which fought Allied forces in the Burma Campaign.[1] Others became POW camp guards at Changi. However, many Indian Army personnel resisted recruitment and remained POWs. An unknown number were taken to Japanese-occupied areas in the South Pacific as forced labour. Many of them suffered severe hardships and brutality similar to that experienced by other prisoners of Japan during World War II. About 6,000 of them survived until they were liberated by Australian or U.S. forces, in 1943-45.[2]
After the Japanese surrender in 1945 Yamashita was tried by a US military commission for war crimes committed by Japanese personnel in the Philippines earlier that year, but not for crimes committed by his troops in Malaya or Singapore. He was convicted and hanged in the Philippines on February 23, 1946.
[show]
vde
Indian National Army (INA)
Historical
The Indian movement · Militant movements · Lala Hardayal · Rash Behari Bose · Taraknath Das · Ghadar Party · V.N Chatterjee · Indian Independence Committee · World War I · Hindu-German Conspiracy · Barkatullah · Kabul mission · World War II · India in World War II · Imperial Japan · Pan Asianism · Greater East Asia · more
IIL1
Giani Pritam Singh · Swami Satyananda Puri · I Fujiwara · F Kikan · K.P.K. Menon · A.M. Sahay · S.A. Ayer · Rash Behari Bose · H Iwakuro · I Kikan · Bangkok Conference · Azad Hind · Hikari Kikan · Azad Hind Dal · more
Subhas Bose
Indian Independence movement · Indian National Congress · C.R. Das · Sarat Bose · Gandhi · Nehru · Purna Swaraj · Bengal Volunteers · Emilie Schenkl · Forward Bloc · Abwehr · Third Reich · Indische Legion · U-180 · Abid Hasan · Pacific War · Hideki Tojo · Indian National Army · Surrender of Japan · Death · Habib Ur Rahman · Political views · more
INA
Mohan Singh · Battle of Malaya · Fall of Singapore · Farrer Park · III Corps · First INA · Bidadary Resolutions · 17th Dogra Regiment · 14th Punjab Regiment · First Arakan offensive · Hindustan Field Force · Jiffs · Subhas Chandra Bose · M.Z. Kiani · Lakshmi Sahgal · Azad Brigade · Gandhi Brigade · Nehru Brigade · Subhas Brigade · Andaman and Nicobar Islands · A.D. Loganathan · Bahadur Group · Tokyo Boys · Rani of Jhansi Regiment · Battles · Moirang · Shaukat Malik · Burma theatre · Ha Go · U Go · Battle of Imphal · Battle of Kohima · Battle of Irrawaddy · Battle of Meiktila · Surrender of Japan · Red Fort trials · Bombay mutiny · Indian Independence · Joyce Lebra · Peter Fay · more
INA trials
Red Fort trials · G.S. Dhillon · Prem Sahgal · Shah Nawaz Khan · Burhan-ud-Din · INA Defence Committee · Kailash Nath Katju · Asaf Ali · Tej Bahadur Sapru · Bhulabhai Desai · Jawaharlal Nehru · more
Related
Christmas Island Mutiny · Cocos Island Mutiny · Azad Hind Radio · Battaglione Azad Hindoustan · Special Bureau for India · Azad Hind Decorations · War in South-East Asia · Selarang Barracks Incident · Thirty Comrades · Burmese Independence Army · Aung San · Japanese occupation of Burma · Burma Area Army · Masakasu Kawabe · 14th Army · William Slim · Sukarno · Japanese occupation of Indonesia · John Thivy · Janaki Davar · Malaysian Indian Congress · Rasammah Bhupalan · more
1 Indian Independence League
[edit] See also
Battle of Malaya
Greater East Asia War in the Pacific
Pacific War
British Malaya Command - Order of Battle
British Far East Command
[edit] References
Dixon, Norman F, On the Psychology of Military Incompetence, London, 1976
Bose, Romen, "SECRETS OF THE BATTLEBOX: The History and Role of Britain's Command HQ during the Malayan Campaign", Marshall Cavendish, Singapore 2005
Bose, Romen, "KRANJI:The Commonwealth War Cemetery and the Politics of the Dead", Marshall Cavendish, Singapore, 2006
Kinvig, Clifford, Scapegoat: General Percival of Singapore, London, 1996, ISBN 0-241-10583-8
John George Smyth, Percival and the Tragedy of Singapore, MacDonald and Company, 1971, ASIN B0006CDC1Q
Peter Thompson, The Battle for Singapore, London, 2005, ISBN 0-7499-5068-4HB
Seki, Eiji (2007). Sinking of the SS Automedon And the Role of the Japanese Navy: A New Interpretation. University of Hawaii Press. ISBN 1905246285.
Smith, Colin, Singapore Burning: Heroism and Surrender in World War II Penguin books 2005, ISBN 0-670-91341-3
[edit] Footnotes
^ Altogether the Allied forces lost 7,500 killed, 10,000 wounded and about 120,000 captured for the entire Malayan Campaign
^ Smith, Colin (2006). Singapore Burning. Penguin Books, p. 547. ISBN 0-141-01036-3.
^ The Malayan Campaign 1941. Retrieved on December 7, 2005.
^ Cull, Brian and Sortehaug, Brian and Paul. Hurricanes Over Singapore: RAF, RNZAF and NEI Fighters in Action Against the Japanese Over the Island and the Netherlands East Indies, 1942. London: Grub Street, 2004. (ISBN 1-904010-80-6), p. 27-29. Note: 64 Sentai lost three Ki-43s and claimed five Hurricanes.
^ Hawker Hurricane shot down on February 8, 1942. Retrieved on August 11, 2007.
^ Percival's Despatches
^ The Second World War. Vol. IV. By Winston Churchill.
^ Peter Elphick, 2001, "Cover-ups and the Singapore Traitor Affair" Access date: March 5, 2007.
^ Alexandra Massacre. Retrieved on December 7, 2005.
^ Lieutenant General Henry Gordon Bennett, CB, CMG, DSO an Australian War Memorial article
Retrieved from "http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Singapore"
Categories: All articles with unsourced statements Articles with unsourced statements since January 2008 British rule in Singapore Conflicts in 1942 World War II operations and battles of the Southeast Asia Theatre Battles involving Australia Battles involving British India Battles involving Japan Battles involving the United Kingdom Military of Singapore under British rule Military history of Singapore Military history of India during World War IIMalaya Command:Indian III Corps8th Division18th DivisionMalay RegimentStraits Settlements Volunteer Force
Twenty-Fifth ArmyImperial Guards5th Division18th Division3rd Air DivisionImperial Navy
Commanders
Arthur Percival
Tomoyuki Yamashita
Strength
85,000
36,000
Casualties
2,000 killed5,000 wounded80,000 captured[1]
1,713 killed2,772 wounded[2]

[show]
vde
Pacific campaigns 1940-42
French IndochinaThailandMalayaPearl HarborHong KongPhilippinesGuamWakeDutch East IndiesNew Guinea – Singapore – AustraliaIndian OceanDoolittle RaidSolomonsCoral SeaMidway

[show]
vde
South-East Asia campaign
French IndochinaMalayaThailandPrince of Wales & RepulseBurma – Singapore – AndamansChristmas I.Indian Ocean RaidAir Raids 1944-452nd French IndochinaMalacca Strait

[show]
Battle of Singapore
Sarimbun BeachKranjiBukit TimahPasir Panjang
The Battle of Singapore was fought in the South-East Asian theatre of World War II when the Empire of Japan invaded the Allied stronghold of Singapore. The fighting in Singapore lasted from February 7, 1942 to February 15, 1942.
It resulted in the fall of Singapore — the major British military base in South East Asia — to the Japanese, and the largest surrender of British-led military personnel in history. About 80,000 Indian, Australian and British troops became prisoners of war, joining 50,000 taken by the Japanese in the Malayan campaign.Britain's then-Prime Minister Winston Churchill called the ignominious fall of Singapore to the Japanese the 'worst disaster' and 'largest capitulation' in British history.
The predominantly ethnic Chinese people of Singapore had long provided material support to China in its war with Japan. This was one of the motivations for the Japanese invasion of Singapore and the later suffering and atrocities inflicted by the Japanese occupation.
Perang Bekor

Perang Bekor


Bekor ialah sebuah kampong yang terletak beberapa kilometer dari Pekan Manong. Manong sebuah pekan kecil yang terletak sejauh 24 KM darpada Bandar diraja Kuala Kangsar. Pekan ini terletak ditengah-tengah antara bandar diRaja Kuala Kangsar dan Pekan Parit (Perak Tengah ) dan Pekan Beruas sebuah pekan yang pernah dijadikan ibu negeri Perak dizaman kerajaan Hindu. Sekarang ini sapertimana dikampong-kampong yang lain, penduduk di kampong Bekor adalah terdiri daripada orang Melayu. Beberapa kampong orang Melayu yang terdekat dengan kampong Bekor ialah Mandah, Semat, Telok Perang dan Seberang Manong. Di Pulau Semat terdapat sebuah makam yang bersejarah iaitu makam salah seorang kerabat kesultanan negeri Perak
Selain daripada penduduk didaerah Bekor ini mempunyai pertalian keluarga kerana perkahwinan sesama penduduk-penduduknya, mereka juga berhubung diantara satu sama lain apabila berlaku kematian dan kerja-kerja gotong-royong dan kerjasama .
Disamping mereka bercucuk tanam, memburu binatang dan menangkap ikan, mereka juga melakukan ibdat dan menghadiri kelas –kelas pengajian agama disurau dan masjid, mereka juga mengadakan permainan kompang, zikir, berzanji dan bersilat pada sebelah malam. Dikalangan penduduk kampong terdapat tok guru, guru-guru sekolah, ketua kampong, dukun, bomoh, tok mudin dan tukang yang bijak membuat rumah, senjata dan peralatan pertanian , menangkap ikan dan sebagainya..
Ketua kampong adalah memainkan peranan penting dalam menyelesaikan pergaduhan dikalngan penduduk-penduduk kampong, manakala ib bapa, dan keluarga adalah memainkan tanggungjawab untuk mengawasi anak-anak mereka dari terlibat dalam kegiatan maksiat dan jenayah. Selain daripada merka berpegang kauat kepada hukum agama penduduk juga berpegang kuat kepada adat dan pandangan orang tua-tua.
Bagitu juga apabila berlaku kekacauan, peperangan, amukan dan serangan binatang buas, ketua kampong akan mengadakan mesyuarat sesama anak buah nya bagi mengatur segala tindakan dan persiapan yang perlu untuk menghadapi situasi tersebut dan mencari jalan untuk menghadapi musuh-musuh mereka.


Perak Maps - Map of Perak, Malaysia
Click here to go back


Perang Bekor berlaku diantara orang Melayu dengan orang Cina pada zaman pemerintahan kerajaan Jepun. Jepun hanya memerintah Tanah Melayu selama empat tahun diantara tahun 1941 hingga 1945.Lt Gen. Arthur Percival, led by a Japanese officer, walks under a flag of truce to negotiate the capitulation of Allied forces in Singapore, on February 15, 1942. It was the largest surrender of British-led forces in history

Kominis berjaya mengalahkan Jepun pada tahun 1945 dan memerintah Tanah Melayu selama tiga minggu . Orang Cina marah kepada bangsa Jepun kerana Jepun telah melancarkan serangan keatas negara Cina dalam perang dunia ke II. Jepun juga telah cuba menghapuskan bangsa China diSingapura dan diTanah melayu.
The Sook Ching massacre (肅清大屠殺) was a systematic extermination of perceived hostile elements among the Chinese in Singapore by the Japanese military during the Japanese Occupation of Singapore, after the British colony surrendered in the Battle of Singapore on 15 February 1942 during World War II. Sook Ching was later extended to include Chinese Malayans. The massacre took place from February 18 to March 4 1942 at various places.
The Japanese also sought to eliminate the sources of charitable aid and philanthropy from Singapore that were supporting China in the Second Sino-Japanese War. The ethnic Han Chinese in Malaya and Singapore had through financial and economic means aided the Chinese defence against the Japanese, although the effort suffered from factionalism, as the aid was split between the opposing sides of the ongoing Chinese Civil War. (The Xi'an Incident had supposedly united both the ruling Kuomintang party and the Communist Party of China against the Japanese. However, fighting between them was still common.) The aid efforts procured funds and food for both humanitarian causes to relieve the Chinese civilian population, as well as support of the military forces of the Kuomintang and/or the Communist Party of China. Such aid had contributed to the stalling of the Japanese advance in China. Tan Kah Kee was a prominent philanthropist within the Singaporean Chinese community, and was a major financial contributor, with many relief efforts organized in his name. Aid to China from the population of Singapore in its several forms became part of Imperial Japan's motivation to attack Singapore through Malaya.
The predominantly ethnic Chinese people of Singapore had long provided material support to China in its war with Japan. This was one of the motivations for the Japanese invasion of Singapore and the later suffering and atrocities inflicted by the Japanese occupation.

When the Japanese occupied Singapore, the Japanese military authorities became concerned about the local Chinese population. The Imperial Japanese Army had become aware that the ethnic Chinese had strong loyalties to either the United Kingdom or China, with wealthy Chinese financing Chiang Kai-Shek's effort in the Second Sino-Japanese War, after Japan had invaded China on July 1937, with other charity drives. The military authorities, led by General Tomoyuki Yamashita, decided on a policy of "eliminating" the anti-Japanese elements.
The Japanese military authorities defined the following as "undesirables":
Persons who had been active in the China Relief Fund.
Rich men who had given most generously to the Relief Fund.
Adherents of Tan Kah Kee, leader of the Nanyang National Salvation Movement.
Hainanese, who were believed to be communists.
China-born Chinese who came to Malaya after the 1937 Sino-Japanese War.
Men with tattoo marks, who were believed to be members of secret societies, specifically Triads.
Persons who fought for the British as volunteers against the Japanese.
Government servants and men who were likely to have pro-British sympathies, such as Justices of the Peace, and members of the Legislative Council.
Persons who possessed arms and tried to disturb public safety.
Yamashita instructed the Syonan garrison to cooperate with the Syonan Kempeitai, the Japanese military police, and carry out "severe punishment of hostile Chinese."
Soon after the fall of Singapore, Lieutenant Colonel Masayuki Oishi, commander of No. 2 Field Kempeitai, set up his headquarters at the YMCA Building in Stamford Road, which also served as the Kempeitai East District Branch. The Kempeitai jail was in Outram with branches in Stamford Road, Chinatown, the Central Police Station. A residence at the intersection of Smith Street and New Bridge Road formed the Kempeitai West District Branch. Under Colonel Oishi were 200 regular Kempeitai officers and another 1,000 auxiliaries who were mostly young, rough peasant soldiers. Singapore was broken up into sectors, each placed under the control of a Kempeitai officer. The Japanese set up designated "screening centres" all over the colony to gather and screen all Chinese males between 18 to 50 years old, eliminating those thought to be anti-Japanese. Sometimes, women and children were sent for inspection. In reality, the screening was arbitrary and non-selective, and could involve as little as walking past a Japanese officer. Most of these victims were innocent people and were just killed brutally without reason.
The ones who passed the "screening" would receive a piece of paper with "Examined" written on it, or have a square ink mark on their arms and shirts. Those who did not pass the "screening" would be stamped with triangular marks. There were trucks near these screening centers to send those who failed to their deaths. The Japanese Army chose remote sites such as Changi, Punggol, Blakang Mati and Bedok to perform the executions, with the victims thrown overboard off boats, killed with a bayonet or be machine-gunned to death off the harbour.
At the behest of Lieutenant Colonel Tsuji Masanobu, who had played a key role in the organisation of the Singapore operation, Sook Ching was extended to the rest of Malaya, particularly Penang. However, in these rural areas the Japanese did not have the luxury of working with a concentrated population, so the army did not have sufficient time nor manpower to fully interrogate the entire Chinese population. Therefore, widespread indiscriminate killing of the Chinese population occurred, even though the Japanese made a show of screening the civilians and identifying the guerrillas.
After the Japanese military realized that they could not kill off as many as 50,000 Chinese, and that Japan's resources were being stretched with advances in other parts of Southeast Asia, the head of the authorities called off the killing on 3 March.
The Sook Ching Massacre cost the Japanese military administrators any chance of cooperation with local Singaporeans, especially the Chinese community. Unlike many other places in Southeast Asia Japan occupied during the war, Singaporeans did not view the Japanese army as liberators of European imperialism in Asia. Even though Singapore did not have a nationalist movement like other places in Asia because of the diverse demographics, the Japanese army was unable to exploit ethnic differences to their advantage.


Kemudian Inggeris telah berjaya merampas kuasa dari tangan komunis dan terus menjajah Tanah Melayu sehinggalah Tanah Melayu (Malaysia) mencapai kemerdekaan pada tahun 1957. Dendam orang Cina terhadap Inggeris berlarutan kerana tentera kerajaan Inggeris diEngland telah dihantar untuk memburu Cina Komunis dihutan-hutan Tanah Melayu..Orang Cina juga marah kepada Orang Melayu kerana sebahagian daripada bangsa Melayu juga telah bersyubahat membantu kerajaan Tentera Jepun .

