Saturday, October 31, 2009

sukan dan Islam

Islam dan bersukan

Bolehkah Ummat Islam Bersukan
Baginda Rasulallah saw bersukan dan sebuah Hadis menyebutkan bahawa baginda Rasulallah saw menggalakkan umatnya belajar berenang, menonggang kuda dan memanah. Islam mengkaitkan sukan dengan kekuatan fizikal dan umat Islam yang sihat bukan sahaja diperlukan untuk mempertahankan agama, bangsa dan negara bagi menghadapi musuh didalam peperangan akan tetapi belia dan remaja yang sihat adalah merupakan aset penting kepada negara bangsa dan agama, samaada untuk mencapai pembangunan ekonomi, pendidikan , akhlak, politik dan kemasyarakatan.
Bersukan lain bermain lain
Pepatah Arab ada mengatakan bahawa akal yang sihat berada pada tubuh badan yang sihat. Salah satu ciri pemimpin Islam ialah memiliki tubuh badan yang sehat dan tampan. Bahkan umum manusia didunia mengiktiraf bahawa kesihatan tubuh badan adalah anugerah Allah yang lebih berharga daripada wang ringgit. Anggota masyarakat yang sihat akan dapat menghindarkan mereka daripada gejala sosial, keruntuhan moral, budaya lepak, ketagihan dadah dan penganggoran. Bukan sedikit jutawan yang terpaksa bergadai golok dihari tua untuk membiayai kos perubatan yang tinggi bagi merawat penyakit-penyakit kronik yang ditanggongnya. Masyarakat yang lemah fizikal dan kesihatannya akan menghadapi masalah keciciran didalam pendidikan, kemiskinan dan kebuluran . Manakala Negara yang sering dilanda wabak penyakit, kemiskinan dan kemunduran akan terus berada didalam ancaman dan cengkaman kuasa –kuasa besar. Didalam ertikata lain besukan tidak boleh disamakan dengan “bermain-main”. Bersukan tanpa memehami tujuan, cara dan hikmahnya saling tak tumpah sapertimana kanak-kanak kecil bermain-main sesama rakan mereka dirumah dan disekolah semata-mata untuk hiburan dan keseronokan semata-mata.
Apakah jenis sukan yang dibenarkan.
Walaupun tiga jenis sukan disebut didalam Hadis diatas akan tetapi jelas Islam adalah agama yang membenarkan semua jenis sukan yang seumpamanya selama-mana sukan tersebut menepati garis panduan yang ditetapkan oleh syarak saperti berikut;
Tujuan bersukan adalah untuk mendapat keredaan dan pahala dari Allah.
Bersukan adalah sunnah Rasulallah saw.
Bersukan adalah untuk menjaga kesihatan dan kekuatan fizikal.
Sabda Rasulallah saw yang bermaksud:
“Sesaorang Mukmin yang kuat adalah lebih baik daripada seorang
mukmin yang lemah”
Bersukan yang tidak melalaikan manusia kepada mengingati Allah (melaksanakan kebaikan dan meninggalkan keburukan atau dosa)
Menutup aurat.
Tadak mencampur adukkan maksiat, perjudian, persaingan yang melampau dan permusuhan dalam masa bersukan.
Bersukan pada masa yang sesuai (bukan pada waktu solat, malam dan waktu bekerja atau pada hari raya.).Sebaiknya aktiviti bersukan dijalankan pada waktu rehat dan cuti.
Untuk mengeratkan persahabatan, persaudaraan dan kenalan..
Tidak menimbulkan perasaan megah (bangga diri) , takabbur (bercakap besar), ujub (merasakan dirinya hebat daripada orang lain) semasa bersukan.
Tidak menggunakan unsur-unsur yang diharamkan ; penyalahgunaan dadah, sihir dan amalan-amalan khurafat (kepercayaan karut ), penggunaan tangkal azimat dan bomoh atau memohon pertolongan JIN dan syaitan..Kehidupan seharian seorang Atelit
Untuk mengujudkan seorang atelit Islam yang berjaya didalam bidang
sukan maka aktiviti sukan hendaklah dikendalikan dengan cara berikut;
1 Menggalakkan ahli sukan bangun diawal pagi hari.
2. Mengadakan latihan sukan pada awal pagi (selepas subuh).
3. Menghormati waktu-waktu solat.
4. Bersukan dalam tempoh yang sesuai dan tidak terlalu lama dan meletihkan.
5. Bersukan dengan cara yang betul, bersistem dan berperaturan.
6. Elakkan diri daripada kecederaan dan kemalangan.
7. Bersukan dengan hati yang gembira.
8. Memakai pakaian yang bersesuaian dan menutup aurat semasa bersukan.
9. Sukan tidak mengabaikan tanggungjawab dan peranan kepada Allah, diri,
keluarga dan masyarakat.
10. Memilih jenis sukan yang sepadan dengan fizikal dan saiz tubuh badan, minat dan
kemampuan tenaga dan stamina.
11. Menjalani latihan yang cukup dengan kaedah dan peralatan yang canggih.
12. Taat setia kepada guru dan jurulatih yang bertauliah.