Perang Bekor merupakan salah satu diantara siri peperangan yang berlaku diantara bangsa Melayu dan Cina dinegeri Perak iaitu di Sungai Manik, dan Kampong Kob Setiawan . Banyak daerah - daerah di Perak terkenal sebagai tempat kubu kuat Cina komunis saperti Liman Kati, Sg Siput, Kampar dan kampong Langkap ? Kampar. Peristiwa yang sama juga berlaku diseluruh negara pada ketika itu diantaranya ialah; Peperangan Tanah Melayu 1941-1942, Pertumpahan darah di Parit Sulung 1942, Peperangan Muar 1942, Peperangan di Singapura 1942, Darurat di Tanah Melayu 1948- 1960 dan Peristiwa diBukit Kepong 1950.
Walaupun tidak dapat dipasti punca utama berlakunya perang Bekor namun jelas kezaliman Cina komunis terhadap orang Melayu berlaku dimana-mana tempat diseluruh negara. Puncanya ialah kerana mereka amat marah kepada orang Melayu yang membantu Jepun semasa Jepun memerentah tanah Melayu. Walaupun orang Melayu menyokong Jepun untuk menghalau penjajah Inggeris akan tetapi Cina tetap menganggap orang Melayu bersyubahat membantu Jepun untuk menghapuskan Cina dari bumi Tanah Melayu dan Singapura. Komunis menggunakan orang Melayu sendiri sebagai tali barut mereka untuk membongkar rahsia-rahsia yang diperlukan mengEnai orang Melayu. Orang Melayu yang tidak mahu bekerjasama dengan mereka akan diseksa dan dibunuh. Orang Melayu terpaksa memberikan segala maklumat yang diperlukan, diperalatkan dan bekerja untuk kepentingan Cina komunis pada ketika itu. Mereka sanggup melihat ahli keluarga, jiran, sahabat dan saudara sama saagama dan sebangsa diseksa, dibunuh dan dirompak asalkan diri mereka selamat. Cina Komunis telah memecah-belahkan perpaduan dan persaudaraan dikalangan orang Melayu Islam sehingga kesan daripada tindakan mereka itu masih lagi terpaku dalam ingatan mangsa-mangsa kezaliman Cina komunis. Cina komunis mencari orang Melayu yang kaya dikampong-kampong dan harta harta mereka disamun, tuan punya harta tersebut diikat , diseksa dan dibunuh sekiranya mereka menyembunyi , menipu, melawan dan mengingkari perintah dan arahan mereka. Cina komunis tinggal dikampong orang Melayu, bercucuk tanam saperti pisang dan tembakau serta menoreh getah dikebun-kebun orang Melayu yang kaya raya. Cina komunis juga membina lubang ”long” untuk tempat menjerat babi. Didalam lobang ini akan diisikan dengan buluh runcing dan tajam yang ditanam didalam lobang tersebut. Lobang yang sama akan digunakan mereka untuk menyeksa dan membunuh orang Melayu. Orang Melayu yang kaya samaada yang tinggal dikampong atau dipekan –pekan kecil akan di serang dan diancam bagi memenuhi kehendak hati dan nafsu mereka.
Di dalam pekan Manong, kedai-kedai dan tanah adalah milik orang Melayu akan tetapi tanah dan kedai tersebut telah disewa sebanyak RM75 sebulan. kepada peniaga-peniaga Cina. Perjanjian ini terus berlanjutan sehingga kehari ini dan akibatnya Cina telah mengaut kekayaan hasil perniagaan mereka dan orang Melayu yang tinggal dikampong sekitar pekan Manong terus hidup menderita , dan menjadi pelanggan tetap sebaga pembeli kepada taukeh Cina. Pada waktu yang sama peniaga Cina adalah ibarat orang tengah yang menindas petani-petani Melayu apabila mereka membeli hasil pertanian mereka dengan harga yang terlalu murah. Orang Melayu terus hidup kais pagi makan pagi walaupun mereka memiliki tanah sendiri untuk diusahakan bagi meningkat pendapatan ekonomi mereka.
Dalam masa peperangan Bekor punca pergaduhan masih belum dapat dikesan dengan tepat. Apa yang jelas peperangan Bekor bukan sahaja berlaku dikampong Bekor akan tetapi ianya juga telah berlaku kepekan Manong. Apa yang jelas peperangan Melayu Cina telah berlaku dipekan Manong terlebih dulu sebelum merebak ka kampong
Bekor. Rumah orang-orang Cina dipekan Manong telah dikepong oleh orang-orang Melayu. Peniga dan keluarga mereka terpaksa menyelamatkan diri didalam rumah mereka disamping membunuh orang Melayu sekiranya mereka cuba menyerang mereka. Orang Melayu memang telah mengambil keputusan untuk membakar rumah-kedai tersebut akan tetapi oleh sebab rumah kedai tersebut adalah hak milik orang Melayu maka tindakan membakar dan membunuh penghuninya terpaksa dibatalkan. Ini telah memberi ruang kepada orang-orang Cina mendapatkan pertolongan daripada bangsa-bangsa mereka samaada untuk menyelamatkan diri atau untuk bertindak keatas orang Melayu dipekan ini. Rang-orang Melayu hanya menunggu diluar rumah dan dibawah kedai disamping anak-anak mereka membaling batu dan pasir kearah rumah-rumah Cina sambil menyeru supaya orang Cina turun kebawah untuk berperang.
Orang-orang Cina daripada bandar Ipoh telah datang ke pekan Manong melalui jalan hutan dan merentasi gunung-gunung yang memisahkan bandar Ipoh, Jelapang, Parit dan Manong. Tidak mustahil orang-orang Cina yang tinggal berhampiran dengan pekan kecil Manong juga terbabit bagi membantu bangsa mereka itu. Dalam perjalanan orang Cina kepekan Manong mereka akan menempoh perkampongan Melayu. Salah sebuah kampong yang menjadi korban serangan Cina ialah kampong Bekor. Ramai penduduk kampong ini mati dibunuh oleh Cina tanpa mengira samaada mereka kanak-kanak, lelaki dan perempuan termasuk orang kampong yang tidak berdosa.
Orang Melayu seolah-olah terpaku, kaku dan terkejut dengan serangan orang Cina ini. Mereka menyerang kampong Melayu pada waktu malam. Orang Melayu telah berkumpul beramai disurau dan masjid, mengharapkan pertolongan Allah. Mereka berzikir, bertasbih dan bertahmid, membaca al Quran dan yassin, namun orang Cina telah membakar surau dan masjid tersebut dan bergelempang mayat orang Islam mati kebakaran dan dipancong oleh orang-orang Cina. Ramai juga orang Melayu yang terjun dari atas suarau dan rumah kediaman mereka dan ada pula yang terjun kedalam sungai Perak dan mati lemas.
Walaupun ramai orang Melayu terkorban didalam peristiwa Perang Bekor ini namun orang Cina sebenarnya tidak menang dalam peperangan tersebut. Orang Cina diManong dan Bekor juga terkorban dan kalah apabila orang Melayu daripada Sungai Manik dan Parit datang membantu orang Melayu diManong dan Bekor. Perang Bekor bukan sahaja telah menyatupadukan orang Melayu dikampongh-kampong sekitar pekan kecil manong akan tetapi pada waktu yang sama juga telah menyambungkan salitur rahim dan perasaan kasih sayang dikalangan orang Melayu Islam dibebearapa kampong dan daerah yang berhampiran dengan kampong Bekor.
Didalam peperangan Bekor ini suatu peristiwa yang menyayat hati telah berlaku dikalangan keluarga Haji Hassan. Seorang dari anak lelakinya bernama Ahmad Mustafa hasil perkahwinan Haji Hassan dan Hajah Maimunah, telah terbunuh dalam keadaan yang amat menyedihkan. Beliau seorang yang kononnya memiliki ilmu kebal telah beberapa kali cuba dibunuh oleh orang Cina tetapi gagal. Akhirnya menurut cerita sesetengah orang bahawa berkemungkinan ada orang Melayu yang belot telah memberitahu kepada orang-orang Cina bahawa Ahmad Mustafa hanya boleh dibunuh dengan menggunakan buluh runcing dan di tikam melalui mulutnya sahaja. Apabila rahsia ini terbongkar maka orang Cina telah berjaya membunuh Ahmad Mustafa dan semoga Allah semadikan rohnya bersama orang yang mujahid, pejuang jihad yang suci diSyurga jannatun Naim.
Ahmad Mustafa adalah adik bongsu kepada Haji Danial dan Hajjah Azizah dan mereka tiga beradik dari seorang ibu (isteri yang kedua) adalah terkenal dipekan Manong . Ahmad Mustafa meninggalkan seorang isteri Wan Cu Am (?) ( tetapi maklumat mengenainya masih belum diperolehi) dan seorang anak yatim bernama Latifah)
Ahmad Mustafa adalah adik bongsu kepada Haji Danial dan Hajjah Azizah dan mereka tiga beradik dari seorang ibu (isteri yang kedua) adalah terkenal dipekan Manong . Ahmad Mustafa meninggalkan seorang isteri Wan Cu Am (?) ( tetapi maklumat mengenainya masih belum diperolehi) dan seorang anak yatim bernama Latifah)
Salah satu punca berlakunya peperangan di Bekor ini ialah apabila beberapa orang Orang Melayu dibunuh oleh Cina dipekan Manong. Salah seorang mangsa pembunhan tersebut ialah En Ahmad Mustafa bin haji Hassan . Beliau terkenal sebagai seorang ”pejuang dan pendekar Melayu” dan senantiasa memakai selepang dibadan sebagai pakaian hulbalang. Menurut sesetengah pendapat mendakwa beliau seorang yang mengamalkan ilmu pertahan diri ”ilmu kebal” dan badannya sukar dimamah senjata dan semasa kematiannya beliau dikatakan telah ditikam dibahagian mulutnya oleh senjata tajam atau buluh. ” Senjata tajam menembusi pipi hingga kemulutnya dan dalam perjalanan pulang kerumah (disorong oleh rakan-rakan beliau) ia sempat meminta air minuman kerana terlalu dahaga dan kemudia ia menghembuskan nafasnya yang terakhir) ( Sama-sama kita mendoakan rohnya supaya dicucuri rahmat dan Allah temnpatkan nya bersama orang-orang yang soleh..... Amin)


Tah amat susah hati kerana kelarga orang bekor. Emak bapanya orang bekor. Apabila mendengar perang ia mengajak pergi kebekor

Seminggu saelepas pergaduhan bekor sunyi, takut yang cedera dihantar kamanong. Orang kampong pindah berkhemah di pekan manong
Pergi kebekor ikut pulau semat dengan sampan. Yeop mee
Berkhemah di manong .

Banyak pergaduhan berlaku.
Kawasan hitam. Di sungai siput , kanak bawa getah sekerap. Menyerang waktu subuh
Cina sungai siput datang ikut sayong berjalan kaki. Alat buluh getah sekerap lembing. Berlaki waktu subuh. Orang lelaki kesurau Orang prempuan tinggal dirumah
Cina memang mencari kulup alang , kulop alang hulubalang melyu ,
kulop alang sudah c ditikam jenazah dengan lembing, mati ditepi jalan

tok masih ada lagi masa cik amat mati

Tok masih ada semasa berlaku serang kongsi cina
Dia menyerang kongsi cina disemat
melayu masa itu tinggal disemat
Orang cina memang berulang alik kayuh basikal mereka tinggal di semat
Mereka membeli buah-buahan yang dijual disitu lah orang melayu menyerang, cina marah
Dikandar , berhenti ditelaga minta minum
Semasa CHE AMAT hampir mati beliau minta tolong bayarkan hutangnya
Kuburnya ada disemat tapi tidak siapa tahu dimana kuburnya.
Kalau ada hutang minta dibayar, mandi di madrasah semat, tikam dari belakang telinga.
Orang melayu mati dipekan manong.Yeob zamin mati dibunuh dipekan manong anaknya bisan wan esah guar. Dekat masjid manong yeob zamin dibunuh.
Orang melayu marah mendengar orang melayu dibunuh oleh orang cina

Dalam perang bekor seramai 72 orang melayu mati.

Orang melayu mati ada yang lari ketebing sungai bergayut kepada dahan yang menjulur ke sungai mana yang terjun daripada rumah mereka Cina tunggu mereka dengan benet,

Setengah mereka mendukung anak bergantung dan melepaskan anaknya apabila tangan mereka kebas.

Cina yang mati dibawa oleh mereka
Kayu ara berkulai

Berlaku waktu subuh. Perempuan bergayut dan menunggu sehingga subuh
Che amat memakaiSelepang merah seorang hulubalang


Bergayut dikayu ara, lepas berlak waktu subuh lari dicelah buluh dan dirojah

Keluarga tah
Khemah di pekan manong
Ada yang berkaki tempang di

Ayah aji abang dia tidak pula terlibat
Orang sakit hati kepada keluarga haji hassan
Dia turun dengan bang azan
Masa komunis


Haji hassan

Shamsiah pakih pakai baju kebaya putih datang kerumah mengajakj tok masuk komunis tok tak mahu. Pada itu siapa yang tidak mahu masuk kominis akan di bunuh. Orang bekor banyak terlibat dan berdosa kerana bersubahat dengan kominis dan membunh orang melayu yang tidak mahu masuk kominis.dibekor Ada telaga yang di panggil telaga lubang raya tempat memancong orang yang tak mahu masuk kominis
lari kecandan

haji hassan saeorang yang mengambil berat pendidikan anak-anaknya. Semasa tok lari kebukit candan beliau membawa ank-anknya bersamanya dengan tujuan untuk mengajar sembahyang. Opah tinggal dimanong . tok berulang alik daripada manong ka bukit candan dengan berbasikal
di bukit candan kami tinggal di sebuah pon dok berhampiran dengan masjid ubudiah . ada kubu untuk tempat berlindung. Pindah ke bukit candan ada madrasah di tepi sungai ada pondok tempat wan cek yan esah dan wan cu timah

Malam malam tok keluar dan beritahu tidur di masjid, istana jika ada orang bertanya
Dimana dia tidur tidak ada orang tahu, Ada kubor
Tok berat pendidikan anak-ank
Kayuh basikal dari manong ke bukit candan. Terdengar bunyisuara penat mengayuh
Jalan elok. Pakai topi sangai supaya orang tak kenal


Buku 555 hilang ditulis maklumat
dan buku 555 diberi kepada anaknya
Orang semat jati
Abang nya orang kerja forest.

Tok seorang Notice saber dikuala kangsar
Keluarga orang yang berpelajaran

Dipanggil tuan


Seorang yang ber pandangan jauh
Jamban curah


Perigi atas bukit pili


Dari telaga disediakan besi paip atau buluh dan air mengalir kerumah diadakan paip pili terus masuk kerumah .
Abang leman buat juga tetapi lain dari fikiran tok perigi tapi perigi di bawah
Pak cik deris ada mengikut tok . Orang yang berfikiran kehadapan
Fikiran tok tajam,

Ramalan satu masa kelak orang boleh melihat gambar dalam rumah Talivisyen

Gambar lukisan ayah alang hitam putih dilkis dengan cara menggunakan nombor dan garisan ayah aji ada rupa tok
Tok ngah juga hampir hendak dimasukkan kedalm lubang
yeob tali ,
ramai orang melayu dibunuh, diseksa, ditikam , dengan benet. Mayat

Yeob talib

Date
January 31February 15, 1942
Location
Singapore, Straits Settlements
Result
Decisive Japanese Victory, Japanese occupation of Singapore
Combatants
Malaya Command:Indian III Corps8th Division18th DivisionMalay RegimentStraits Settlements Volunteer Force
Twenty-Fifth ArmyImperial Guards5th Division18th Division3rd Air DivisionImperial Navy
Commanders
Arthur Percival
Tomoyuki Yamashita
Strength
85,000
36,000
Casualties
2,000 killed5,000 wounded80,000 captured[1]
1,713 killed2,772 wounded[2]

[show]
vde
Pacific campaigns 1940-42
French IndochinaThailandMalayaPearl HarborHong KongPhilippinesGuamWakeDutch East IndiesNew Guinea – Singapore – AustraliaIndian OceanDoolittle RaidSolomonsCoral SeaMidway

[show]
vde
South-East Asia campaign
French IndochinaMalayaThailandPrince of Wales & RepulseBurma – Singapore – AndamansChristmas I.Indian Ocean RaidAir Raids 1944-452nd French IndochinaMalacca Strait

[show]
Battle of Singapore
Sarimbun BeachKranjiBukit TimahPasir Panjang
The Battle of Singapore was fought in the South-East Asian theatre of World War II when the Empire of Japan invaded the Allied stronghold of Singapore. The fighting in Singapore lasted from February 7, 1942 to February 15, 1942.
It resulted in the fall of Singapore — the major British military base in South East Asia — to the Japanese, and the largest surrender of British-led military personnel in history. About 80,000 Indian, Australian and British troops became prisoners of war, joining 50,000 taken by the Japanese in the Malayan campaign.Britain's then-Prime Minister Winston Churchill called the ignominious fall of Singapore to the Japanese the 'worst disaster' and 'largest capitulation' in British history.
The predominantly ethnic Chinese people of Singapore had long provided material support to China in its war with Japan. This was one of the motivations for the Japanese invasion of Singapore and the later suffering and atrocities inflicted by the Japanese occupation.
Main article: Battle of Malaya
The Japanese Twenty-Fifth Army invaded Malaya from Indochina, moving into northern Malaya and Thailand by amphibious assault on December 8, 1941. This was virtually simultaneous with the Japanese attack on Pearl Harbor, which was meant to deter the United States from intervening in Southeast Asia. Japanese troops in Thailand coerced the Thai government to let the Japanese use Thai military bases for the invasion of other nations in Southeast Asia and then proceeded overland across the Thai-Malayan border to attack Malaya. At this time, the Japanese began conducting strategic bombing of sites all over Singapore, and air raids were conducted on Singapore from this point onwards, although anti-aircraft fire kept most of the Japanese bombers from totally devastating the island as long as ammunition was available.
The Japanese Army was resisted in northern Malaya by III Corps of the Indian Army and several British Army battalions. Although the 25th Army was outnumbered by Allied forces in Malaya and Singapore, Japanese commanders concentrated their forces. The Japanese were superior in close air support, armour, coordination, tactics and experience. Although the Imperial Japanese Army Air Force had fewer aircraft, their superior fighters, especially the Mitsubishi A6M Zero, helped the Japanese to gain air superiority. The Allies had no tanks, which put them at a severe disadvantage.
The battleships HMS Prince of Wales and HMS Repulse and four destroyers - Force Z, reached Malaya before the Japanese began their air assaults. This force was thought to be "unsinkable" and a deterrent to the Japanese. Japanese aircraft sank the capital ships, leaving the east coast of Malaya exposed and allowing the Japanese to continue their amphibious landings.


View of the blown up causeway, with the visible gap in the middle, delaying Japanese landfall for over a week to February 8.
Japanese forces quickly isolated, surrounded, and forced the surrender of Indian units defending the coast. They advanced down the Malayan peninsula overwhelming the defences, despite numerical inferiority. The Japanese also used bicycle infantry and light tanks, which allowed swift movement of their forces through the jungle.
Although more Allied units, including some from the Australian 8th Division, joined the campaign, the Japanese prevented the Allied forces from regrouping, overran cities, and advanced towards Singapore. The city was an anchor for the operations of the American-British-Dutch-Australian Command (ABDACOM), the first Allied joint command of World War II.
On January 31 the last Allied forces left Malaya and Allied engineers blew up the causeway linking Johore and Singapore. Japanese infiltrators — many disguised as Singaporean civilians — crossed the Straits of Johor in inflatable boats soon afterwards.
[edit] Preparations


Singapore in early February 1942; the disposition of Allied ground forces is in red. The main north-south transport corridor, formed by Woodlands Road and the railway, connecting the city centre (in the south east) and The Causeway (central north), is the black line running through the centre of the island. Sarimbun is at the north west corner of the island; Bukit Timah is located close to the centre on the transport corridor; Pasir Panjang is between the city centre and the south west corner of the island and; the "Jurong Line" is the bracket-like shape in red, just west of Woodlands Road.
The Allied commander, Lieutenant-General Arthur Percival had 85,000 soldiers, the equivalent, on paper, of just over four divisions. There were about 70,000 front-line troops in 38 infantry battalions — 17 Indian, 13 British, 6 Australian and 2 Malayan — and 3 machine-gun battalions. The newly-arrived British 18th Infantry Division under Major-General Merton Beckwith-Smith was at full strength, but lacked experience and appropriate training; most of the other units were under strength as a result of the mainland campaign. The local battalions had no experience and in some cases no training.[3]
Percival gave Major-General Gordon Bennett's two brigades from the Australian 8th Division responsibility for the western side of Singapore, including the prime invasion points in the north-west of the island. This was mostly mangrove swamp and jungle, broken by rivers and creeks. In the heart of the "Western Area" was RAF Tengah, Singapore's largest airfield at the time. The Australian 22nd Brigade was assigned a 10 mile (16 kilometre) wide sector in the west, and the 27th Brigade had responsibility for a 4,000 yard (3,650 m) zone just west of the Causeway. The infantry positions were reinforced by the recently-arrived Australian 2/4th Machine-Gun Battalion. Also under Bennett's command was the 44th Indian Brigade.
The Indian III Corps under Lieutenant-General Sir Lewis Heath, including the Indian 11th Infantry Division, (Major-General B. W. Key), the British 18th Division and the 15th Indian Brigade, was assigned the north-eastern sector, known as the "Northern Area". This included the naval base at Sembawang. The "Southern Area", including the main urban areas in the south-east, was commanded by Major-General Frank Keith Simmons. His forces comprised about 18 battalions, including the Malayan 1st Infantry Brigade, the Straits Settlements Volunteer Force Brigade and Indian 12th Infantry Brigade.


Brewster Buffalo fighters based at Sembawang Airfield
From aerial reconnaissance, scouts, infiltrators and high ground across the straits such as the Sultan of Johore's palace, the Japanese commander, General Tomoyuki Yamashita and his staff gained excellent knowledge of the Allied positions. From February 3 the Allies were shelled by Japanese artillery. Air cover was provided by only one squadron, RAF 232 Squadron, based at Kallang airfield. This was because Tengah, Seletar and Sembawang were in range of Japanese artillery at Johore Bahru. Kallang Airfield was the only operational airstrip left—the remaining squadrons were withdrawn from Singapore by January.
This fighter force performed considerably well, but was outnumbered and often outmatched by the Japanese A6M Zero—it suffered severe losses, both in the air and on the ground during February. The only reliable aircraft left was the Hawker Hurricane, but only ten were left in Singapore when the Japanese invaded.


One of Singapore's 15 inch coastal defence guns elevated for firing.
Japanese air attacks on Singapore intensified over the next five days. Air and artillery bombardment intensified, severely disrupting communications between Allied units and their commanders and affecting preparations for the defence of the island.
Singapore's famous large-calibre coastal guns—which included one battery of three 15-inch (381 mm) guns and one with two 15-inch (381 mm) guns—were supplied mostly with armour-piercing (AP) shells and few high explosive (HE) shells. AP shells were designed to penetrate the hulls of warships and were ineffective against infantry, rendering the guns relatively ineffective. It is commonly said that the guns could not fire on the Japanese forces because they faced south, but this is not so. Although placed to defend against enemy ships instead of the straits, most of the guns could turn northwards and they did fire at the invaders. Military analysts later estimated that if the guns had been well supplied with HE shells the Japanese attackers would have suffered heavy casualties, but the invasion would not have been prevented[citation needed].
Yamashita had just over 30,000 men, from three divisions: the Imperial Guards Division under Lieutenant-General Takuma Nishimura, the 5th Division under Lieutenant-General Takuro Matsui and the 18th Division under Lieutenant-General Renya Mutaguchi. The elite Imperial Guards units included a light tank brigade.
[edit] The Japanese landings


The Japanese landings on Singapore Island
Main article: Battle of Sarimbun Beach
Blowing up the causeway had delayed the Japanese attack for over a week. At 8.30pm on February 8, Australian machine gunners opened fire on vessels carrying a first wave of 4,000 troops from the 5th and 18th Divisions towards Singapore island. The Japanese assaulted Sarimbun Beach, in the sector controlled by the Australian 22nd Brigade under Brigadier Harold Taylor.
Fierce fighting raged all day, but eventually the increasing Japanese numbers — and the superiority of their artillery, aircraft and military intelligence — began to take their toll. In the northwest of the island they exploited gaps in the thinly spread Allied lines such as rivers and creeks. By midnight the two Australian brigades had lost communications with each other and the 22nd Brigade was forced to retreat. At 1am further Japanese troops were landed in the northwest of the island and the last Australian reserves went in. Towards dawn on February 9 elements of the 22nd Brigade were overrun or surrounded, and the 2/18th Australian Infantry Battalion had lost more than half of its personnel.
[edit] Air battles


Firefighters battle the results of a Japanese air raid on February 8, 1942.


Malay civilians passing by a Hawker Hurricane fighter shot down on February 8, along East Coast Road.
From December 8, Singapore was subject to aerial bombing by long-range Japanese aircraft, such as the Mitsubishi G3M ("Nell") and the Mitsubishi G4M ("Betty"), based in Japanese-occupied Indochina.
During December, 51 Hurricane MkII fighters were sent in crates to Singapore, with 24 pilots, the nuclei of five squadrons. They arrived on 3 January, 1942, by which stage the Buffalo squadrons, had been overwhelmed. No. 232 Squadron was formed and No. 488 Squadron RNZAF, a Buffalo squadron, converted to Hurricanes. 232 Sqn became operational on 20 January and destroyed three Ki-43s that day,[4] for the loss of three Hurricanes. However, like the Buffalos before them, the Hurricanes began to suffer severe losses in intense dogfights.
During the period 27-30 January, another 48 Hurricanes (Mk IIA) arrived with No. 226 Group (four squadrons) on the aircraft carrier HMS Indomitable, from which they flew to airfields code-named P1 and P2, near Palembang, Sumatra in the Dutch East Indies.
The staggered arrival of the Hurricanes, along with inadequate early warning systems, meant that Japanese air raids were able to destroy a large proportion of the Hurricanes on the ground in Sumatra and Singapore.
On the morning of February 8, a number of aerial dogfights took place over Sarimbun Beach and other western areas. In the first encounter, the last ten Hurricanes of 232 Sqn were scrambled from Kallang Airfield to intercept a Japanese formation of about 84 planes, flying from Johore to provide air cover for their invasion force. In two sorties the Hurricanes shot down six Japanese planes for the loss of one of their own — they flew back to Kallang halfway through the battle, hurriedly re-fuelled, then returned to it.[5]
Air battles went on over the island for the rest of the day, and by nightfall it was clear that with the few machines Percival had left Kallang could no longer be used as a base. With Percival's assent the remaining Hurricanes were withdrawn to Palembang, Sumatra, and Kallang became merely an advanced landing ground. No allied aircraft were seen again over Singapore, and the Japanese had full control of the skies.[6]
[edit] The second day
Percival maintained a belief that further landings would occur in the northeast and did not reinforce the 22nd Brigade. During February 9 Japanese landings shifted to the southwest, where they encountered the Indian 44th Brigade. Allied units were forced to retreat further east. Bennett decided to form a secondary defensive line, known as the "Jurong Line", around Bulim, east of Tengah Airfield and just north of Jurong.
Brigadier Duncan Maxwell's Australian 27th Brigade, to the north, did not face Japanese assaults until the Imperial Guards landed at 10pm on February 9. This operation went very badly for the Japanese, who suffered severe casualties from Australian mortars and machine guns, and from burning oil which had been sluiced into the water. A small number of Guards reached the shore and maintained a tenuous beachhead.
Command and control problems caused further cracks in the Allied defence. Maxwell was aware that the 22nd Brigade was under increasing pressure, but was unable to contact Taylor and was wary of encirclement. In spite of his brigade's success — and in contravention of orders from Bennett — Maxwell ordered it to withdraw from Kranji in the central north. The Allies thereby lost control of the beaches adjoining the west side of The Causeway.
[edit] The Japanese breakthrough


Japanese forces at Bukit Timah
The opening at Kranji made it possible for Imperial Guards armoured units to land unopposed there. Tanks with flotation equipment attached were towed across the strait and advanced rapidly south, along Woodlands Road. This allowed Yamashita to outflank the 22nd Brigade on the Jurong Line, as well as bypassing the Indian 11th Division at the naval base. However, the Imperial Guards failed to seize an opportunity to advance into the city centre itself.
On the evening of February 10, General Archibald Wavell ordered the transfer of all remaining Allied air force personnel to the Dutch East Indies. By this time the last airfield at Kallang was so pitted with bomb craters that it was no longer usable.
On the evening of February 10, British Prime Minister Winston Churchill, cabled Wavell, saying:I think you ought to realise the way we view the situation in Singapore. It was reported to Cabinet by the C.I.G.S. [Chief of the Imperial General Staff, General Alan Brooke] that Percival has over 100,000 [sic] men, of whom 33,000 are British and 17,000 Australian. It is doubtful whether the Japanese have as many in the whole Malay Peninsula… In these circumstances the defenders must greatly outnumber Japanese forces who have crossed the straits, and in a well-contested battle they should destroy them. There must at this stage be no thought of saving the troops or sparing the population. The battle must be fought to the bitter end at all costs. The 18th Division has a chance to make its name in history. Commanders and senior officers should die with their troops. The honour of the British Empire and of the British Army is at stake. I rely on you to show no mercy to weakness in any form. With the Russians fighting as they are and the Americans so stubborn at Luzon, the whole reputation of our country and our race is involved. It is expected that every unit will be brought into close contact with the enemy and fight it out…[7]

Wavell subsequently told Percival that the ground forces were to fight on to the end, and that there should not be a general surrender in Singapore.
On February 11, knowing that Japanese supplies were running perilously low, Yamashita decided to bluff and he called on Percival to "give up this meaningless and desperate resistance". By this stage the fighting strength of the 22nd Brigade — which had borne the brunt of the Japanese attacks — had been reduced to a few hundred men. The Japanese had captured the Bukit Timah area, including most of the allied ammunition and fuel and giving them control of the main water supplies.


Malayan infantry in the Battle of Pasir Panjang.
The next day the allied lines stabilised around a small area in the south-east of the island and fought off determined Japanese assaults. Other units, including the Malayan 1st Infantry Brigade, had joined in. A Malayan platoon, led by Lt Adnan bin Saidi, held the Japanese for two days at the Battle of Pasir Panjang. His unit defended Bukit Chandu, an area which included a major allied ammunition store. Adnan was executed by the Japanese after his unit was overrun.
On February 13, with the Allies still losing ground, senior officers advised Percival to surrender in the interests of minimising civilian casualties. Percival refused, but unsuccessfully sought authority to surrender from his superiors.
That same day military police executed a convicted British traitor, Captain Patrick Heenan, who had been an Air Liaison Officer with the Indian Army.[8] Japanese military intelligence had recruited Heenan before the war, and he had used a radio to assist them in targeting Allied airfields in northern Malaya. He had been arrested on December 10 and court-martialled in January. Heenan was shot at Keppel Harbour, on the south side of Singapore, and his body was thrown into the sea.
The following day the remaining Allied units fought on; civilian casualties mounted as one million people crowded into the area still held by the Allies, and bombing and artillery fire intensified. Civilian authorities began to fear that the water supply would give out.
[edit] Alexandra Hospital massacre
At about 1pm on February 14 Japanese soldiers approached the Alexandra Barracks Hospital. No resistance was offered by anyone in the building, but the Japanese attacked and killed the medical staff and some patients, including an allied corporal who was lying on an operating table. The following day about 200 male staff members and patients, many of them walking wounded, were ordered to walk about 400 metres to an industrial area. Anyone who fell on the way was bayoneted. The men were forced into a series of small, badly ventilated rooms and were imprisoned overnight without water. Some died during the night as a result of their treatment. The remainder were bayoneted the following morning.[9]
[edit] The fall of Singapore


Lt Gen Yamashita (seated, centre) thumps the table with his fist to emphasize his terms — unconditional surrender. Lt Gen Percival sits between his officers, his clenched hand to his mouth.


Surrendering troops of the Suffolk Regiment held at gunpoint by Japanese infantry.
By the morning of Chinese New Year, February 15, the Japanese had broken through the last line of defence and the Allies were running out of food and some kinds of ammunition. The anti-aircraft guns had also run out of ammunition and were unable to repel any further Japanese air attacks which threatened to cause heavy casualties in the city centre.
At 9:30 a.m, Percival held a conference at Fort Canning with his senior commanders. Percival posed two alternatives. Either launch an immediate counter-attack to regain the reservoirs and the military food depots in the Bukit Timah region and drive the enemy's artillery off its commanding heights outside the town, or capitulate. All present agreed that no counter-attack was possible. Percival opted for surrender..
A deputation was selected to go to the Japanese Headquarters. It consisted of a senior Staff Officer, the Colonial Secretary and an interpreter. They set off in a motor car bearing a Union Jack and a white flag of truce towards the enemy lines to discuss a cessation of hostilities. They returned with orders that Percival himself proceed with Staff Officers to the Ford Motor Factory, where General Yamashita would lay down the terms of surrender. A further requirement was that the Japanese Rising Sun Flag be hoisted over the tallest building in Singapore, the Cathay Building, as soon as possible to maximise the psychological impact of the official surrender. Percival formally surrendered shortly after 5.15pm.
The terms of the surrender included:
The unconditional surrender of all military forces (Army, Navy and Air Force) in Singapore Area.
Hostilities to cease at 8:30 p.m. that evening.
All troops to remain in position until further orders.
All weapons, military equipment, ships, planes and secret documents to be handed over intact.
To prevent looting, etc., during the temporary withdrawal of all armed forces in Singapore, a force of 100 British armed men to take over until relieved by the Japanese.
Earlier that day Percival had issued orders to destroy before 4 p.m. all secret and technical equipment, ciphers, codes, secret documents and heavy guns. Yamashita accepted his assurance that no ships or planes remained in Singapore. According to Tokyo's Domei News Agency Yamashita also accepted full responsibility for the lives of British and Australian troops, as well as British civilians remaining in Singapore.
Bennett, along with some of his staff officers, caused controversy when he handed command of the 8th Division to a brigadier and commandeered a small boat.[10] They eventually made their way back to Australia.
The Japanese Occupation of Singapore had begun. The city was renamed Syonan-to (Japanese: 昭南島 Shōnan-tō, literally Light-of-the-South Island). The Japanese sought vengeance against the Chinese and to eliminate anyone who held anti-Japanese sentiment. The Imperial authorities were suspicious of the Chinese because of the Second Sino-Japanese War, and killed many in the Sook Ching Massacre. The other races of Singapore, such as the Malays and the Indians were not spared. The residents would suffer great hardships under Japanese rule over the following three and a half years.