Ciri-ciri dan kriteria Ahli Sukan
Sukan adalah salah satu cara yang berkesan untuk manusia mendisiplinkan diri
dalam pelbagai aspek. Untuk menjadi seorang ahli sukan yang berjaya ia perlu kepada faktor-faktor berikut;
kesihatan yang baik.
tubuh badan yang sempurna (tidak cacat fizikal, penglihatan, pendengaran dan fikiran )
pemakanan yang berkhasiat
Masa tidur yang cukup.
Bebas daripada dadah, arak dan rokok.
latihan yang bersistematik.
Jurulatih yang berkemahiran.
Tempat bersukan yang selamat dan sesuai.
Rakan sebaya yang sesuai dan bersefahaman.
Bersesuaian dengan cuaca dan persekitaran yang mengizinkan.

Kenapa Islam mengharuskan bersukan
Banyak perkara-perkara yang perlu dipatuhi dan diamalkan oleh seorang ahli
sukan, sesuai dengan ajaran Islam itu sendiri. Misalnya untuk menjaga kesihatan, kecerdasan dan kekuatan otot maka seorang olahragawan dan penggemar sukan mesti melaksanakan perkara berikut didalam kehidupan seharian mereka . Antaranya;
1. Menjaga pemakanan yang baik dan berkhasiat.
Firman Allah dalam surah alBaqarah ayat 57


Yang bermaksud;

57- Dan Kami telah menaungi kamu dengan awan (dari panas matahari di padang pasir) dan Kami turunkan kepada kamu "Manna" dan "Salwa", (serta Kami berfirman): Makanlah dari makanan-makanan yang baik yang Kami telah kurniakan kepada kamu dan tidaklah mereka menganiaya Kami (sebab mereka kufurkan nikmat itu), tetapi sebenarnya mereka adalah menganiaya diri sendiri.
Dalam surah Toha ayat 81
Yang bermaksud;
81- Serta Kami katakan: Makanlah dari benda-benda yang baik yang Kami kurniakan kepada kamu dan janganlah kamu melampaui batas padanya, kerana dengan yang demikian kamu akan ditimpa kemurkaanKu dan sesiapa yang ditimpa kemurkaanKu, maka sesungguhnya binasalah ia.

2. Menjalankan latihan secara terancang dan bersistematik.
3. Menggunakan teknik yang saintifik dan strategi yang berkesan
4. Menjaga kesihatan dan menjauhkan diri dari kemalangan dan kecederaan.

Firman Allah dalam surah Baqarah ayat 195Yang bermaksud;

195- Dan belanjakanlah (apa yang ada pada kamu) kerana (menegakkan) agama Allah dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan (dengan bersikap bakhil) dan baikilah (dengan sebaik-baiknya segala usaha dan) perbuatan kamu kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.
Islam mementingkan pergerakan badan
Didalam ibadat sekali pun para ahli perubatan mengakui ianya banyak
memberikan kesan positif kepada kesihatan manusia disamping ibadat itu bertujuan untuk merapatkan hubungan manusia dengan tuhan (Allah swt.) Misalnya disebalik melakukan ibadat solat, seorang mukmin juga membersihkan dirinya dari kekotoran, melakukan pergerakan anggota badannyamengikut susunan dan cara-cara tertentu, tafakkur dan khusyuk, dan pasti tercapainya kerehatan fikiran dan anggotanya dari kesebukan hal-hal keduniaan yang merungsingkan. Solat itu sendiri sebenarnya adalah bertujuan untuk menghalang manusia terlibat dalam maksiat dan jenayah sekiranya solat dikerjakan dengan sempurna dan menepati caranya yang sebetulnya.
Firman Allah dalam surah alAnkabut ayat 45