Victorious Japanese troops marching through Fullerton Square.
Many of the British and Australian soldiers taken prisoner remained in Singapore's Changi Prison. Thousands of others were shipped on prisoner transports known as "hell ships" to other parts of Asia, including Japan, to be used as forced labour on projects such as the Siam-Burma Death Railway and Sandakan airfield in North Borneo. Many of those aboard the ships perished.
The Japanese were highly successful in recruiting Indian soldiers taken prisoner. From a total of about 40,000 Indian personnel in Singapore in February 1942, about 30,000 joined the pro-Japanese "Indian National Army", which fought Allied forces in the Burma Campaign.[1] Others became POW camp guards at Changi. However, many Indian Army personnel resisted recruitment and remained POWs. An unknown number were taken to Japanese-occupied areas in the South Pacific as forced labour. Many of them suffered severe hardships and brutality similar to that experienced by other prisoners of Japan during World War II. About 6,000 of them survived until they were liberated by Australian or U.S. forces, in 1943-45.[2]
After the Japanese surrender in 1945 Yamashita was tried by a US military commission for war crimes committed by Japanese personnel in the Philippines earlier that year, but not for crimes committed by his troops in Malaya or Singapore. He was convicted and hanged in the Philippines on February 23, 1946.
[show]
vde
Indian National Army (INA)
Historical
The Indian movement · Militant movements · Lala Hardayal · Rash Behari Bose · Taraknath Das · Ghadar Party · V.N Chatterjee · Indian Independence Committee · World War I · Hindu-German Conspiracy · Barkatullah · Kabul mission · World War II · India in World War II · Imperial Japan · Pan Asianism · Greater East Asia · more
IIL1
Giani Pritam Singh · Swami Satyananda Puri · I Fujiwara · F Kikan · K.P.K. Menon · A.M. Sahay · S.A. Ayer · Rash Behari Bose · H Iwakuro · I Kikan · Bangkok Conference · Azad Hind · Hikari Kikan · Azad Hind Dal · more
Subhas Bose
Indian Independence movement · Indian National Congress · C.R. Das · Sarat Bose · Gandhi · Nehru · Purna Swaraj · Bengal Volunteers · Emilie Schenkl · Forward Bloc · Abwehr · Third Reich · Indische Legion · U-180 · Abid Hasan · Pacific War · Hideki Tojo · Indian National Army · Surrender of Japan · Death · Habib Ur Rahman · Political views · more
INA
Mohan Singh · Battle of Malaya · Fall of Singapore · Farrer Park · III Corps · First INA · Bidadary Resolutions · 17th Dogra Regiment · 14th Punjab Regiment · First Arakan offensive · Hindustan Field Force · Jiffs · Subhas Chandra Bose · M.Z. Kiani · Lakshmi Sahgal · Azad Brigade · Gandhi Brigade · Nehru Brigade · Subhas Brigade · Andaman and Nicobar Islands · A.D. Loganathan · Bahadur Group · Tokyo Boys · Rani of Jhansi Regiment · Battles · Moirang · Shaukat Malik · Burma theatre · Ha Go · U Go · Battle of Imphal · Battle of Kohima · Battle of Irrawaddy · Battle of Meiktila · Surrender of Japan · Red Fort trials · Bombay mutiny · Indian Independence · Joyce Lebra · Peter Fay · more
INA trials
Red Fort trials · G.S. Dhillon · Prem Sahgal · Shah Nawaz Khan · Burhan-ud-Din · INA Defence Committee · Kailash Nath Katju · Asaf Ali · Tej Bahadur Sapru · Bhulabhai Desai · Jawaharlal Nehru · more
Related
Christmas Island Mutiny · Cocos Island Mutiny · Azad Hind Radio · Battaglione Azad Hindoustan · Special Bureau for India · Azad Hind Decorations · War in South-East Asia · Selarang Barracks Incident · Thirty Comrades · Burmese Independence Army · Aung San · Japanese occupation of Burma · Burma Area Army · Masakasu Kawabe · 14th Army · William Slim · Sukarno · Japanese occupation of Indonesia · John Thivy · Janaki Davar · Malaysian Indian Congress · Rasammah Bhupalan · more
1 Indian Independence League
[edit] See also
Battle of Malaya
Greater East Asia War in the Pacific
Pacific War
British Malaya Command - Order of Battle
British Far East Command
[edit] References
Dixon, Norman F, On the Psychology of Military Incompetence, London, 1976
Bose, Romen, "SECRETS OF THE BATTLEBOX: The History and Role of Britain's Command HQ during the Malayan Campaign", Marshall Cavendish, Singapore 2005
Bose, Romen, "KRANJI:The Commonwealth War Cemetery and the Politics of the Dead", Marshall Cavendish, Singapore, 2006
Kinvig, Clifford, Scapegoat: General Percival of Singapore, London, 1996, ISBN 0-241-10583-8
John George Smyth, Percival and the Tragedy of Singapore, MacDonald and Company, 1971, ASIN B0006CDC1Q
Peter Thompson, The Battle for Singapore, London, 2005, ISBN 0-7499-5068-4HB
Seki, Eiji (2007). Sinking of the SS Automedon And the Role of the Japanese Navy: A New Interpretation. University of Hawaii Press. ISBN 1905246285.
Smith, Colin, Singapore Burning: Heroism and Surrender in World War II Penguin books 2005, ISBN 0-670-91341-3
[edit] Footnotes
^ Altogether the Allied forces lost 7,500 killed, 10,000 wounded and about 120,000 captured for the entire Malayan Campaign
^ Smith, Colin (2006). Singapore Burning. Penguin Books, p. 547. ISBN 0-141-01036-3.
^ The Malayan Campaign 1941. Retrieved on December 7, 2005.
^ Cull, Brian and Sortehaug, Brian and Paul. Hurricanes Over Singapore: RAF, RNZAF and NEI Fighters in Action Against the Japanese Over the Island and the Netherlands East Indies, 1942. London: Grub Street, 2004. (ISBN 1-904010-80-6), p. 27-29. Note: 64 Sentai lost three Ki-43s and claimed five Hurricanes.
^ Hawker Hurricane shot down on February 8, 1942. Retrieved on August 11, 2007.
^ Percival's Despatches
^ The Second World War. Vol. IV. By Winston Churchill.
^ Peter Elphick, 2001, "Cover-ups and the Singapore Traitor Affair" Access date: March 5, 2007.
^ Alexandra Massacre. Retrieved on December 7, 2005.
^ Lieutenant General Henry Gordon Bennett, CB, CMG, DSO an Australian War Memorial article
Retrieved from "http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Singapore"
Categories: All articles with unsourced statements Articles with unsourced statements since January 2008 British rule in Singapore Conflicts in 1942 World War II operations and battles of the Southeast Asia Theatre Battles involving Australia Battles involving British India Battles involving Japan Battles involving the United Kingdom Military of Singapore under British rule Military history of Singapore Military history of India during World War IIMalaya Command:Indian III Corps8th Division18th DivisionMalay RegimentStraits Settlements Volunteer Force
Twenty-Fifth ArmyImperial Guards5th Division18th Division3rd Air DivisionImperial Navy
Commanders
Arthur Percival
Tomoyuki Yamashita
Strength
85,000
36,000
Casualties
2,000 killed5,000 wounded80,000 captured[1]
1,713 killed2,772 wounded[2]

[show]
vde
Pacific campaigns 1940-42
French IndochinaThailandMalayaPearl HarborHong KongPhilippinesGuamWakeDutch East IndiesNew Guinea – Singapore – AustraliaIndian OceanDoolittle RaidSolomonsCoral SeaMidway

[show]
vde
South-East Asia campaign
French IndochinaMalayaThailandPrince of Wales & RepulseBurma – Singapore – AndamansChristmas I.Indian Ocean RaidAir Raids 1944-452nd French IndochinaMalacca Strait

[show]
Battle of Singapore
Sarimbun BeachKranjiBukit TimahPasir Panjang
The Battle of Singapore was fought in the South-East Asian theatre of World War II when the Empire of Japan invaded the Allied stronghold of Singapore. The fighting in Singapore lasted from February 7, 1942 to February 15, 1942.
It resulted in the fall of Singapore — the major British military base in South East Asia — to the Japanese, and the largest surrender of British-led military personnel in history. About 80,000 Indian, Australian and British troops became prisoners of war, joining 50,000 taken by the Japanese in the Malayan campaign.Britain's then-Prime Minister Winston Churchill called the ignominious fall of Singapore to the Japanese the 'worst disaster' and 'largest capitulation' in British history.
The predominantly ethnic Chinese people of Singapore had long provided material support to China in its war with Japan. This was one of the motivations for the Japanese invasion of Singapore and the later suffering and atrocities inflicted by the Japanese occupation.KELUARGA 
HAJI HASAN


AKTIVITI

a) MENGUMPUL MAKLUMAT (MENGISI BORANG YANG DISEDIAKAN ) ( contoh) *
1. LATARBELAKANG HAJI HASAN BIN KHATIB MAT YASIN
2. SENARAI ISTERI-ISTERI HAJI HASSAN DAN
LATARBELAKANG MEREKA.
3 SENARAI ANAK DAN MENANTU DAN AHLI KELUARGA
SEMUA ISTERI-ISTERI
4. SENARAI AHLI KELUARGA DALAM SETIAP ANAK
5. SENARAI AHLI KELUARGA DALAM SETIAP CUCU
6. SENARAI AHLI KELUARGA DALAM SETIAP CICIT.
7. SENARAI AHLI KELUARGA DALAM SETIAP PIAT DAN PIUT.
8. SENARAI AHLI KELUARGA YANG BERIKUTNYA (HINGGA TERBAWAH) (JIKA ADA)

b) MERANCANG PROJEK MEMBANGUNKAN HARTA PESAKA UNTUK KEPERLUAN ANAK CUCU/ CICIT / PIAT DAN PIUT
a. tanam semula.
b. Pertanian
c. Pelaburan.
d. Perumahan
e. Perniagaan
f. Dan lain-lain.

c) Mempastikan kedudukan kewangan (harta pesaka) di kemaskini.
d) Mempastikan tanah dan harta pesaka diurus dengan baik.
e) Mempastikan cukai tanah dibayar setiap tahun.
f) Memberi perhatian kepada ahli keluarga dari kalangan anak yatim dan
fakir miskin dan merancang masa depan mereka.
g) Menggunakan kemahiran dan kepakaran anak cucu dan cicit Haji
Hassan untuk aktiviti keluarga.
h) PROGRAM TAHUNAN DAN SEMASA
(i) MESYUARAT DAN PERJUMPAAN
(ii) KENDURI TAHLIL ARWAH
(iii) MENZIARAHI KUBUR DATUK NENEK DAN
KELUARGA.
(iv) AQIQAH DAN QURBAN
(v) LAIN_LAIN AKTIBITI ZIARAH DAN GOTONG-ROYONG (KEMATIAN DAN PERKAHWINAN)

(vi) MELANTIK JAWATANKUASA BERTINDAK

A. PENASEHAT DAN PENAUNG
B. PENGERUSI
C. SETIAUSAHA
D. KEBAJIKAN
E. PERHUBUNGAN SERANTA
F. PEMBANGUNAN EKONOMI DAN PELABORAN
G. BENDAHARI
H. BELIA DAN RIADAH (SUKAN DAN LAWATAN)
I. DAKWAH DAN USRAH.
J. PENDIDIKAN DAN PELAJARAN

PENUTUP;

1. KITA BERSYUKUR KEPADA ALLAH DIATAS SEGALA KURNIAAN, REZEKI HIDAYAH PERTOLONGAN DAN PERLINDUNGAN YANG DINIKMATI OLEH KELUARGA SEMUA SEHINGGA KITA DAPAT MENEMPUH KEHIDUPAN DAN MENERIMA SEGALA DUGAAN DENGAN SABAR DAN TABAH, KITA JUGA DILINDUNGI ALLAH DARI BAHAYA DAN PENYAKIT YANG KRONIK DAN BAHAYA YANG KITA TIDAK MAMPU UNTUK MENANGGUNGNYA,

2. KITA BERDOA SEMOGA SEMUA ROH DATOK NENEK DAN KELUARGA KITA DTEMPATKAN BERSAMA ORANG YANG SOLEH

3. KITA BERDOA SUPAYA KITA TERUS DIKEKALKAN DALAM IMAN TAQWA DAN SOLEH. DIMATIKAN DALAM IMAN, DIBERI KESIHATAN YANG BAIK DAN DIPANJANGKAN UMUR UNTUK BERTAQWA KEPADA ALLAH. SERTA DIMURAHKAN REZEKI YANG HALAL

4. KITA BERDOA SUPAYA SEMUA ANAK CUCU DAN KETURUNAN KITA SENANTIASA DILIMPAHAI RAHMAT, HIDAYAT, KEBAHGIAAN, DAN KESEJAHTERAAN DIDUNIA DAN AKHIRAT.

AMIN YA RABBAL AALAMIN







KELUARGA 
HAJI HASAN


BORANG MAKLUMAT AHLI KELUARGA

NAMA;

STATUS DALAM KELUARGA ; (potong yang tidak berkenaan)
ANAK/ CUCU/ CICIT/ PIAT/ PIUT/

KELURGA DARI SEBELAH (tandakan /)

a. Hajjah Zainubbah
b. Hajjah Maimunah
c. Hajjah Zaharah.
d. Hajjah Ambang Salamah.

TARIKH LAHIR;


ALAMAT SEKARANG


PEKERJAAN
KELULUSAN AKADEMIKNAMA ISTERI / SUAMI’


STATUS SUAMI /ISTERI ( TELAH MENINGGAL DUNIA / MASIH HIDUP)
(potong yang tidak berkenaan)

LATAR BELAKANG ANAK-ANAK;
A. JUMLAH ANAK
B. LATAR BELAKANG ANAK-ANAK

1. TARIKH LAHIR
2. SEKOLAH
3. PEKERJAAN (JIKA TELAH BEKERJA)
4. KELULUSAN AKADEMIK
5. KEMAHIRAN / KEBOLEHAN /KEISTIMEWAAN
6. BAKAT / KECENDERONGAN / MINAT
7. CITA-CITA.


STATUS RUMAH
1. RUMAH SENDIRI
2. SEWA
3. MENUMPANG
4. SETINGGAN

MASALAH YANG DIHADAPI
1.
2.
3.
4.
5.

CADANGAN (jika ada)
LAIN-LAIN ;


SEPATAH KATA


KELUARGA BESAR
Salah satu kurniaan Allah kepada hambanya ialah sebuah keluarga yang besar , harta, ilmu, kesihatan dan usia yang panjang. Setiap anugerah ini perlu digunakan kejalan Allah supaya ianya menjadi bekalan untuk hari akhirat. Tanpa kendalian yang terurus anugerah ini akan bertukar menjadi “ujian” dan fitnah semata-mata. Musuh Islam berlumba mencari kekayaan – kekayaan ini untuk menghancurkan Islam. Maka sama-sama kita menggerakkan jihad kita kearah tadbir urus yang terbaik supaya segala anugerah ini kita jadikan sebahagian daripada amal jariah yang berpanjangan pahalanya untuk keluarga kita semua; Hadis Rasulallah saw yang bermaksud; Apabila sahaja berlaku kematian seorang anak Adam maka akan putuslah segala amalannya melainkan tiga /empat perkara;
Anak yang soleh yang mendoakannya
Ilmu yang bermunafaat yang diajar kepada orang lain
Sedeqah jariah
Hasil Tanaman dan buahan-buahan yang dimakan manusia dan binatang KASIH KEPADA KELUARGA
Amalan menghormati orang tua datuk nenek dan kedua ibu bapa adalah suatu kewajipan yang dituntut oleh agama kita. Membantu keluarga terdekat adalah suatu kewajipan yang perlu dilaksanakan sebelum kita membantu orang lain yang lebih jauh hubungan kekeluargaannya. Kasih kepada keluarga bukan bermakna kita bermusuh dan memisahkan diri kita dari anggota masyarakat yang lain. Rasulallah saw memulakan dakwah dan seruan Islamnya dikalangan isterinya Khadijah, sahabat karibnya Abu Bakar dan anak saudaranya ALI sebelum baginda menyebarkan Islam kepada orang lain. Jika setiap keluarga bertanggungjawab memelihara anggota keluarganya masing-masing maka seluruh anggota masyarakat dan rakyat dalam sebuah negara akan mencapai kesejahteraan dan kecermelangan .

TANAH SEBAGAI ASET (HARTA DAN MODAL)

Keluarga kita meninggalkan hartanah berpuluh ekar luasnya yang perlu digembeling, diguna dan dimajukan supaya hasilnya kelak akan dapat mempertingkatkan lagi kewangan , pendapatan dan dana. Persepakatan, keazaman, jihad dan pengorbanan kita adalah amat penting bagi menjayakan hasrat ini. Allah mengurniakan ahli keluraga kita yang berilmu, yang berfikiran luas, yang berpengalaman didalam pelbagai bidang yang akan dapat merancang, berfikir, bertindak dan berkerjasama untuk melahirkan sebuah keluarga yang “berkemampuan” bagi membantu golongan yang amat memerlukan bantuan samaada dikalangan ahli keluarga atau orang Islam yang lain yang wajar dibantu.


KENAPA PERLU BERMULA DARI SEKARANG

Sekarang hampir sebilangan besar ibubapa kita telah meninggalkan kita. Ibu bapa yang masih tinggal telah berusia lanjut dan sudah tidak berupaya untuk meneruskan tangungjawab mereka mentadbir urus harta yang ada. Dikalangan pelapis kedua (CUCU) sudah ramai yang bersara dan akan bersara apabila sampai waktunya. Disamping mereka mempunyai masa yang lapang mereka juga berpengetahuan dan berkeupayaan untuk berjasa dan menabur bakti kepada keluarga. Dengan adanya sokongan kewangan anak-anak yang telah bekerja mereka akan mampu meluangkan sedikit masa dan tenaga untuk turut sama melakukan amal jariah sebagai bekalan hari akhirat kelak.

APA AKIBATNYA JIKA KITA GAGAL

Generasi ketiga (CICIT) adalah generasi yang terlalu jauh ikatannya dengan keluarga kita. Mereka lebih mengenali jiran dan rakan dibandar dari datuk nenek mereka sendiri. Mereka tidak lagi kenal dusun dan pacat. Bagi mereka tanpa tanah dan kampong hidup mereka sudah selesa. TANPA kita membawa mereka mendekati keluarga hati mereka akan terus meninggalkan TANAH dan PUSARA datuk nenak mereka. Tanpa adanya pertalian dan urutan antara kita dengan mereka TANAH dan HARTA PESAKA akan menjadi hutan dan tanah terbiar. Jika tanah dan dusun sudah tidak mendatangkan hasil, tidak ada pula sumber untuk membayar cukai tahunannya, tidaka ada pula waris yang berminat untuk mengusahakannya maka tanah-tanah pesaka ini akan dirampas oleh kerajaan dan keturunan Haji Hasan pada ketika itu akan kehilangan harta , pahala dan namanya.


SEKIRANYA BERJAYA

UKHUAH DAN SALITURRAHIM AKAN BERTAMBAH ERAT
KELUARGA KITA AKAN DIBERI KEBERKATAN OLEH ALLAH
ROH DATUK NENEK DAN IBU BAPA KITA BERGEMBIRA DIALAM
BARZAKH.
DANA DAN KEWANGAN KELUARGA DAPAT DI PERTEGUHKAN LAGI
SEBUAH KELUARGA BAHAGIA DAN SEJAHTERA AKAN DAPAT
DIRIALISASIKAN
KELUARGA KITA AKAN MAMPU MENAMBAH IMAN DAN KETAQWAAN
KITA KEPADA ALLAH DARI MASA KESEMASA.
HAJI HASAN BIN KHATIB MAT YASIN


NAMA SEBENAR

SAMARAN

TARIKH LAHIR

TEMPAT LAHIR

NAMA BAPA

NAMA IBU

SUKU BANGSA / KAUM

ASAL KETURUNAN

MULA DATANG KETANAH MELAYU

PENDIDIKAN

PEKERJAAAN

JAWATAN YANG DISANDANG

JASA DAN BAKTI KEPADA MASYARAKAT

LAIN-LAIN MAKLUMAT YANG DIKETAHUI (GUNAKAN LAMPIRAN)

*
(GUNAKAN BORANG CONTOH DAN BUATKAN SALINAN UNTUK DIEDARKAN KEPADA AHLI KELUARGA YANG LAIN)
(SILA ISI DAN HANTAR SEMUA MAKLUMAT INI KEPADA) ;

Md Zaki Bin Ab Manan
No 52 Jalan Athinahaphan Satu,
Taman Tun Dr Ismail
Damansara
60000 Kuala Lumpur

Tel 019 3805095 (H/P)
03 77274607 (R)
Nama dan Alamat Terkini Anggota Keluarga Haji Hassan


Bil:
Nama
Alamat
Telifon
1.


2.

3.


4.


5.


6.7.8.9.


10.


11.


12.

13.


14.15.


16.


17.

18.


19.20.


21.


22.


23.24.

25.26.27.


28.29.
30.31.32.

33.34.35.


36.


37.


38.39.
40.41.


42.43.44.


45.

46

47.


48.49.


50.
51.Hj. Amin Nordin bin Hj. Abd. Rahman.

Haji Abd. Rahman (Pak Ta)
(Allah yarhamuhu)
Ahmad Zubaidi bin Hj. Abd Rahman.

Hj. Ahmad Qusti bin Hj. Ramli.


Haji Meor Badiuzzaman bin Hasan( Allah yarhamuhu)

Amir Zulkifly bin Hj. Meor Badiuzzaman.


Amir Khairul Anuar bin Hj. Meor Badiuzzaman.


Hajah. Aziah bte Hj. Abd. Rahman.


Hajah. Aminah bte Hj. Abd Rahman (Neh)

Hajah Aisah bte Hj Hasan.


Haji Abd. Samed Bin Hj. Hasan.


Ahmad Termizi bin Hj. Ramli.(Prof.).
Hajah Azirah bte Hj. Yeop Zazi
/Razi

Rosnida bte Mohd. Daud.Lokman bin Mohd. Daud (T.1076353)

Syamsul Anuar bin Mohd Daud (T.1092364)

Suraini bte Mohd Daud

Zainal Abidin bin Mohd Daud(Habib)

Haji Ibrahim bin Hj. Ramli.Datok Hasan Nawawi bin Hj. Abd. Rahman.

Mahayuddin bin Hj. Abd. Rahman.(Yot).

Mokhtar Lotfi bin Hj. Abd Rahman.

Haji Idris bin Hj. HasanMaria Aida bte Hj Idris.

Mohd Zaiyadi bAyob
/Atah.Hj. Ramli.


Ibrahim bin Pandak
Kamaruddin


Adibah bte Hj Ramli/Abu Bakar.


Maisarah bte Yeop Zazi/ Mohd Nasir bin Hj Ramli(‘J’).


Mohd Hashim bin Osman/Halimaton Saadiah(anak Hawa)


Hajah Jamaliah bte Yeob Zazi/Halim


Mahadi Amir bin Hj Yeob Zazi.
/Razi (Allah yarhamuhu)


Hasan bin Hj. Sulaiman

Haji Mohd. Yasin bin Hj. Sulaiman.


Rosli bin IbrahimJefry bin Hj. Ibrahim.(116754)


Hajah Zabidah bte Hj. Abd Rahman(Ma).

Norazlan bin Haris/Atan
(anak Ma)

Huzaimah bte Abd. Rahman/NohJohariah bte Abd Rahman/Yusof bin Mohd. Hashim (Allahyarhamuhu) (Yah).


Nor Hayati bte Abd RahmanTajal Arifin bin Abd Rahman


Hajah Ramlah (isteri Bedul)Nasaruddin Yusof/Salbiah Danial.


Faizah bte Hj. Danail


Fairus bin Hj. Danial

Mohd Kamal bin Hj Denail

Faizal bin Hj. Denail


Faridah bte Hj. Denail/Abd Razak


Nor Afizah bte Ibrahim/Abd. Murad bin Abd Hadi.

Nor Aida bte Ibrahim/Mohd. Tahir bin Hj. ShahromTanzizi (saudara Tifah)


Ibrahim bin Hj. Hasan


Hj. Yahya bin Hj Ramli
397, Jalan 9B –6, Teman Melawati.

Bt. 47, Kg. Suak Petai, Manong.No.4, Jalan Bukit Setiawangsa,
54200 KL.

132, Kg. Bahagia, Sungai Siput (U). Perak

No.245, Jalan Utama, Taman Utama,
Manjong, Alor Star, Kedah.

Maktab Perguruan Bahasa,
Bag Berkunci No. 31,
90009 Sendakan.

No.60, SS 21/44, Duplex 3,
Damansara.


No.63, Lorong Abang Hj. Openg Enam, Damansara.

Kampung Guar, 33880 Manong.

Kampung Suak Petai, 33880 Manong.

Jabatan Fizik, UTM, 81310 Skudai,
Johor.81, Jalan 2/5, Bandar Baru Selayang,
68100 Batu Caves. Selangor.
No.22, Persiaran Lapangan 8, Taman Raja Ekram, 31500 Ipoh.

Rej Ke 21 Komando, Sungai Udang Kem, 76300 Melaka.

MT 10 RAMD.


IBMM, Lembah Pantai, KL.
46, Jalan Sepakat, Taman Sepakat Indah, Gunung Rapat, Ipoh.

Pejabat Tanah, Kuala Kangsar, Pk.

15, Jalan Marmar Tiga, 7-30C, Shah Alam.

Jalan Semat, Manong.


11, Lorong Perwira, Kg. Bahagia,
Telok Intan. PK.

68, USJ 11/1, Subang Jaya.

7, Jalan Raja Mahmud, 9/18, 40000 Shah Alam245, USJ 12/1, Subang Jaya


Kajang, Selangor


266, Jalan Jasa 25,Taman Jasa,
68100 Batu Caves. Selangor.


17,Jalan JU 5/1, Taman Jasa Utama, Sungai Tua,
68100 Batu Caves.


5, Jalan4/3, Bandar Baru Selayang, Fasa 2,
68100 Batu Caves.

14-1-8, Jln 2/91A, Tmn Shamlin Perkasa, 56100 Cheras. KL

Sungai Buluh.

Maktab Perguruan Islam,
Jalan Sungai Merak, 43000


55/D, Jalan Haji Yahya,
Kg. Baru. 50300 KL.


Balai Polis Setapak, Jalan Pahang, KL

Bt. 47, Suak Petai, 33800 Manong.

Trengganu.


93, Rumah Awam Tiga,
33800 Manong.Bagan Serai8, Lorong Mewah 21,
aman Mewah,Kemunting, Taiping.

24, Kg. Banjir, 33000 Kuala Kangsar.

122, Kg. Ulu Piul, 33800 Manong.1, Jalan Ang Sing 5,
50470 B’Field. KL.

Pantai Dalam, KL

Block B, Tkt 3-11, Rumah Pangsa Alor Akar,
Kuantan, Pahang.

13C, Jalan 53, Selayang,68100 Batu Caves.


A3-102, Seksyen 10, Wangsa Maju, 53300 KL.

Block A3-304, Seksyen 4,
Wangsa Maju, 53000KL.

21, Jalan Burung Tukang,
Taman Bukit Meluri,
52100 KUALA LUMPUR.


03-41074737


05-7431088
013-3657096
03-42532267


05-5987895


012-4771617
04-7324363


089-22705003-77270577


05-7430753.


05-7430753


07-5578925
019-7340410019-2614228

03-61375809
05-311138005-3129609012-5635834


05-7430058
013-5213714


05-615678
010-5578957


03-66354600

03-55123749


0356361136
019-333684

03-87332314

03-61872060

019-354112203-6185887903-92816201
03-40249160


05-743036909-8594660

05-55430403-22730446
013-9601326
09-5165991


013-206477603-4149657103-4149213903-6342402
Nama dan Alamat dan No Tel; sebahagian Ahli Keluarga
(Anak )

Bil: Nama Alamat
Alamat
No Telifon


1. Haji Abdul Rahman bin Haji Hasan
(Alahyarhamuhu)

2. Haji Sulaiman bin Haji Hassan
(Allahyarhamuhu)
1. Haji Daniel bin Haji Hassan

2. Hajjah Azizzah binti Haji Hassan

3. Habibah binti Haji Hassan.
(Allahyarhamuha)
4. Hajjah Rafeah binti Haji Hassan
(Allahyarhamuha)
5. Hajjah Fatimah binti Haji Hassan (Allahyarhamuha)
6. Musa bin Haji Hassan (Allahyarhamuhu)
7. Yahya bin Haji Hassan (Allahyarhamuhu)
8. Ahmad Mustafa bin Haji Hassan (Allahyarhamuhu)
9. Haji Abd. Samed Bin Hj. Hasan.

10. Mohd Daud bin haji Hassan
(Allahyarhamuhu)
11. Haji Idris bin Hj. Hasan

12. Hajjah Halimah Binti Haji Hassan

13. Hajah Aisah bte Hj Hasan.

14. Mohd Haris bin haji Hassan

15. Hjh Ainun Mardiah bt Haji
Hassan

18. Ibrahim bin Hj. HassanNama dan Alamat dan No Tel; sebahagian Ahli Keluarga ( Anak dan Menantu ) 

Nama


1.Haji Abd. Rahman (Pak Ta)
(Allah yarhamuhu)
2. Haji Meor Badiuzzaman bin Hasan( Allah yarhamuhu)
3. Hajjah Halimah Binti Haji Hassan
4. Hajah Aisah bte Hj Hasan.
5. Haji Abd. Samed Bin Hj. Hasan.
6. Haji Idris bin Hj. Hasan/
7. Wan Na
8. Ibrahim bin Hj. Ramli.
9. Hjh Ainun Mardiah bt
Haji Hassan
10. Ibrahim bin Hj. Hasan


1.


2.
3


4.

5.6.7.


8.


9


10.
___________
Kak Ma
05-350369

Chan 0126185767

Nor 05-350775

Yat 05-350001

Yut 07- 03225796

Acik 05- 3129609

Lain lan

Haji Abd. Rahman (Pak Ta)
(Allah yarhamuhu)
Haji Meor Badiuzzaman bin Hasan( Allah yarhamuhu)
Hajjah Halimah Binti Haji Hassan


Hajah Aisah bte Hj Hasan.


Haji Abd. Samed Bin Hj. Hasan.Haji Idris bin Hj. Hasan/
Wan Na


Ibrahim bin Hj. Ramli.
Hjh Ainun Mardiah bt
Haji Hassan

Ibrahim bin Hj. Hasan


Bt. 47, Kg. Suak Petai, Manong.132, Kg. Bahagia, Sungai Siput (U). PerakKampung Guar, 33880 Manong.Kampung Suak Petai, 33880 Manong.
11, Lorong Perwira, Kg. Bahagia,
Telok Intan. PK.

No3-304, Seksyen 4,
Wangsa Maju, 53000KL.057431088
0133657096
032532267

055987895
0124771617
05-7430753.


05-7430753053111380
053111380
012-5635834


05-7430058
013-5213714

05-615678
010-557895703-41492139Ibrahim bin Pandak 245, USJ 12/1, 013-
Kamaruddin Subang Jaya 5213714

Hj. Yahya bin Hj Ramli

Tanzizi (saudara Tifah)Perengkat CucuPerengkat Cucu
1.


2.3.

4.
5.


6.

7.

8.


9.10.


11.

12.

13.

14.
15

15.16.

17.


18.


19.20.21.


22.


23.24.
25.


26.27.


28.

29.


30.

31.

32.33.34.


35.

36.37.


38.


39.


40.


41.


42..

.
Cicit

1. Mohd Hashim bin Osman/Halimaton Saadiah(anak Hawa)

17,Jalan JU 5/1, Taman Jasa Utama, Sungai Tua,
68100 Batu Caves.


2. Norazlan bin Haris/Atan
(anak Ma)


Trengganu

3. Shifinaz binti Amin Nordin
Mohd Razif Bin Amin Nordin

4. Nurzuriana Binti Mohd Zaki & Mohd Faizal Bin Razali

5. Mohd Firdauz Hilmi bin Mohd zaki

6. Norhaiza Binti Ahmad Zubaidi & Mohd Amin Bin Ludin
.Kak Ma
05-350369

Chan 0126185767

Nor 05-350775

Yat 05-350001

Yut 07- 03225796

Acik 05- 3129609

Hj. Amin Nordin bin Hj. Abd. Rahman.

dan
Hajjah Mariam

Ahmad Zubaidi bin Hj. Abd Rahman.
Dan
Hajjah Zainiah Binti Abd Razak
Hj. Ahmad Qusti bin Hj. Ramli.Amir Zulkifly bin Hj. Meor Badiuzzaman.Amir Khairul Anuar bin Hj. Meor Badiuzzaman.


Hajah. Aziah bte Hj. Abd. Rahman.Hajah. Aminah bte Hj. Abd Rahman (Neh)
Ahmad Termizi bin Hj. Ramli.(Prof.).
Hajah Azirah bte Hj. Yeop Zazi
/RaziRosnida bte Mohd. Daud.

Lokman bin Mohd. Daud (T.1076353)
Syamsul Anuar bin Mohd Daud (T.1092364)


Suraini bte Mohd Daud
Zainal Abidin bin Mohd Daud(Habib)


Datok Hasan Nawawi bin Hj. Abd. Rahman.Mahayuddin bin Hj. Abd. Rahman.(Yot).

Mokhtar Lotfi bin Hj. Abd Rahman.


Maria Aida bte Hj Idris.


Mohd Zaiyadi bAyob
/Atah.Hj. Ramli.
Adibah bte Hj Ramli/Abu Bakar.

Maisarah bte Yeop Zazi/ Mohd Nasir bin Hj Ramli(‘J’).

Hajah Jamaliah bte Yeob Zazi/Halim

Mahadi Amir bin Hj Yeob Zazi.
/Razi

Hasan bin Hj. Sulaiman

Haji Mohd. Yasin bin Hj. Sulaiman.

Rosli bin Ibrahim

Jefry bin Hj. Ibrahim.(116754)


Hajah Zabidah bte Hj. Abd Rahman(Ma).

Norazlan bin Haris/Atan
(anak Ma)


Huzaimah bte Abd. Rahman/NohJohariah bte Abd Rahman/Yusof bin Mohd. Hashim(Allahyarhamuhu) (Yah).


Nor Hayati bte Abd Rahman

Tajal Arifin bin Abd Rahman

Hajah Ramlah (isteri Bedul)
Nasaruddin Yusof/Salbiah Danial.


Faizah bte Hj. Danail

Fairus bin Hj. Danial

Mohd Kamal bin Hj Denail

Faizal bin Hj. Denail

Faridah bte Hj. Denail/Abd RazakNor Afizah bte Ibrahim/Abd. Murad bin Abd Hadi.
Nor Aida bte Ibrahim/Mohd. Tahir bin Hj. Shahrom397, Jalan 9B –6, Teman Melawati.No.4, Jalan Bukit Setiawangsa,
54200 KL.
No.245, Jalan Utama, Taman Utama,
Manjong, Alor Star, Kedah.


Maktab Perguruan Bahasa,
Bag Berkunci No. 31,
90009 Sendakan.


No.60, SS 21/44, Duplex 3,
Damansara.


No.63, Lorong Abang Hj. Openg Enam, Damansara.

Jabatan Fizik, UTM, 81310 Skudai,
Johor.


81, Jalan 2/5, Bandar Baru Selayang,
68100 Batu Caves. Selangor.
No.22, Persiaran Lapangan 1/8, Taman Raja Ekram,
31500 Ipoh.

Rej Ke 21 Komando, Sungai Udang Kem, 76300 Melaka.

MT 10 RAMD.IBMM, Lembah Pantai, KL.
Pejabat Tanah, Kuala Kangsar, Pk.

15, Jalan Marmar Tiga, 7-30C, Shah Alam.
Jalan Semat, Manong.68, USJ 11/1, Subang Jaya.
7, Jalan Raja Mahmud, 9/18, 40000 Shah Alam

Kajang, Selangor


266, Jalan Jasa 25,Taman Jasa,
68100 Batu Caves. Selangor.5, Jalan4/3, Bandar Baru Selayang, Fasa 2,
68100 Batu Caves.


14-1-8, Jln 2/91A, Tmn Shamlin Perkasa, 56100 Cheras. KLSungai Buluh.

Maktab Perguruan Islam,
Jalan Sungai Merak, 43000 Kajang.

55/D, Jalan Haji Yahya,
Kg. Baru. 50300 KL.Balai Polis Setapak, Jalan Pahang, KL

Bt. 47, Suak Petai, 33800 Manong.


Trengganu.
93, Rumah Awam Tiga,
33800 Manong.

Bagan Serai
8, Lorong Mewah 21, Taman Mewah,Kemunting, Taiping.

24, Kg. Banjir, 33000 Kuala Kangsar.


122, Kg. Ulu Piul, 33800 Manong.1, Jalan Ang Sing 5,
50470 B’Field. KL.Pantai Dalam, KL
Block B, Tkt 3-11, Rumah Pangsa Alor Akar,
Kuantan, Pahang.

13C, Jalan 53, Selayang,68100 Batu Caves.03-41074737
013-3657096
03-42532267
012-4771617
04-7324363089-227050
03-77270577


07-5578925
019-7340410

019-2614228

03-61375809
05-3111380
05-3129609

012-563583405-7430058
013-521371405-615678
010-5578957

03-66354600

03-55123749

0356361136
019-333684

03-87332314

03-61872060
019-3541122

03-61858879
03-40249160

05-7430369


09-859466005-554304

03-22730446


013-9601326
09-5165991


013-2064776


03-41496571

03-6342402
Senarai nama no tel dan alamat ahli keluarga (keseluruhan)


1.


2.

3.


4.


5.


6.7.8.9.10.


11.


12.13.14.15.16.


17.18.

19.


20.21.


22.


23.


24.25.


26.


27.


28.


29.
30.
31.32.
33.34.35.


36.37.


38.


39.40.41.42.43.


44.


45.

46

47.

48.


49.


50.
51.52.


53.


54


55


56


57


Kak Ma
05-350369

Chan 0126185767

Nor 05-350775

Yat 05-350001

Yut 07- 03225796

Acik 05- 3129609Hj. Amin Nordin bin Hj. Abd. Rahman.

Haji Abd. Rahman (Pak Ta)
(Allah yarhamuhu)
Ahmad Zubaidi bin Hj. Abd Rahman.

Hj. Ahmad Qusti bin Hj. Ramli.


Haji Meor Badiuzzaman bin Hasan( Allah yarhamuhu)
Hajjah Halimah Binti Haji Hassan

Amir Zulkifly bin Hj. Meor Badiuzzaman.


Amir Khairul Anuar bin Hj. Meor Badiuzzaman.Hajah. Aziah bte Hj. Abd. Rahman.


Hajah. Aminah bte Hj. Abd Rahman (Neh)

Hajah Aisah bte Hj Hasan.


Haji Abd. Samed Bin Hj. Hasan.


Ahmad Termizi bin Hj. Ramli.(Prof.).


Hajah Azirah bte Hj. Yeop Zazi
/Razi

Rosnida bte Mohd. Daud.Lokman bin Mohd. Daud (T.1076353)

Syamsul Anuar bin Mohd Daud (T.1092364)


Suraini bte Mohd Daud

Zainal Abidin bin Mohd Daud(Habib)

Haji Ibrahim bin Hj. Ramli.
Hjh Ainun Mardiah bt
Haji Hassan

Datok Hasan Nawawi bin Hj. Abd. Rahman.

Mahayuddin bin Hj. Abd. Rahman.(Yot).