Yang bermaksud;
45- Bacalah serta ikutlah (wahai Muhammad) akan apa yang diwahyukan kepadamu dari Al-Quran dan dirikanlah sembahyang (dengan tekun); sesungguhnya sembahyang itu mencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar dan sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya) dan (ingatlah) Allah mengetahui akan apa yang kamu kerjakan.
Bagitu juga dalam ibadat puasa dan haji unsur riadhah, pergerakan anggota badan dan pengeluaran tenaga dan stamina berlaku walaupun ianya bukan merupakan suatu matlamat utama ibadah berkenaan. Bahkan berpuasa juga akan menghasilkan kesan positif kepada kesihatan tubuh badan manusia sekiranya ibadat puasa itu dilaksanakan dengan betul dan sempurna. .


Bolehkah wanita bersukan
Islam juga tidak menghalang wanita melibatkan diri dalam sukan sekiranya sukan tersebut tidak menimbulkan perkara-perkara yang bertentangan dengan ajaran Islam keseluruhannya. Antaranya ialah;
1.Tidak bergaul diantara lelaki dan perempuan.
2. Menutup aurat (dari aspek pakaian dan suara).
3. Tidak mendatangkan bahaya dan selamat.
4. Berfaedah untuk pertahanan diri , kesihatan serta kecerdasan.
5. Tidak menimbulkan fitnah.
Petua mengubati masalah ketagihan
Ahli perubatan juga mengakui bahawa salah satu cara manusia menghapuskan tabiat merokok, gangguan seks, ketagihan arak atau dadah adalah antaranya;
Mendekatkan diri kepada agama, beribadat kerana Allah , membaca alQuran, berzikir. dan berpuasa
Mengisikan masa lapang dengan kegiatan dan aktiviti yang berfaedah.
Menjaga kesihatan diri dengan melibatkan diri dalam aktiviti sukan kecuali jenis sukan yang ditegah.
Jenis sukan yang dilarang
Sukan yang dihalang oleh Islam ialah apabila ;
Mendatangkan kesan buruk dimasa tua dari aspek kesihatan dan pertumbuhan fizikal dimasa akan datang.
Menyebabkan berlakunya pembaziran masa, wang ringgit dan tenaga tanpa mendatangkan faedah kepada diri, masyarakat dan Negara.
Gagal membentuk peribadi ,akhlak, jati-diri, sikap dan cara hidup yang baik.
Ujudnya unsur-unsur perjudian, maksiat, rasyuah, jual beli pemain secara tidak sihat dan jenayah.Cara latihan sukan yang belum pernah di cuba;
Semua ahli sukan di wajibkan belajar atau berlatih berenang dan menunggang kuda serta seni mempertahankan diri bagi menambah kecekapan, kepantasan, kecerdasan dan ketajaman minda , penambahan stamina dan kekuatan fizikal.
Cuba galakkan ahli sukan berpuasa semasa dalam tempoh latihan .
Latihan mendapatkan masa tidur yang berkualiti (singkat tetapi cukup)

Sumbang Saran
Untuk merialisasikan supaya lahirnya masyarakat Islam yang aktif didalam bidang sukan maka sebuah jawatankuasa perlu digerakkan bagi menguruskan kegiatan sukan disemua peringkat terutama dikalangan remaja dan belia. Jika ia nya dapat diurus dengan baik sukan juga boleh dijadikan landasan kearah perpaduan ummah. Masjid perlu menyediakan pasarana yang sesuai supaya kegiatan sukan juga berpusat dimasjid dan disamping ia menyemarakkan semula masjid sebagai pusat masyarakat, para belia juga tidak perlu mencari tempat yang jauh dari masjid untuk bersukan dan beriadah.


Selamat Bersukan Untuk Kesejahteraan
Hidup di Dunia dan Akhirat

No comments:

Post a Comment