Mokhtar Lotfi bin Hj. Abd Rahman.

Haji Idris bin Hj. HasanMaria Aida bte Hj Idris.


Mohd Zaiyadi bAyob
/Atah.Hj. Ramli.

Ibrahim bin Pandak
Kamaruddin

Adibah bte Hj Ramli/Abu Bakar.

Maisarah bte Yeop Zazi/ Mohd Nasir bin Hj Ramli(‘J’).


Mohd Hashim bin Osman/Halimaton Saadiah(anak Hawa)


Hajah Jamaliah bte Yeob Zazi/Halim


Mahadi Amir bin Hj Yeob Zazi.
/Razi


Hasan bin Hj. SulaimanHaji Mohd. Yasin bin Hj. Sulaiman.


Rosli bin Ibrahim


Jefry bin Hj. Ibrahim.(116754)


Hajah Zabidah bte Hj. Abd Rahman(Ma).

Norazlan bin Haris/Atan
(anak Ma)

Huzaimah bte Abd. Rahman/Noh


Johariah bte Abd Rahman/Yusof bin Mohd. Hashim(Yah).

Nor Hayati bte Abd RahmanTajal Arifin bin Abd Rahman


Hajah Ramlah (isteri Bedul)


Nasaruddin Yusof/Salbiah Danial.

Faizah bte Hj. Danail

Fairus bin Hj. Danial

Mohd Kamal bin Hj Denail

Faizal bin Hj. Denail


Faridah bte Hj. Denail/Abd Razak

Nor Afizah bte Ibrahim/Abd. Murad bin Abd Hadi.


Nor Aida bte Ibrahim/Mohd. Tahir bin Hj. Shahrom


Tanzizi (saudara Tifah)


Ibrahim bin Hj. Hasan


Hj. Yahya bin Hj Ramli
397, Jalan 9B –6, Taman Melawati.

Bt. 47, Kg. Suak Petai, Manong.No.4, Jalan Bukit Setiawangsa,
54200 KL.

132, Kg. Bahagia, Sungai Siput (U). PerakNo.245, Jalan Utama, Taman Utama,
Manjong, Alor Star, Kedah.

Maktab Perguruan Bahasa,
Bag Berkunci No. 31,
90009 Sandakan.


No.60, SS 21/44, Duplex 3,
Damansara.


No.63, Lorong Abang Hj. Openg Enam, Damansara.

Kampung Guar, 33880 Manong.

Kampung Suak Petai, 33880 Manong.


Jabatan Fizik, UTM, 81310 Skudai,
Johor.

81, Jalan 2/5, Bandar Baru Selayang,
68100 Batu Caves. Selangor.
No.22, Persiaran Lapangan 1/8, Taman Raja Ekram,
31500 Ipoh.

Rej Ke 21 Komando, Sungai Udang Kem, 76300 Melaka.

MT 10 RAMD.


IBMM, Lembah Pantai, KL.46, Jalan Sepakat, Taman Sepakat Indah, Gunung Rapat, Ipoh.

Pejabat Tanah, Kuala Kangsar, Pk.

15, Jalan Marmar Tiga, 7-30C, Shah Alam.

Jalan Semat, Manong.


11, Lorong Perwira, Kg. Bahagia,
Telok Intan. PK.

68, USJ 11/2b, Subang Jaya.

7, Jalan Raja Mahmud, 9/18, 40000 Shah Alam

245, USJ 12/1, Subang Jaya


Kajang, Selangor


266, Jalan Jasa 25,Taman Jasa,
68100 Batu Caves. Selangor.

17,Jalan JU 5/1, Taman Jasa Utama, Sungai Tua,
68100 Batu Caves.


5, Jalan4/3, Bandar Baru Selayang, Fasa 2,
68100 Batu Caves.

14-1-8, Jln 2/91A, Tmn Shamlin Perkasa, 56100 Cheras. KL


Sungai Buluh.Maktab Perguruan Islam,
Jalan Sungai Merak, 43000 Kajang.

55/D, Jalan Haji Yahya,
Kg. Baru. 50300 KL.

Balai Polis Setapak, Jalan Pahang, KL


Bt. 47, Suak Petai, 33800 Manong.

Trengganu.


93, Rumah Awam Tiga,
33800 Manong.


Bagan Serai8, Lorong Mewah 21, Taman Mewah,Kemunting, Taiping.

24, Kg. Banjir, 33000 Kuala Kangsar.


122, Kg. Ulu Piul, 33800 Manong.

1, Jalan Ang Sing 5,
50470 B’Field. KL.

Pantai Dalam, KLBlock B, Tkt 3-11, Rumah Pangsa Alor Akar,
Kuantan, Pahang.


13C, Jalan 53, Selayang,68100 Batu Caves.

A3-102, Seksyen 10, Wangsa Maju, 53300 KL.

Block A3-304, Seksyen 4,
Wangsa Maju, 53000KL.

21, Jalan Burung Tukang,
Taman Bukit Meluri,
52100 KUALA LUMPUR.


03-41074737


05-7431088
013-3657096
03-42532267

05-5987895

012-4771617
04-7324363


089-227050
03-77270577


05-7430753.


05-743075307-5578925
019-7340410
019-2614228

03-6137580905-311138005-3129609012-5635834

05-7430058
013-5213714

05-615678
010-5578957


03-66354600


03-55123749


0356361136
019-333684

03-87332314

03-61872060


019-354112203-6185887903-92816201
03-4024916005-7430369


09-8594660


05-554304

03-22730446

013-9601326
09-5165991

013-2064776


03-41496571


03-41492139


03-6342402

Cicit dan MenantuShafinaz binti Amin Nordin
Mohd Razif Bin Amin Nordin

Nurzuriana Binti Mohd Zaki & Mohd Faizal Bin Razali
Mohd Firdauz Hilmi bin Mohd zaki

Norhaiza Binti Ahmad Zubaidi & Mohd Amin Bin Ludin

NewParit, Perak86 acres oil palm(30 acres old trees56 acres 4-5 years trees)FreeholdFronting main roadRM 50k per acre (ono)Location Map
The subject property is located along the trunk road from Kuala Kangsar to Parit in the state of Perak.

Manakala disebelah utara pula Bekor terputus hubungan dengan kampong-kampong Senggang dan Kampong Menora menuju keKuala Kangsar kecuali dengan mengunakan jalan Sungai (Sungai Perak). Banjaran Keledang lah yang telah menyebabkan Bekor dan kampong-kampong didalam daerah Kuala Kangsar Timur terputus daripada Bandar raya Ipoh dan lain-lain pekan orang-orang Cina saperti Lahat, Papan, Pusingdan Seputih dan menuju ke Batu Gajah. Banjaran ini juga memtuskan hubungan kampong Bekor dengan pekan Papan, Lahat, Bt Merah, Mengelembu , Falim, dan Kantan baruPada ketika berlaku perang Bekor kampong Bekor adalah dianatara salah satu kampong orang Melayu yang terpencil, mundur, dan tidak ada jalan perhubungan yang menghubungkan kampong ini dengan kampong atau Bandar lain disekitarnya kecuali hubungan sungai dan jalan darat ke kampong Semat atau ke seberang mandah dan k e Pekan Manong, DiSebelah Timur kampong Bekor terdapat banjaranGunung Keledang yang memutuskan hubungan kampong Bekor dengan lain-lain pekan kecil yang berhampiran dengan Bandar IPOH, Ibu Negeri Perak. Antara pekan tersebut ialahSelain daripada Mandah, dan Semat kampong yang paling hampir dengan Bekor disebelah selatan ialah Kg Copeng Kanan .


Kampong Bekor terletak di tepi Sungai Perak .Terdapat sebuah Sungai Bekor merintangi kampong ini dan dibahagian hulu sungai inilah terletaknya gunung Kledang yang memanjang dari sebelah utara berhampiran dengan Sungai Siput Utara hingga keselatan hingga ke Gunung Hijau berhampiran dengan pekan Parit.

Top of Form

Search:

Bottom of Form
Home
Overview
View Data:
Top of Form

Start Here: Select PerspectiveCountryRegionContinentAll CountriesAll RegionsAffinity BlocPeople ClusterPeoplePeople-by-CountryReligionAll ReligionsUnreachedLanguageUser-Defined SelectionProgress LevelEthne-to-EthneCharts / MapsData MapAll Affinity BlocsAll CountriesAll Progress LevelsAll RegionsAll ReligionsStatistics
Bottom of FormProfiles
Unreached
Download
Feedback
Help
About

Top of Form
People-in-Country Profile
Data Filter:

Printer friendly version:
Step 1 - Select a Country:
AfghanistanAlbaniaAlgeriaAmerican SamoaAndorraAngolaAnguillaAntigua and BarbudaArgentinaArmeniaArubaAustraliaAustriaAzerbaijanBahamasBahrainBangladeshBarbadosBelarusBelgiumBelizeBeninBermudaBhutanBoliviaBosnia-HerzegovinaBotswanaBrazilBritish Indian Ocean TerritoryBritish Virgin IslandsBruneiBulgariaBurkina FasoBurundiCambodiaCameroonCanadaCape VerdeCayman IslandsCentral African RepublicChadChileChinaChina, Hong KongChina, MacaoChristmas IslandCocos (Keeling) IslandsColombiaComorosCongo, Democratic Republic OfCongo, The Republic OfCook IslandsCosta RicaCote d'IvoireCroatiaCubaCyprusCzech RepublicDenmarkDjiboutiDominicaDominican RepublicEast TimorEcuadorEgyptEl SalvadorEquatorial GuineaEritreaEstoniaEthiopiaFalkland IslandsFaroe IslandsFijiFinlandFranceFrench GuianaFrench PolynesiaGabonGambiaGeorgiaGermanyGhanaGibraltarGreeceGreenlandGrenadaGuadeloupeGuamGuatemalaGuineaGuinea-BissauGuyanaHaitiHondurasHungaryIcelandIndiaIndonesiaIranIraqIrelandIsle of ManIsraelItalyJamaicaJapanJordanKazakhstanKenyaKiribati (Gilbert)Korea, NorthKorea, SouthKuwaitKyrgyzstanLaosLatviaLebanonLesothoLiberiaLibyaLiechtensteinLithuaniaLuxembourgMacedoniaMadagascarMalawiMalaysiaMaldivesMaliMaltaMarshall IslandsMartiniqueMauritaniaMauritiusMayotteMexicoMicronesia, Federated StatesMoldovaMonacoMongoliaMontenegroMontserratMoroccoMozambiqueMyanmar (Burma)NamibiaNauruNepalNetherlandsNetherlands AntillesNew CaledoniaNew ZealandNicaraguaNigerNigeriaNiueNorfolk IslandNorthern Mariana IslandsNorwayOmanPakistanPalauPalestinePanamaPapua New GuineaParaguayPeruPhilippinesPitcairn IslandPolandPortugalPuerto RicoQatarReunionRomaniaRussiaRwandaSaint HelenaSaint Kitts and NevisSaint LuciaSaint Pierre and MiquelonSamoaSan MarinoSao Tome and PrincipeSaudi ArabiaSenegalSerbiaSeychellesSierra LeoneSingaporeSlovakiaSloveniaSolomon IslandsSomaliaSouth AfricaSpainSri LankaSt Vincent and GrenadinesSudanSurinameSvalbardSwazilandSwedenSwitzerlandSyriaTaiwanTajikistanTanzaniaThailandTogoTokelauTongaTrinidad and TobagoTunisiaTurkeyTurkmenistanTurks and Caicos IslandsTuvaluUgandaUkraineUnited Arab EmiratesUnited KingdomUnited StatesUruguayUzbekistanVanuatuVatican CityVenezuelaVietnamVirgin Islands (U.S.)Wallis and Futuna IslandsWestern SaharaYemenZambiaZimbabwe

Send us your updates!
Can you provide any of the following for this people?
Step 2 - Select a People:
Abui, BarueAbun, Karon PantaiAcehAdangAdonaraAghuAhe DayakAikwakai, SikaritaiAiroran, AdoraAiso, KaisAlasAloreseAlune, SapalewaAmaheiAmanabAmarasiAmbaiAmbelauAmber, WaigeoAmberbaken, DekwambreAmericansAmpanangAnakalanguAndio, MasamaAneuk JameeAnsusAnusArab, genericAralle-TabulahanArandai, JabanArguniAsAsahan, MelayuAsienara, BuruwaiAsiluluAsmat, Casuarina CoastAsmat, CentralAsmat, NorthernAsmat, YaosakorAuyeAwbonoAweraAwyi, AwyeAwyu, JairAwyu, NohonAwyu, SouthAyamaru, BratBabar, NorthBabar, SoutheastBaburiwa, BaruaBaduiBagusaBaham, PatimuniBahauBahonsuaiBajauBakumpaiBalaesanBalantakBaliBambam, Pitu Ulunna SaluBanda, Eli-ElatBanggaiBangkaBanjarBantikBapuBarakai, WorkaiBarapasiBarasBasap, BulunganBasoBatak AngkolaBatak DairiBatak KaroBatak PakpakBatak Simalungun, BattaBatak, SilindungBatak, TobaBatiBatinBatuBauri, BauziBaweanBayonoBedoanasBehoa, BadaBekati, Land DayakBeketan, BakatanBelagar, TerewengBelideBelitungBengkuluBengoi, IsalBentongBenyadu, Land DayakBerauBerikBetafBetawiBiak, MefoorBiatah, Land DayakBigaBiksiBilbaBimaBintaunaBiritaiBoanoBobongkoBobot, AtiahuBolanoBolonganBonefa, NisaBonerateBonfia, MasiwangBonggo, ArmopaBoraiBritishBudong-Budong, TangkouBugisBukar Sadong, TebakangBukatBulango, Bulanga-UkiBuliBunak, MareBungkuBuolBurateBuruBurusuBusamiBusoaCampalagianCia-Cia, South ButoneseCitak Asmat, CicakCitak, TamninCocos Islander, KukusDabeDaiDakkaDamal, AmungDamar, EastDamar, WestDampelasaDani, Lower Grand ValleyDani, Mid Grand ValleyDani, Upper Grand ValleyDani, WesternDaoDavelor, Dawera-DaweloorDayaDayak, LandDeafDela-OenaleDeliDemDemisaDemtaDengkaDiuweDjongkang, Land DayakDobel, KobroorDohoi Ot DanumDompuDondoDou, EdopiDubuDuriDuriankereDusun DeyahDusun MalangDusun WituDutchDuvele, DuvreEipomekEkagi, EkariElpaputiEmbaloh, MbalohEmplawasEmumuEnde, EndehneseEngganeseEnimEnrekangErokwanasFaiwol, KavwolFayuFilipino, TagalogFoauFordat, FordateFrenchGalela, HalmaheraGamkonoraGaneGayoGebe, UmeraGermanGeser-GoromGilikaGoliath, Oranje-GebergteGorapGorontaloGresiHahutan, IliunHamapHan Chinese, CantoneseHan Chinese, HakkaHan Chinese, MandarinHan Chinese, Min DongHan Chinese, Min NanHarukuHatam, TinamHelongHindiHituHoruruHuauluHuplaIban, Sea DayakIbuIha, KapaurIle ApeIliwaki, TalurImroingInanwatan, SuaboIndonesianIrahutu, IrutuIresimIriaIsirawa, SaberiItik, BortoIwur, IwoerJahalatane, AtamanuJambiJapaneseJavanese, Orang JawaJawa BanyumasanJawa MancanegariJawa Osing, BanyuwangiJawa Pesisir KulonJawa Pesisir LorJew, IndonesianKabola, PintumbangKaburiKadaiKafoaKahaian, KahajanKaibubuKaidipangKaili LedoKaili UndeKaili Unde, DaaKaimbulawaKaiwai, AdiKalabraKalaoKaledupaKalumpang, MakkiKamaruKamberataro, DeraKamoro, KamoraKamtuk, KemtukKangeanKaninjal DayakKanumKanum, SmarkyKanum, SotaKapori, KapauriKarasKaron Dori, MeonKatinganKau, KaoKaugat, AtohwaimKaurKaureKauwerawecKaweKayan, BusangKayan, Kayan RiverKayan, MahakamKayan, MendalamKayan, WahauKaygir, KayagarKayu AgungKayupulauKedangKederKehuKei, TanimbareseKelabitKelong, PanggarKemakKembayan, Land DayakKemberanoKendayan DayakKenyah, Bahau RiverKenyah, BakungKenyah, Kayan RiverKenyah, KelinyauKenyah, MahakamKenyah, Upper BaramKenyah, WahauKeoKepoqKerei, KareyKerinciKetumKikimKimaghamaKiokoKirira, KirikiriKluetKobaKodeohaKodiKofeiKohinKokoda, SamalekKolaKolana-Wersin, AloreseKombaiKomeringKomfanaKomodoKomyandaretKondaKonerawKonjo CoastalKonjo PegununganKorapun, KimyalKorapun-SelaKoroniKorowaiKorowai, NorthKosadleKotogutKubu, Orang DaratKui, Kui-KramangKulawi, MomaKulisusuKumberahaKupel, KetengbanKurKurimaKuruduKwansuKwareKwerba, AirmatiKwerisa, TaogweKwestenKwijau DusanLaba, South LolodaLaha, Central AmboneseLaiyola, Barang-BarangLakitanLamaholot, SoloreseLamboyaLammaLampung AbungLampung KruiLampung PeminggirLampung PubianLaraLarike-WakasihuLasalimuLatuLaudjeLauraLawanganLegenyemLematangLembakLembak DelapanLemolangLepkiLetiLi'o, LioneseLiabukuLianaLikiLinduanLintangLisabata-NunialiLiselaLola, WarabalLolakLoleLoloanLolodaLom, MaporeseLonchong, Orang LautLorangLounLuang, Letri LgonaLubuLuhu, KelangLuwuMa'ya, SalawatiMaanyak Dayak, Ma'anyanMaba, BitjoliMaden, SapranMadoleMaduraMairasi, FaranyaoMaiririMaiwaMakasarMakian BaratMakian TimurMaklewMalay, AmboneseMalay, BacaneseMalay, BandaMalay, BukitMalay, Coast MalayMalay, EndeMalay, Kota Bangun KutaiMalay, KupangMalay, MenadoneseMalay, North MoluccanMalay, RiauMalimpungMamak, TalangMamasa, Mamasa TorajaMamasa, Southern, Pattae'MamboruMamujuMandailingMandarMander, FoyaMandobo AtasMandobo BawahManem, JetiManggarai, RutengMangoleManikion, MantionManipa, Soow HuheliaManusela, WahaiMarauMarenggeMarind, BianMarind, Southeast MarindMasela, CentralMasela, EastMasela, WestMasimasiMassepMatbatMawesMeax, MejahMekwei, MenggweiMelayu KalimantanMeninggo, MoskonaMentawaian, SiberutMeoswarMerMinangkabauModangMoiMolofMombumMominaMongondowMoni, JonggunuMorMoraidMorari, MoraoriMori AtasMori Bawah, AikoaMoronene, MaroneneMorwapMualangMuko-MukoMunaMungguiMurkimMurut, OkolodMurut, SelungaiMurut, SembakungMurut, SouthernMurut, Tagal, North Borneo MurutMusi BanyuasinMusi SekayuMuyu, NorthMuyu, SouthNabiNafriNageNakaiNaltya, NalcaNapuNarauNdaoneseNdomNduga, DawaNedebangNgadaNgada, EasternNgaju Dayak, BiadjuNgalik, SouthNgalum, SibilNggemNiassan, NiasNilaNimboranNinggerum, KativaNipsanNjadu, BalantianNobukNuaulu, NorthNuaulu, SouthNusa LautObokuitaiOganOirataOnin, SepaOrmuPadu, PadoePago, PaguPakuPalembangPaluePamona, Poso TorajaPanasuan, To PamoseanPancanaPanneiPapasenaPapumaPasemahPasirPatani-MabaPaulohiPauwi, YokePekalPendalunganPendau, UmalasaPenesakPenghuluPenihing, AohengPeraiPeranakan, Straights ChinesePesisir, SouthernPindahPisa, AwyuPodenaPomPonasakanPunan AputPunan Bungan, HovonganPunan Keriau, Kereho-UhengPunan MerahPunan MerapPunan TubuPuragiPutohPyuRahambuuRajongRambang SenuliRanauRasawaRatahan, BentenanRawasRejangRembongRettaRiantanaRibun, Land DayakRinggouRiungRomaRonRonggaRotinese, RottiRotinese, TiiSa'ban, SabanSabu, HavuneseSahu, SauSajau BasapSalas, LiambataSaleman, HatueSaluan, CoastalSaluan, KahimamahonSamarkena, TamajaSanggau, Land DayakSangir, Great SangirSangir, SiauSangir, TagulandangSangkeSaparuaSaraSaruduSasakSasawaSauriSauseSawaiSaweruSawilaSawuySeberuangSedoa, TawaeliaSegaiSegetSeit-KaitetuSekarSeko Padang, WonoSeko Tengah, PewaneanSelako DayakSelaruSelayar, SalajareseSelvasa, MakatianSemandang, Land DayakSemendoSemimi, Etna BaySempanSenggiSentani, BuyakaSerawaiSeriliSeruaSerui-LautSeti, Liana-SetiSiagha-Yenimu, OserSiangSikhule, LekonSikkaneseSimeulueSindang KelingiSingkilSo'aSobei, BigaSomahai, SumohaiSowanda, WanjaSukubatong, KimkiSulaSumbaSumbawaSundaSunda-BantenSungkaiSuwawaTabaruTae', TorajaTaikatTaje, PetapaTajio, KasimbarTalaudTaliabo-MangeiTalondoTalukiTamagario, BuruTamiangTamilouw, SepaTanahmerah, SumeriTanglapuiTaori-Kei, KaiyTaori-So, DoutaiTarangan, EastTarangan, WestTarpiaTarunggare, TurunggareTaurap, BurmesoTauseTausug, Joloano SuluTaworta, DabraTawoyanTe'unTefaroTehit, TahitTela-MasbuarTeluti, SilenTenggarong KutaiTenggereseTeorTepera, TanahmerahTerewengTernateTetumTetum, BeluTewaTidongTidoreTimorese, AtoniToala, East TorajaTobada, BadaTobeloTofamnaTokuniTolaki, AseraTolaki, KonaweTolaki, LaiwuiTolaki, MekonggaTolaki, WiwiranoToli-ToliTomadinoTombelalaTombulu MenadoneseTominiTondanou, TolourTonsawangTonseaTontemboa, AlifurTopoiyoToraja-Sa'dan, South TorajaToweiTrimurisTugunTugutil, Teluk LiliTukangbesi SelatanTukangbesi UtaraTulambatuTulehu, Northeast AmboneseTumawo, SkoTunjung DayakTuru, UrundiTutunohan, AputaiUjirUlumandaUma, PipikoroUria, WarpuUruangnirinUskuVanimo, ManimoWabo, WoriasiWae RanaWaioli, WajoliWakdeWalak, Lower PyramidWambonWanam, YaleWandamen, BentoeniWanggomWanoWanukakaWaremboriWaresWarisWarkay-BipimWaropen, WontiWaruWatubela, WesiWatulai, BatuleyWauyaiWawoniiWemale, NorthWemale, SouthWeretai, WariWewewaWodaniWoiWoisika, KamangWokam, WamarWolioWotuYafi, Jafi WagarindemYahadian, NerigoYairYali, AnggurukYali, NiniaYaly, Pass ValleyYamdena, JamdenYamnaYaqay, SohurYarsunYaurYava, YapananiYeiYelmek, JabYeretuarYetfaYotafa, TobatiYotowawa, Kisar

Statistical UpdatePeople Group PhotographPeople Group Profile TextPeople Group MapOther Profiles on the WebMinistry Activity
Bottom of Form


Kerinci of Indonesia
View Kerinci in all countries.
Submit People Photo:
Photo source: Copyright © PJRN - Indonesian National Research Network. Used with permission.Peoples
Geographic

Global
Global
All Affinity Blocs


All Regions


Affinity Bloc


Global


Malay Peoples
All Countries
People Cluster
Region
Minangkabau-Rejang of Sumatra


Southeast Asia


People


Country

Kerinci
Indonesia

People-by-Country (Profile)
Kerinci of Indonesia


Religion
Language
Islam


Kerinci
Global


LanguageAll Religions


ReligionKerinci of IndonesiaProfile Text
Submit Profile Text:
Who are the Kerinci? Originally from the eastern coast of Sumatera, the Kerinci fled from local Muslim Sultanates in an ancient war and moved into their existing homeland high in the Bukit Barisan Mountains near Mount Kerinci in West Sumatera and Lake Kerinci in Jambi. Although the highlands present challenges for living, intensive agriculture coupled with fishing has been sufficient to sustain sizeable indigenous populations. The Kerinci have been able to resist assimilation with the stronger lowland peoples. They have managed to not only survive but to grow enriched by what they have borrowed from the coastal cultures, but in each case absorbing and reshaping according to their indigenous ethos without losing their own ethnic identity. Today, their isolation is being broken by government-sponsored mass relocations of Jawa, Sunda, and Bali people for plantation projects on their rich soil. In addition, a world-class national park is being developed by the World Wildlife Fund to preserve the rain forest, flora, and fauna. This will draw even more outsiders into this remote area. What are their lives like? Most of the Kerinci are farmers. Other than their main crop of rice (grown in both irrigated and unirrigated fields), they also grow potatoes, vegetables, and tobacco. Those who live around the base of the mountains are nomadic farmers. These nomadic farmers grow coffee, cinnamon, and cloves. The primary crops harvested from the jungle are resin and rattan. Most of the people living near Lake Kerinci and some other small lakes are fishermen. Their village homes are built very close together. A village is called a dusun and is inhabited by one clan that has descended from one common female ancestor. In a dusun there are always several long-houses, which are built side by side along the road. The nuclear family is called a tumbi. Once a man marries, he moves out of his family's home and moves in with his new wife's family. Normally, if a daughter is married, she is given a new small house attached to the house of her parents. In turn, her daughters will be given houses attached to her house. A mother's clan is called the kelbu. This kelbu is considered the most important family unit among the Kerinci people. Even though the Kerinci people are matrilineal, the nuclear family is led by the husband, not the wife's brother (as is common to other matrilineal groups, including the Minang). The mother's brother avoids involvement in clan issues and only gets involved in problems with his sister's immediate family. Inheritance is given to the daughters in the family. What do they believe? Islam is the majority religion of the Kerinci, but they still hold to animism, especially as it is exhibited by their use of traditional healers and magic to bless their crops. Moreover, in their everyday life they often refer to tataman (meeting ghosts), tatampo (being hit by ghosts), and tapijek anaok antau (being stepped on by ghosts). What are their needs? This group is actually quite fortunate to live in a fertile area. But they need to increase their use of appropriate technology to improve their farming and rain-forest productivity. The area surrounding Lake Kerinci has underdeveloped potential for tourism.
Text source: Copyright © PJRN - Indonesian National Research Network. Used with permission.

View Kerinci in all countries.
Prayer Points / Links
PrayerGuard.net

Web Profile Links
Submit Profile Links:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ethnic_groups
www.everyculture.com/East-Southeast-Asia/index.html
http://www.muslimjourneytohope.com/
http://www.global12project.com/2004/profiles/p_code4/1557.html

Web Audio Links
Submit Audio Links:
http://www.everytongue.com/

Map source: Anonymous


Maps
Submit Map:
People Map:
WorldMap Interactive Digital Atlas map
Ethnolinguistic Map:
University of Texas map collection
Linguistic Map:
Ethnologue language mapGeography
Submit Update:
Country:
Indonesia
Country Code:
ID
Continent:
Asia
Region:
Southeast Asia
10/40 Window:
No
Population in this Country:
378,000
Largest Provinces on file:
Jambi
Sumatera Barat (West)
Total Provinces on file:
2
Location within Country:
Central Sumatra, Western mountains around Sungaipenuh and north and west(Source: Joshua Project)People
Submit Update:
People Name This Country:
Kerinci
People Name General:
Kerinci
Alternate People Names:
Kerinchi
Mokomoko
Ulu

People Code:
104863
Population in this Country:
378,000
Population in all Countries:
378,000
Least-Reached:
YesEthnic Tree
Affinity Bloc:
Malay Peoples
People Cluster:
Minangkabau-Rejang of Sumatra
People Name General:
Kerinci
Ethnic / Culture Code:
MSY44kLanguage
Submit Update:
Primary Language:
Kerinci
Language Code (15th):
kvr
Ethnologue Listing Rosetta Stone Listing
Language Code (14th):
KVR
Secondary Languages:
Minangkabau: Kerinci-Minangkabau (Unknown)
Total Languages Spoken:
2Religion
Submit Update:
Primary Religion:
Islam
Religion Sub-division:
Sunni
% Christian Adherents:
0.03 %
% Evangelical:
0.00 %Joshua Project Progress Indicators
Least-Reached:
Yes
Progress Scale:
1.2
Evangelicals >.01% but <=2%. Adherents <=5%.
Need-Ranking Score:
78
DetailsOther Progress Indicators *
Global Evangelical Status:
Level 1
Less than 2% Evangelical. Some evangelical resources available, but no active church planting within past 2 years
Unengaged Status:
Yes
Unengaged
Agency Progress (API):
Level 2
At least one agency on-site
Church Progress (CPI):
Level 1
No churches, some believersBible Translation Status
Submit Update:
Bible Portions:
Help start a Bible Translation
New Testament:
Help create a NT recording
Complete Bible:
Ministry Tools and Links
Submit Update:
Audio Recordings:
Global Recordings ListingMinistry Activity
Register Ministry Activity:
Description:
Register your ministry activity among this people group. Contact the Adopt-A-People Clearinghouse to learn about others that might be focused on this people group.

Data Sources:
Printer friendly version:
Kerinci of Indonesia* Notes:
Significant effort is made to match photos with exact people groups. In most cases the photo source has identified the people group. However, in some instances when the exact people group is not identified Joshua Project has made educated attempts at matching. As a result some photos may be representative of the people cluster rather than the specific people group or possible incorrectly matched altogether. Mismatches are the fault of Joshua Project, not the photographer.Please contact us if you believe the photo is not matched with the correct group.
Joshua Project does not have specific ministry activity data supporting the "Other Progress Indicators."
Discrepancies may exist between "Other Progress Indicators" because of the varying sources of information.
Percentages may be printed as '0.00%' because of space limitations, but some are slightly greater than zero.
The exactness of the above numbers can be misleading. Numbers can vary by several percentage points or more.
People group population figures are now maintained as a percentage of the national population. Click here for details.
Country totals occasionally differ substantially from the UN (see Bhutan for example) if confirmed by reliable sources.
Joshua Project does not know the exact content of web audio recordings. In general they are Bible reading and teaching.
As on-site realities are understood, barriers of acceptance may be found in many of the larger people groups that will require multiple distinct church planting efforts.
This data contains errors and needs continual correcting and updating. Click here to send feedback.


Home Data Download Feedback FAQs Sitemap Privacy Policy Contact Us

Joshua ProjectA ministry of the U.S. Center for World MissionPO Box 64080, Colorado Springs, CO 80962 USAOffice: 719.886.4000 Fax: 719.266.9250 info@joshuaproject.net

Search powered by
Page Last Modified:04-May-2007
Viewable Data Last Modified:01-May-2007
Download Data Last Updated:29-Mar-2007

Rujukan pengkaji khazanah @yahoo.com

No telefon; 03 61897231


Top of Form

Search:

Bottom of FormHome
Overview
View Data:
Top of Form

Start Here: Select PerspectiveCountryRegionContinentAll CountriesAll RegionsAffinity BlocPeople ClusterPeoplePeople-by-CountryReligionAll ReligionsUnreachedLanguageUser-Defined SelectionProgress LevelEthne-to-EthneCharts / MapsData MapAll Affinity BlocsAll CountriesAll Progress LevelsAll RegionsAll ReligionsStatistics
Bottom of Form


Profiles
Unreached
Download
Feedback
Help
About

Top of Form
People-in-Country Profile
Data Filter:

Printer friendly version:
Step 1 - Select a Country:
AfghanistanAlbaniaAlgeriaAmerican SamoaAndorraAngolaAnguillaAntigua and BarbudaArgentinaArmeniaArubaAustraliaAustriaAzerbaijanBahamasBahrainBangladeshBarbadosBelarusBelgiumBelizeBeninBermudaBhutanBoliviaBosnia-HerzegovinaBotswanaBrazilBritish Indian Ocean TerritoryBritish Virgin IslandsBruneiBulgariaBurkina FasoBurundiCambodiaCameroonCanadaCape VerdeCayman IslandsCentral African RepublicChadChileChinaChina, Hong KongChina, MacaoChristmas IslandCocos (Keeling) IslandsColombiaComorosCongo, Democratic Republic OfCongo, The Republic OfCook IslandsCosta RicaCote d'IvoireCroatiaCubaCyprusCzech RepublicDenmarkDjiboutiDominicaDominican RepublicEast TimorEcuadorEgyptEl SalvadorEquatorial GuineaEritreaEstoniaEthiopiaFalkland IslandsFaroe IslandsFijiFinlandFranceFrench GuianaFrench PolynesiaGabonGambiaGeorgiaGermanyGhanaGibraltarGreeceGreenlandGrenadaGuadeloupeGuamGuatemalaGuineaGuinea-BissauGuyanaHaitiHondurasHungaryIcelandIndiaIndonesiaIranIraqIrelandIsle of ManIsraelItalyJamaicaJapanJordanKazakhstanKenyaKiribati (Gilbert)Korea, NorthKorea, SouthKuwaitKyrgyzstanLaosLatviaLebanonLesothoLiberiaLibyaLiechtensteinLithuaniaLuxembourgMacedoniaMadagascarMalawiMalaysiaMaldivesMaliMaltaMarshall IslandsMartiniqueMauritaniaMauritiusMayotteMexicoMicronesia, Federated StatesMoldovaMonacoMongoliaMontenegroMontserratMoroccoMozambiqueMyanmar (Burma)NamibiaNauruNepalNetherlandsNetherlands AntillesNew CaledoniaNew ZealandNicaraguaNigerNigeriaNiueNorfolk IslandNorthern Mariana IslandsNorwayOmanPakistanPalauPalestinePanamaPapua New GuineaParaguayPeruPhilippinesPitcairn IslandPolandPortugalPuerto RicoQatarReunionRomaniaRussiaRwandaSaint HelenaSaint Kitts and NevisSaint LuciaSaint Pierre and MiquelonSamoaSan MarinoSao Tome and PrincipeSaudi ArabiaSenegalSerbiaSeychellesSierra LeoneSingaporeSlovakiaSloveniaSolomon IslandsSomaliaSouth AfricaSpainSri LankaSt Vincent and GrenadinesSudanSurinameSvalbardSwazilandSwedenSwitzerlandSyriaTaiwanTajikistanTanzaniaThailandTogoTokelauTongaTrinidad and TobagoTunisiaTurkeyTurkmenistanTurks and Caicos IslandsTuvaluUgandaUkraineUnited Arab EmiratesUnited KingdomUnited StatesUruguayUzbekistanVanuatuVatican CityVenezuelaVietnamVirgin Islands (U.S.)Wallis and Futuna IslandsWestern SaharaYemenZambiaZimbabwe

Send us your updates!
Can you provide any of the following for this people?
Step 2 - Select a People:
Abui, BarueAbun, Karon PantaiAcehAdangAdonaraAghuAhe DayakAikwakai, SikaritaiAiroran, AdoraAiso, KaisAlasAloreseAlune, SapalewaAmaheiAmanabAmarasiAmbaiAmbelauAmber, WaigeoAmberbaken, DekwambreAmericansAmpanangAnakalanguAndio, MasamaAneuk JameeAnsusAnusArab, genericAralle-TabulahanArandai, JabanArguniAsAsahan, MelayuAsienara, BuruwaiAsiluluAsmat, Casuarina CoastAsmat, CentralAsmat, NorthernAsmat, YaosakorAuyeAwbonoAweraAwyi, AwyeAwyu, JairAwyu, NohonAwyu, SouthAyamaru, BratBabar, NorthBabar, SoutheastBaburiwa, BaruaBaduiBagusaBaham, PatimuniBahauBahonsuaiBajauBakumpaiBalaesanBalantakBaliBambam, Pitu Ulunna SaluBanda, Eli-ElatBanggaiBangkaBanjarBantikBapuBarakai, WorkaiBarapasiBarasBasap, BulunganBasoBatak AngkolaBatak DairiBatak KaroBatak PakpakBatak Simalungun, BattaBatak, SilindungBatak, TobaBatiBatinBatuBauri, BauziBaweanBayonoBedoanasBehoa, BadaBekati, Land DayakBeketan, BakatanBelagar, TerewengBelideBelitungBengkuluBengoi, IsalBentongBenyadu, Land DayakBerauBerikBetafBetawiBiak, MefoorBiatah, Land DayakBigaBiksiBilbaBimaBintaunaBiritaiBoanoBobongkoBobot, AtiahuBolanoBolonganBonefa, NisaBonerateBonfia, MasiwangBonggo, ArmopaBoraiBritishBudong-Budong, TangkouBugisBukar Sadong, TebakangBukatBulango, Bulanga-UkiBuliBunak, MareBungkuBuolBurateBuruBurusuBusamiBusoaCampalagianCia-Cia, South ButoneseCitak Asmat, CicakCitak, TamninCocos Islander, KukusDabeDaiDakkaDamal, AmungDamar, EastDamar, WestDampelasaDani, Lower Grand ValleyDani, Mid Grand ValleyDani, Upper Grand ValleyDani, WesternDaoDavelor, Dawera-DaweloorDayaDayak, LandDeafDela-OenaleDeliDemDemisaDemtaDengkaDiuweDjongkang, Land DayakDobel, KobroorDohoi Ot DanumDompuDondoDou, EdopiDubuDuriDuriankereDusun DeyahDusun MalangDusun WituDutchDuvele, DuvreEipomekEkagi, EkariElpaputiEmbaloh, MbalohEmplawasEmumuEnde, EndehneseEngganeseEnimEnrekangErokwanasFaiwol, KavwolFayuFilipino, TagalogFoauFordat, FordateFrenchGalela, HalmaheraGamkonoraGaneGayoGebe, UmeraGermanGeser-GoromGilikaGoliath, Oranje-GebergteGorapGorontaloGresiHahutan, IliunHamapHan Chinese, CantoneseHan Chinese, HakkaHan Chinese, MandarinHan Chinese, Min DongHan Chinese, Min NanHarukuHatam, TinamHelongHindiHituHoruruHuauluHuplaIban, Sea DayakIbuIha, KapaurIle ApeIliwaki, TalurImroingInanwatan, SuaboIndonesianIrahutu, IrutuIresimIriaIsirawa, SaberiItik, BortoIwur, IwoerJahalatane, AtamanuJambiJapaneseJavanese, Orang JawaJawa BanyumasanJawa MancanegariJawa Osing, BanyuwangiJawa Pesisir KulonJawa Pesisir LorJew, IndonesianKabola, PintumbangKaburiKadaiKafoaKahaian, KahajanKaibubuKaidipangKaili LedoKaili UndeKaili Unde, DaaKaimbulawaKaiwai, AdiKalabraKalaoKaledupaKalumpang, MakkiKamaruKamberataro, DeraKamoro, KamoraKamtuk, KemtukKangeanKaninjal DayakKanumKanum, SmarkyKanum, SotaKapori, KapauriKarasKaron Dori, MeonKatinganKau, KaoKaugat, AtohwaimKaurKaureKauwerawecKaweKayan, BusangKayan, Kayan RiverKayan, MahakamKayan, MendalamKayan, WahauKaygir, KayagarKayu AgungKayupulauKedangKederKehuKei, TanimbareseKelabitKelong, PanggarKemakKembayan, Land DayakKemberanoKendayan DayakKenyah, Bahau RiverKenyah, BakungKenyah, Kayan RiverKenyah, KelinyauKenyah, MahakamKenyah, Upper BaramKenyah, WahauKeoKepoqKerei, KareyKerinciKetumKikimKimaghamaKiokoKirira, KirikiriKluetKobaKodeohaKodiKofeiKohinKokoda, SamalekKolaKolana-Wersin, AloreseKombaiKomeringKomfanaKomodoKomyandaretKondaKonerawKonjo CoastalKonjo PegununganKorapun, KimyalKorapun-SelaKoroniKorowaiKorowai, NorthKosadleKotogutKubu, Orang DaratKui, Kui-KramangKulawi, MomaKulisusuKumberahaKupel, KetengbanKurKurimaKuruduKwansuKwareKwerba, AirmatiKwerisa, TaogweKwestenKwijau DusanLaba, South LolodaLaha, Central AmboneseLaiyola, Barang-BarangLakitanLamaholot, SoloreseLamboyaLammaLampung AbungLampung KruiLampung PeminggirLampung PubianLaraLarike-WakasihuLasalimuLatuLaudjeLauraLawanganLegenyemLematangLembakLembak DelapanLemolangLepkiLetiLi'o, LioneseLiabukuLianaLikiLinduanLintangLisabata-NunialiLiselaLola, WarabalLolakLoleLoloanLolodaLom, MaporeseLonchong, Orang LautLorangLounLuang, Letri LgonaLubuLuhu, KelangLuwuMa'ya, SalawatiMaanyak Dayak, Ma'anyanMaba, BitjoliMaden, SapranMadoleMaduraMairasi, FaranyaoMaiririMaiwaMakasarMakian BaratMakian TimurMaklewMalay, AmboneseMalay, BacaneseMalay, BandaMalay, BukitMalay, Coast MalayMalay, EndeMalay, Kota Bangun KutaiMalay, KupangMalay, MenadoneseMalay, North MoluccanMalay, RiauMalimpungMamak, TalangMamasa, Mamasa TorajaMamasa, Southern, Pattae'MamboruMamujuMandailingMandarMander, FoyaMandobo AtasMandobo BawahManem, JetiManggarai, RutengMangoleManikion, MantionManipa, Soow HuheliaManusela, WahaiMarauMarenggeMarind, BianMarind, Southeast MarindMasela, CentralMasela, EastMasela, WestMasimasiMassepMatbatMawesMeax, MejahMekwei, MenggweiMelayu KalimantanMeninggo, MoskonaMentawaian, SiberutMeoswarMerMinangkabauModangMoiMolofMombumMominaMongondowMoni, JonggunuMorMoraidMorari, MoraoriMori AtasMori Bawah, AikoaMoronene, MaroneneMorwapMualangMuko-MukoMunaMungguiMurkimMurut, OkolodMurut, SelungaiMurut, SembakungMurut, SouthernMurut, Tagal, North Borneo MurutMusi BanyuasinMusi SekayuMuyu, NorthMuyu, SouthNabiNafriNageNakaiNaltya, NalcaNapuNarauNdaoneseNdomNduga, DawaNedebangNgadaNgada, EasternNgaju Dayak, BiadjuNgalik, SouthNgalum, SibilNggemNiassan, NiasNilaNimboranNinggerum, KativaNipsanNjadu, BalantianNobukNuaulu, NorthNuaulu, SouthNusa LautObokuitaiOganOirataOnin, SepaOrmuPadu, PadoePago, PaguPakuPalembangPaluePamona, Poso TorajaPanasuan, To PamoseanPancanaPanneiPapasenaPapumaPasemahPasirPatani-MabaPaulohiPauwi, YokePekalPendalunganPendau, UmalasaPenesakPenghuluPenihing, AohengPeraiPeranakan, Straights ChinesePesisir, SouthernPindahPisa, AwyuPodenaPomPonasakanPunan AputPunan Bungan, HovonganPunan Keriau, Kereho-UhengPunan MerahPunan MerapPunan TubuPuragiPutohPyuRahambuuRajongRambang SenuliRanauRasawaRatahan, BentenanRawasRejangRembongRettaRiantanaRibun, Land DayakRinggouRiungRomaRonRonggaRotinese, RottiRotinese, TiiSa'ban, SabanSabu, HavuneseSahu, SauSajau BasapSalas, LiambataSaleman, HatueSaluan, CoastalSaluan, KahimamahonSamarkena, TamajaSanggau, Land DayakSangir, Great SangirSangir, SiauSangir, TagulandangSangkeSaparuaSaraSaruduSasakSasawaSauriSauseSawaiSaweruSawilaSawuySeberuangSedoa, TawaeliaSegaiSegetSeit-KaitetuSekarSeko Padang, WonoSeko Tengah, PewaneanSelako DayakSelaruSelayar, SalajareseSelvasa, MakatianSemandang, Land DayakSemendoSemimi, Etna BaySempanSenggiSentani, BuyakaSerawaiSeriliSeruaSerui-LautSeti, Liana-SetiSiagha-Yenimu, OserSiangSikhule, LekonSikkaneseSimeulueSindang KelingiSingkilSo'aSobei, BigaSomahai, SumohaiSowanda, WanjaSukubatong, KimkiSulaSumbaSumbawaSundaSunda-BantenSungkaiSuwawaTabaruTae', TorajaTaikatTaje, PetapaTajio, KasimbarTalaudTaliabo-MangeiTalondoTalukiTamagario, BuruTamiangTamilouw, SepaTanahmerah, SumeriTanglapuiTaori-Kei, KaiyTaori-So, DoutaiTarangan, EastTarangan, WestTarpiaTarunggare, TurunggareTaurap, BurmesoTauseTausug, Joloano SuluTaworta, DabraTawoyanTe'unTefaroTehit, TahitTela-MasbuarTeluti, SilenTenggarong KutaiTenggereseTeorTepera, TanahmerahTerewengTernateTetumTetum, BeluTewaTidongTidoreTimorese, AtoniToala, East TorajaTobada, BadaTobeloTofamnaTokuniTolaki, AseraTolaki, KonaweTolaki, LaiwuiTolaki, MekonggaTolaki, WiwiranoToli-ToliTomadinoTombelalaTombulu MenadoneseTominiTondanou, TolourTonsawangTonseaTontemboa, AlifurTopoiyoToraja-Sa'dan, South TorajaToweiTrimurisTugunTugutil, Teluk LiliTukangbesi SelatanTukangbesi UtaraTulambatuTulehu, Northeast AmboneseTumawo, SkoTunjung DayakTuru, UrundiTutunohan, AputaiUjirUlumandaUma, PipikoroUria, WarpuUruangnirinUskuVanimo, ManimoWabo, WoriasiWae RanaWaioli, WajoliWakdeWalak, Lower PyramidWambonWanam, YaleWandamen, BentoeniWanggomWanoWanukakaWaremboriWaresWarisWarkay-BipimWaropen, WontiWaruWatubela, WesiWatulai, BatuleyWauyaiWawoniiWemale, NorthWemale, SouthWeretai, WariWewewaWodaniWoiWoisika, KamangWokam, WamarWolioWotuYafi, Jafi WagarindemYahadian, NerigoYairYali, AnggurukYali, NiniaYaly, Pass ValleyYamdena, JamdenYamnaYaqay, SohurYarsunYaurYava, YapananiYeiYelmek, JabYeretuarYetfaYotafa, TobatiYotowawa, Kisar

Statistical UpdatePeople Group PhotographPeople Group Profile TextPeople Group MapOther Profiles on the WebMinistry Activity
Bottom of Form


Kerinci of Indonesia
View Kerinci in all countries.
Submit People Photo:
Photo source: Copyright © PJRN - Indonesian National Research Network. Used with permission.Peoples
Geographic

Global
Global
All Affinity Blocs


All Regions


Affinity Bloc


Global


Malay Peoples
All Countries
People Cluster
Region
Minangkabau-Rejang of Sumatra


Southeast Asia


People


Country

Kerinci
Indonesia

People-by-Country (Profile)
Kerinci of Indonesia


Religion
Language
Islam


Kerinci
Global


LanguageAll Religions


ReligionKerinci of IndonesiaProfile Text
Submit Profile Text:
Who are the Kerinci? Originally from the eastern coast of Sumatera, the Kerinci fled from local Muslim Sultanates in an ancient war and moved into their existing homeland high in the Bukit Barisan Mountains near Mount Kerinci in West Sumatera and Lake Kerinci in Jambi. Although the highlands present challenges for living, intensive agriculture coupled with fishing has been sufficient to sustain sizeable indigenous populations. The Kerinci have been able to resist assimilation with the stronger lowland peoples. They have managed to not only survive but to grow enriched by what they have borrowed from the coastal cultures, but in each case absorbing and reshaping according to their indigenous ethos without losing their own ethnic identity. Today, their isolation is being broken by government-sponsored mass relocations of Jawa, Sunda, and Bali people for plantation projects on their rich soil. In addition, a world-class national park is being developed by the World Wildlife Fund to preserve the rain forest, flora, and fauna. This will draw even more outsiders into this remote area. What are their lives like? Most of the Kerinci are farmers. Other than their main crop of rice (grown in both irrigated and unirrigated fields), they also grow potatoes, vegetables, and tobacco. Those who live around the base of the mountains are nomadic farmers. These nomadic farmers grow coffee, cinnamon, and cloves. The primary crops harvested from the jungle are resin and rattan. Most of the people living near Lake Kerinci and some other small lakes are fishermen. Their village homes are built very close together. A village is called a dusun and is inhabited by one clan that has descended from one common female ancestor. In a dusun there are always several long-houses, which are built side by side along the road. The nuclear family is called a tumbi. Once a man marries, he moves out of his family's home and moves in with his new wife's family. Normally, if a daughter is married, she is given a new small house attached to the house of her parents. In turn, her daughters will be given houses attached to her house. A mother's clan is called the kelbu. This kelbu is considered the most important family unit among the Kerinci people. Even though the Kerinci people are matrilineal, the nuclear family is led by the husband, not the wife's brother (as is common to other matrilineal groups, including the Minang). The mother's brother avoids involvement in clan issues and only gets involved in problems with his sister's immediate family. Inheritance is given to the daughters in the family. What do they believe? Islam is the majority religion of the Kerinci, but they still hold to animism, especially as it is exhibited by their use of traditional healers and magic to bless their crops. Moreover, in their everyday life they often refer to tataman (meeting ghosts), tatampo (being hit by ghosts), and tapijek anaok antau (being stepped on by ghosts). What are their needs? This group is actually quite fortunate to live in a fertile area. But they need to increase their use of appropriate technology to improve their farming and rain-forest productivity. The area surrounding Lake Kerinci has underdeveloped potential for tourism.
Text source: Copyright © PJRN - Indonesian National Research Network. Used with permission.

View Kerinci in all countries.
Prayer Points / Links
PrayerGuard.net

Web Profile Links
Submit Profile Links:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ethnic_groups
www.everyculture.com/East-Southeast-Asia/index.html
http://www.muslimjourneytohope.com/
http://www.global12project.com/2004/profiles/p_code4/1557.html

Web Audio Links
Submit Audio Links:
http://www.everytongue.com/

Map source: Anonymous


Maps
Submit Map:
People Map:
WorldMap Interactive Digital Atlas map
Ethnolinguistic Map:
University of Texas map collection
Linguistic Map:
Ethnologue language mapGeography
Submit Update:
Country:
Indonesia
:
ID
Continent:
Asia
Region:
Southeast Asia
10/40 Window:
No
Population in this Country:
378,000
Largest Provinces on file:
Jambi
Sumatera Barat (West)
Total Provinces on file:
2
Location within Country:
Central Sumatra, Western mountains around Sungaipenuh and north and west(Source: Joshua Project)People
Submit Update:
People Name This Country:
Kerinci
People Name General:
Kerinci
Alternate People Names:
Kerinchi
Mokomoko
Ulu

:
104863
Population in this Country:
378,000
Population in all Countries:
378,000
:
YesEthnic Tree
Affinity Bloc:
Malay Peoples
People Cluster:
Minangkabau-Rejang of Sumatra
People Name General:
Kerinci
Ethnic / Culture Code:
MSY44kLanguage
Submit Update:
Primary Language:
Kerinci
:
kvr
Ethnologue Listing Rosetta Stone Listing
:
KVR
Secondary Languages:
Minangkabau: Kerinci-Minangkabau (Unknown)
Total Languages Spoken:
2Religion
Submit Update:
Primary Religion:
Islam
Religion Sub-division:
Sunni
% Christian Adherents:
0.03 %
% Evangelical:
0.00 %Joshua Project Progress Indicators
:
Yes
Progress Scale:
1.2
Evangelicals >.01% but <=2%. Adherents <=5%.
:
78
Other Progress Indicators *
:
Level 1
Less than 2% Evangelical. Some evangelical resources available, but no active church planting within past 2 years
:
Yes
Unengaged
:
Level 2
At least one agency on-site
:
Level 1
No churches, some believersBible Translation Status
Submit Update:
Bible Portions:
Help start a Bible Translation
New Testament:
Help create a NT recording
Complete Bible:
Ministry Tools and Links
Submit Update:
Audio Recordings:
Global Recordings ListingMinistry Activity
Register Ministry Activity:
Description:
Register your ministry activity among this people group. Contact the Adopt-A-People Clearinghouse to learn about others that might be focused on this people group.

Data Sources:
Printer friendly version:
Kerinci of Indonesia* Notes:
Significant effort is made to match photos with exact people groups. In most cases the photo source has identified the people group. However, in some instances when the exact people group is not identified Joshua Project has made educated attempts at matching. As a result some photos may be representative of the people cluster rather than the specific people group or possible incorrectly matched altogether. Mismatches are the fault of Joshua Project, not the photographer.Please contact us if you believe the photo is not matched with the correct group.
Joshua Project does not have specific ministry activity data supporting the "Other Progress Indicators."
Discrepancies may exist between "Other Progress Indicators" because of the varying sources of information.
Percentages may be printed as '0.00%' because of space limitations, but some are slightly greater than zero.
The exactness of the above numbers can be misleading. Numbers can vary by several percentage points or more.
People group population figures are now maintained as a percentage of the national population. Click here for details.
Country totals occasionally differ substantially from the UN (see Bhutan for example) if confirmed by reliable sources.
Joshua Project does not know the exact content of web audio recordings. In general they are Bible reading and teaching.
As on-site realities are understood, barriers of acceptance may be found in many of the larger people groups that will require multiple distinct church planting efforts.
This data contains errors and needs continual correcting and updating. Click here to send feedback.


Home Data Download Feedback FAQs Sitemap Privacy Policy Contact Us

Joshua ProjectA ministry of the U.S. Center for World MissionPO Box 64080, Colorado Springs, CO 80962 USAOffice: 719.886.4000 Fax: 719.266.9250 info@joshuaproject.net
and the Word was with God ... and the Word was God ... and the Word became flesh and dwelt among usClick to find out more about the Word"' style="WIDTH: 24pt; HEIGHT: 24pt" type="#_x0000_t75" o:button="t" alt="">
Search powered by
Page Last Modified:04-May-2007
Viewable Data Last Modified:01-May-2007
Download Data Last Updated:29-Mar-2007

No comments:

Post a Comment